Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Különböző alternatívák érzékenységek esetére

Függetlenül attól, hogy bármilyen ételérzékenységünk van, vagy éppen életmódváltásra kényszerülünk, számos étel van, amik vagy így vagy úgy, de tiltólistára kerülnek. Ezek kiváltása soha nem egyszerű és gyors, de nagyon sokat tud segíteni, ha valahonnan kapunk egy támpontot.

Tejtermékek és tojás

Még korábban nem volt jellemző a különböző ételekre való érzékenység, manapság ezen már szinte meg sem lepődik az ember. Ez főként annak köszönhető, hogy rossz minőségű ételeket viszünk be a szervezetünkbe, valamint a készételek nagyfokú elterjedésének. Vannak, akik ide sorolják csecsemőkorban az anyatej hiányát is, de azért ebben a kérdésben akadnak homályos foltok.

Tehát ha valaki bizonyos ételek elfogyasztása után különböző panaszokat észlel, majd elhagyja azt, ami gyanús a számára, akkor jelentős életminőségbeli javulást érzékelhet. Ebben az esetben, ha tetszik, ha nem, mindenképp úgy kell kialakítani a továbbiakat, hogy megfelelő módon pótoljuk a hiányzó elemeket.

A legjobb helyettesítők

Ha tejtermékeket kell helyettesíteni, szerencsére ma már igen egyszerűen meg lehet oldani, hiszen tejcukor-érzékenység esetén a laktózmentes tej a jó megoldás, ha pedig teljesen el szeretnénk hagyni, akkor a növényi tejek jelenthetik a kiutat. Biztosan te is hallottál már a rizstejről, mandulatejről vagy épp kókusztejről, melyek a Magzsola laktózmentes termékek kínálatában is kaphatóak. Bár a köztudatban tejként kerülnek definiálásra, ettől függetlenül nem a hagyományos értelemben vett tejek. Tejszín helyett érdemes a különféle mentes, növényi tejszíneket használni, amik remek kiváltásai az állati eredetűeknek.

Túró helyett a tofu a legjobb választás, aminek a segítségével mennyei hamis túrórudit készíthetsz. Még az is lehet, hogy a legfinnyásabb ismerősöd sem jön rá a csalásra. Tejföl helyett a kesuföl nyújt kielégítő alternatívát, ami kesudió alapból készül.

A tojás helyettesítése a legtöbb esetben a funkciójától a függ. Mindenképp ennek függvényében kell választani, így érdemes átfutni a tanácsainkat. Ha süteményben szeretnénk helyettesíteni a tojást, akkor tojásonként 1 evőkanál beáztatott chia magot nyugodtan használhatunk, de igény esetén akár a banán is jó megoldást jelent. Ezzel nemcsak a tojás váltható ki, hanem a banán magas fruktóztartalmának hála, egy jó adag finomított cukor is. Végül pedig a joghurt is kiváló helyettesítő, csak arra kell figyelni, hogy a használt szója vagy kókuszjoghurt milyen sűrűségű, mert az nagyban befolyásolja majd a kész sütemény állagát.

Végül pedig húsokhoz is könnyedén használhatunk helyettesítőnek lenmagot vagy tofut. Mivel az utóbbinak semleges az íze, így egyaránt alkalmas édes, illetve sós receptekhez is.

Hirdetés