Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A finom bababőr gondos ápolása – hogyan fürdessünk?

A legnagyobb szervünk beburkolja testünket, ez a bőrünk. Testünk hatalmas felületét borítja, és a külvilág veszélyei ellen az első védelmi vonalat jelenti. Vigyáz ránk, ellenáll a káros mikroorganizmusok támadásainak, a különféle fizikai ingereknek.

Kicsi babánk bőrét éppen ezért igen gondosan kell védenünk és ápolnunk. Ráadásul a pihe-puha bababőr még sokkal vékonyabb és kényesebb, mint a mi már edzettebb felnőtt bőrünk. Különös gondossággal illik hát kezelnünk ezt a fontos burkot.

Kell-e minden nap fürdetni?

Mikor a kisbaba még pocaklakó, az előrelátó szülők már azon gondolkodnak, hogyan rendezzék majd be a babaszobát, s milyen eszközöket és felszerelési tárgyakat szerezzenek be a mindennapok könnyebbé tételéhez.

A babaápolási kellékek a beszerzendők egyik nagy csoportját jelentik. Napjainkban az újszülöttek esetében már nem minden szakember javasolja a mindennapos fürdetést, csak az alapos tisztogatást. Ez a nemi szervet, a popsit és környékét jelenti, és az arcot, a nyakat, a kezeket és a hajlatokat. Minden nap törölgessük meg! A fürdetőkesztyűket igazán jól használhatjuk ehhez.

A fürdetés persze a napi rutin fontos része lehet, és – hacsak nem extrém érzékeny a kisbabánk bőre – egyáltalán nem ellenjavallt. Nagyon jó móka babának és a szülőknek is.

Legyünk praktikusak!

Az első otthoni fürdetést sokáig vagy talán soha nem felejtjük el. Bár a legtöbb kórházban elmagyarázzák a praktikus „fogásokat”, igazán nem könnyű azt a pici mocorgót az első alkalommal nyugodtan tartani és csutakolni. Nagyon hasznos egy babakád, ami állványon áll. Nem kell nagyot hajolni, biztonságosan tudunk állni és tartani a kisbabát. Kíméljük a derekunkat is. Ma már kapható kádban használható babatartó, ami újszülöttek fürdetéséhez is használható. Aki bizonytalan, inkább ezt használja, míg meg nem szerzi a kellő rutint.

Igazán nagy hasznát vesszük majd a pihe-puha Lindalime kifogóknak. Érdemes már a fürdetés előtt kikészíteni ezt a fürdetőszerrel, a popsikenőccsel és a pelenkával együtt, hogy minden kéznél legyen, ha végzünk a pancsolással. A jó illatú, tetőtől talpig nedves picikét hamar be tudjuk ebbe bugyolálni. Nem fázik majd, és a finom anyag hamar felszívja a nedvességet.

Hőmérséklet, vízmennyiség és nagy-nagy mókázás

Fontos, hogy a fürdőhelyiségben ne legyen sokkal melegebb a hőmérséklet, mint a babaszobában! A 24-26 fok az ideális. Ugyanez a helyzet a fürdővízzel is: 36-37 fokot javasolnak ehhez. Jól jöhet egy vízhőmérő ennek ellenőrzésére, bár a könyökünk vékony és érzékeny bőre is jó „jelzőberendezés”.

Nem szükséges sok vízzel megtölteni a babakádat, mert eleinte igazán kis időt töltenek még ott a csöppségek. Ahogy növekednek és egyre jobban élvezik a pancsolós estéket, emelkedhet a víz mennyisége is. Soha nem szabad azonban felügyelet nélkül hagyni kisbabánkat a vízben, de nagyobbacska korában sem, mikor már a fürdőkádban mókázunk vele.

Hirdetés