Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Kerámia vagy indukciós – mi a különbség?

A főzés és az elkészült ételek elfogyasztása akkor lesz igazi öröm, ha megfelelő minőségű konyhai eszközeink vannak. Ha a sütőnk vagy a főzőlapunk nem tökéletes, akkor bizony van, hogy nem olyan az eredmény, mint ahogy vártuk. Épp ezért ajánlott a főzőlapunkat gondos körültekintéssel kiválasztani.

Természetesen a lehetőségeink sokszor adottak, függünk a közműhálózattól vagy épp a konyha méretétől. Azonban ha alaposan tanulmányozzuk a különféle modelleket, nagy eséllyel elégedettek leszünk az egyik leggyakrabban használt háztartási eszközünkkel.

Mire ügyeljünk tűzhelyvásárláskor?

A legkézenfekvőbb tényező, amit figyelembe kell vennünk, az az, hogy milyen elhelyezkedésű főzőlapot szeretnénk. Beépített tűzhelyre vágyunk, esetleg nincs erre lehetőség, így szabadon álló modellt választanánk? Ez függ a konyhánk méretétől, elrendezésétől.

A második, ugyanilyen jelentős szempont, hogy milyen legyen a főzőlapunk működése. Ezt meghatározhatja a közműhálózat kiépítettsége. Az elektromos áram általában elérhető az otthonokban. Ha azonban a gáz is be van vezetve, akkor újabb lehetőség áll nyitva előttünk a főzés terén.

Az elektromos főzőlap előnyei

 Az árammal működő tűzhelyek egyik nagy előnye, hogy könnyedén beüzemelhetőek, hiszen az elektromos hálózatra már csatlakozott az otthonunk. A másik, hogy sokkal könnyebben tisztán tarthatóak az elektromos főzőlapok, mint a gáztűzhely.

Az utóbbiak ugyanis rendszerint egyetlen felülettel rendelkeznek. A gázrózsák tisztítása körülményes lehet. Nem beszélve a fémrácsokról, amelyeknek nem csak a mozgatása nehézkes. A ráégett zsír és egyéb szennyeződések is makacsul ragaszkodhatnak hozzá. Ezzel szemben az elektromos tűzhely sík felülete könnyen takarítható.

Miért jobb az indukciós főzőlap?

Az elektromos főzőlapok esetében nagy előrelépést jelentett az elektromágnes melegítésre történő használata. Az indukciós főzőlapok zónái a megfelelő edény ráhelyezését követően azonnal magas hőmérsékletűre melegítik az ételeket. Jóval rövidebb ideig tart így a főzés, mint a kerámiafelületű főzőlappal.

Emellett további előnye az indukciós tűzhelynek, hogy azonnal hűlni kezd a főzőzóna, amint eltávolítjuk az edényt. Ez biztonsági és takarékossági szempontból is előnyös. Sőt, a szennyeződések sem égnek rá a főzőlapra.

Az elektromos főzőlap karbantartása

Mint minden háztartási cikknek, az elektromos főzőlapnak is szüksége van a folyamatos karbantartásra. Akár üveg-, akár kerámiafelülettel rendelkezik a főzőlapunk, csak speciális eszközöket használjunk tisztításra.

Ne essünk neki a makacsabb szennyeződéseknek sem súrolóval. Vásároljunk kifejezetten elektromos tűzhelyekhez gyártott tisztítószereket. A ráégett, rászáradt foltokat pedig a speciális kaparóval távolítsuk el. Igyekezzünk mihamarabb letörölni a kifröccsent ételt a főzőfelületről, így könnyebb lesz a dolgunk.

Hirdetés