Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Magyar fejlesztésű úszó robot

A Pondsurvey nevű úszó robot 2020-ban egyetlen magyar projektként került kiválasztásra az Európai Uniós RIMA projektben, melynek célja ipari folyadéktározók, medencék automatikus ellenőrzésének támogatása robotikai műszerszállítási automatizálással.

A könnyen hordozható jármű cserélhető műszer rakományokat szállít a folyadék felszínén és a vízoszlop teljes terjedelmében méréseket végez és adatokat gyűjt. A technológia nem csak az adatok minőségét és felbontását javítja, de növeli az ismétlési pontosságot, és csökkenti a monoton feladatok elvégzése közben az emberekre leselkedő veszélyeket is.

Bár a robot elsősorban ipari folyadéktározók – szennyvíz, ivóvíz, ipari szennyvíz, élelmiszeripar, halgazdálkodás, veszélyes anyag tározók – vizsgálatára készült, természetesen élővizek szennyezettségének, kórokozók jelenlétének kimutatására vagy biológiai folyamatok megfigyelésére is használható.

A szállítóplatform lehetővé teszi a hordozható vagy korábban fixen telepített műszerek egyszerű távoli használatát és a mérések automatizálását, valamint szükség esetén akár be is avatkozhat a nemkívánatos folyamatok megállítása érdekében.

A felszerelt szenzorok vízkémiai, fizikai és biológiai méréseket tesznek lehetővé, de a mélységi mintavételezés akár a tudományos vizsgálatok megbízhatóságát, pontosságát is növelheti.

“Napjainkban már mindenkinek nyilvánvaló, hogy a robotika olyan eszközzé válik, mely képes az emberek és az ipari folyamatok biztonságát növelni, miközben hozzájárul életminőségünk javulásához is. Az unalmas, monoton, kellemetlen és veszélyes feladatokat ne szeretteink végezzék vegyszerek között ülve, hanem inkább a tározók partjáról vagy járvány idején akár sok kilométer távolságból felügyeljék azt.”

– mondta Kopiás Péter a Datastart Kft. ügyvezetője.

A folyadék felügyeleti feladatok jelentősége a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Robotikai versenyén elnyert szerződés óta lett nyilvánvaló, hiszen a vállalkozás jelenleg is az erőművekben található pihentető medencék vizsgálatára fejleszt robotot.

https://pondsurvey.com/

Hirdetés

További cikkek a témában