Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Hogyan lehet módosító számlát kiállítani Billingósként?

Szinte minden vállalkozóval előfordult már, hogy rosszul állított ki egy számlát. Elírta a cégnevet, az adószámot, a teljesítés dátumát, a keltét, a nettó egységárat vagy éppen a tétel nevét. Mit lehet ilyen esetben tenni? Hogyan lehet sztornózni a bizonylatot? Mikor és hogyan lehet módosító számlát készíteni? Milyen adatok javíthatóak? Mutatjuk a válaszokat!

A módosító számla az eredeti bizonylat adattartalmát módosítja. Erre azért van szükség, mert a már kiállított számlát, nem lehet később átírni. Azonban létrehozható a javított adatokkal egy olyan bizonylat, mely visszautal a hibásan kiállított változatra. Fontos, hogy a két számla csak együtt számít érvényesnek. Mindkét bizonylatot át kell adni a vevőnek, hiszen a két változat együttes értéke számít a könyvelésnél.

Milyen adatokat kell feltüntetni a módosító számlán?

Az Áfa tv. 170. §-a szerint a módosító számlán szerepelnie kell a keltének és a sorszámának. Továbbá a módosító bizonylaton minden esetben hivatkozni kell arra a bizonylatra, amelynek adatai módosításra kerülnek az új változattal. Mindemellett fel kell rajta tüntetni a rontott számla adatmegnevezését, valamint a módosítás természetét. Továbbá amennyiben van, a számszerű hatást is.

Arra is lehet példa, hogy a módosító bizonylat is hibásan kerül kiállításra. Ebben az esetben azt is módosítani kell. Értelemszerűen ebben az esetben az eredeti számla és a módosító változatok együttesen lesznek érvényesek.

Milyen adatok javíthatóak a módosító számlával?

Online számlázás esetén módosító bizonylattal javítható a fizetési határidő és a fizetési mód. Továbbá a tétel neve, a tétel megjegyzése, az áfakulcs, a nettó egységár, a mennyiség, a mértékegység, a bizonylatra kerülő megjegyzés, valamint a számla pénzügyi teljesítést nem igényel megjegyzés.

Sztornózásra akkor kerül sor, ha olyan adat kerül rosszul feltüntetésre, amely nem korrigálható módosító számlával. Ilyenkor az eredeti bizonylatot sztornózni kell, és a helyes adatokkal ki kell állítani az új bizonylatot. Ebben az esetben a sztronózott és az újonnan kiállított számla később együtt lesz érvényes.

Milyen adatok nem javíthatóak a módosító számla segítségével?

A módosító számlával nem helyesbíthető a kelte, a teljesítés dátuma, a partneradatok, az adószám, a tömb, a nyelv, az árfolyam, a pénznem, a kerekítés, a bankszámlaszám, a kedvezmény, és a bizonylat típusa. Ilyen esetekben alkalmazható a már említett sztornózás.

Hogyan lehet módosító számlát kiállítani Billingósként? A rontott számla mellett lévő három pontra kattintva, ki kell választani a Módosító számla készítés lehetőséget. Ezt követően meg kell jelölni a módosítani kívánt adatot, és a tételeket pluszként hozzá kell adni, hogy a bizonylat értéke nulla legyen. Ekkor alul már a módosított végösszeg jelenik meg. Ezután már nincs több teendő, csupán rá kell kattintani a Mentés gombra.

Hirdetés