Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

SZJA visszatérítés 2022: a gyermeket nevelő szülők jól járhatnak

Az SZJA visszatérítés 2022-ben sokak számára nagyobb pénzösszeget tartogathat a 2021-es személyi jövedelemadóból. Feltéve, ha teljesülnek a visszatérítés feltételei.

Bár azt is fontos tudni, hogy még nem ismerjük a részletes szabályozásokat. Jelenleg csak feltételes módban beszélhetünk bármiről is. Főleg, hogy egy bizonyos szintű gazdasági növekedés az előfeltétele bárminemű visszatérítésnek. Mégis fontos mielőbb tájékozódni, mert amint nyílik a lehetőség, gyorsan kell lépni. Lássuk a részleteket!

Hogy szól a bejelentés a visszatérítésről?

Azt tudni kell, hogy maga a jogszabály még nem jelent meg. Amit tudunk, az az, hogy az SZJA visszatérítés előfeltétele az ország 2021-es GDP növekedésének legalább 5,5%-os mértéke. Ha ezt nem érjük el idén, akkor semmiféle jövedelemadó-visszatérítés nem lesz. Azt is tudjuk már, hogy a visszatérített összeg nem haladhatja meg a magyar átlagbér adótartalmát, ami nagyjából 750.000 Ft.

SZJA visszatérítés 2022: így szólnak a feltételek

A már említett GDP növekedési feltételen kívül további feltételek nem nagyon ismertek, csak az alábbi pár dolog:

  • Csak gyermeket nevelő szülők élhetnek a visszatérítés lehetőségével.
  • Nem csak az egyik, hanem egyszerre mindkét szülő is élhet vele.
  • A már említett átlagbér adótartalma lehet a maximális visszatérítés összege. Ennek ellenére a nagyobb jövedelemmel rendelkezők is élhetnek a visszaigényléssel, de csak ekkora összegig.
  • A megfizetett adó lesz az alapja mindennek. Ha tehát valaki igénybe vett adókedvezményt, akkor az azzal csökkentett összeget kaphatja csak vissza.

Mint látható, a kormány ismét a gyermeket nevelő szülők számára nyújt segítséget. Ez jellemző volt eddig is, a korábbi támogatások során is. Ha ti például gyermeket vártok vagy terveztek, akkor még most is igénybe tudjátok venni pl. a babaváró hitelt. Ami egy hitel, de a gyermek megszületését követően kamatmentessé válik, amivel egyetlen kölcsön sem tud versenyezni.

Mikorra várható az összegek visszatérítése?

Bár az ígéret szerint jövő év január-február magasságában várható a visszatérítés, ez több tényezőtől is függ. Könnyen meglehet, hogy csak majd márciusban vagy még később kaphatják vissza az érintettek az adóforintjaikat.

De mindez csak akkor lehetséges, ha teljesül az előfeltétel, azaz a 2021. évi legalább 5,5%-os GDP növekedés. Ezt pedig nyilván csak 2022 év elején fogjuk majd látni.

Mekkora összegre számíthatunk? 

A maximális összeg kb. 1,5 millió forint lesz, feltéve, ha mindkét szülő igényli, és megfelelő SZJA befizetéssel rendelkezik. Viszont több tényező is csökkentheti az összeget. Ha csak egy szülő van, akkor máris maximum 750 ezer forintról beszélünk. Míg abban az esetben, ha valaki igénybe vett bármilyen SZJA csökkentő kedvezményt (pl. a gyermekek után), máris csökken a végösszeg. Ha pedig valaki az átlagbérnél kevesebbet keres, akkor is kevesebb jár vissza.

Hirdetés