Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Teszteld online, hogy mennyire jó a szemed!

A színtévesztést és a színvakságot sokan – helytelenül – szinonimaként használják. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A színvakság azt jelenti, hogy az adott személy nem lát eltérő színeket, csak a szürke egyes árnyalatait. A színtévesztés ezzel szemben annyit tesz, hogy a három alapvető szín közül az egyiket, a kéket, a zöldet vagy a pirosat nem tudja érzékelni.

Ez utóbbi általában öröklődés utján jelenik meg az utódoknál. Főként a fiúknál jelentkezik ez a probléma, a lakosság férfi állományának nyolc százalékának van ilyen gondja, a nőknél ez az érték jóval egy százalék alá tehető a felmérések szerint.

A színtévesztés tényére akkor szokott fény derülni, amikor a gyermek aktívan elkezd színeket használni, amire jellemzően az iskolában kerül sor. Az Ishihara-teszt az egyik olyan bevált módszer, amivel tesztelni szokták azt, hogy egy személy képes-e felismerni a színeket. Természetesen vannak más módszerek, erről fogunk most ízelítőt adni!

Online tesztek

Ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van a látásoddal, akkor ma már ki sem kell ehhez mozdulnod otthonról. Az internetnek hála számos szemteszt érhető el online formában, a Keresztlabda weboldalán is találsz ilyet.

A szóban forgó honlapon számos különböző kategóriát és témát találsz. A kategóriák könnyen elérhetők az oldal tetején található menüből, amely minden egyes aloldalról is elérhető, nem csak a főoldalról. Ha megnyitsz egy kvízt, akkor piros címkékkel fogod látni azt, hogy milyen témákba sorolták be az adminisztrátorok. Ha hasonló témájú kvízt keresel, akkor nincs más dolgod, mint rákattintani a neked tetszőre. Ezt követően egy olyan listaoldalon fogod magad találni, ahol kizárólag az adott témakörbe tartozó kérdéssorok lesznek láthatóak.

Tudáspróbák

A Tudáspróba kategórián belül sok izgalmas kvízjátékot találhatsz. Akadnak találós kérdésekkel, kémiával, filmekkel és irodalommal kapcsolatos kérdések is. Alul egy gombbal tudsz navigálni az oldalak között.

Ebben a Tudáspróba kategóriában lelheted meg a bevezetőben emlegetett szemtesztes kvízt is. Ha sokat nézed a laptopod monitorját vagy az okostelefonod, akkor itt az ideje, hogy teszteld a látásodat. E konkrét kvíz során árnyalatokat kell megkülönböztetned egymástól, ami talán könnyűnek hangzik elsőre, de lesznek azért igencsak rafinált kérdések.

Jó tanács, hogy ne kapkodj, nem kell azonnal válaszolnod a kérdésre. Hagyd egy kicsit, hogy a szemed megszokja a színeket és formákat, és csak azután add le a voksodat, hogy ez megtörtént. Így valószínűleg jobb eredményeket fogsz elérni, mintha csak lottó alapon találgatnál. Természetesen más kvízekben is próbára teheted magadat, akár edukációs célból, akár szórakozásból is.

Hirdetés