Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A mi családunk ereiben is műanyag folyik

Fröccsöntőgépek – A magyar piacon egyedülálló, hogy egy műanyagipari vállalkozás teljesen önellátó, az európai és a távol-keleti gyártóktól független szervízhálózattal rendelkezzen.

Amint azt Konkoly-Thege Máté, a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője meséli, naprakész tudással bíró szakembergárdájuk még a koronavírus-járvány alatt is kiválóan teljesített, amikor egy nyolc konténerben érkezett, 2200 tonna záróerejű ChenHsong fröccsöntő gép üzembe-helyezését vállalták, amelyből egy hónap alatt gyártásra kész, azóta is folyamatosan üzemelő berendezést építettek.

A Thege-Plastic Kft. munkatársai több mint száz eladott géppel a hátuk mögött – amelyeknek több mint fele az autóiparban tejesít szolgálatot, és amelyek 15%-a 1000 tonna fölötti nagygép – akkor sem jönnek zavarba, amikor az elektromos vagy a szervo-hidraulikus fröccsöntő gépek teljes automatizálásáról van szó akár temperálással, hűtéssel, alapanyag-ellátással, high-end európai perifériákkal. Emellett szakértői a japán fröccsöntő gépeknek, a verhetetlen áru kínai gépeknek és perifériáknak, amely berendezésekre 3000 tonnáig rendelkeznek hazai referenciával. A cég helytállását bizonyítja, hogy az imént felsorolt megoldásokat egy kézből, több éves garancia biztosítása mellett rendelhetik meg tőlük a partnereik.

Talán maga Konkoly-Thege István alapító-ügyvezető sem gondolta, milyen nagyra nő a vállalkozása, amelyhez egy ideje két fia is csatlakozott.

Tudással és szenvedéllyel a műanyagipar szolgálatában

Konkoly-Thege István 1992-ben alapította meg a Thege-Plastic Kft.-t, amikorra is már több évtizedes műanyagipari tapasztalattal rendelkezett, hiszen 1979 óta tevékenykedett a szakmában. Elsőként az idősebb fia, István, majd a fiatalabb, Máté is csatlakozott édesapjukhoz, és maguk között iparágak szerint osztották fel a piacot, hogy egyre gyarapodó tudásukkal és csillapíthatatlan szenvedélyükkel szolgálják a jövőt, amelyet – ahogy az a múltban is történt – a sikeres generáció-váltásban látnak. Nem véletlenül beszélünk családi cégről, hiszen, ha még messzebbre utazunk a múltban, azt láthatjuk, ahogy a két fiú nagyapja, egy textilipari cég munkatársaként szolgálta a magyar ipart.

Precíz szerszámvédelem

A kínai kapcsolat

A fröccsöntés, a fröccsöntő gépek és a műanyagok szakértőjeként, a magyar vállalat tíz éve képviseli az évi 15 000 darab eladott fröccsöntő géppel a világ egyik legnagyobb gyártójának számító kínai ChenHsong-ot, ráadásul akár fröccsöntő gépről, műanyag fröccsöntő gépről, vagy akár gumi fröccsöntő gépről legyen szó, a vállalat minden szükséges technikai és technológiai összetevőt biztosít ahhoz, hogy partnereik a legrövidebb időn belül megkezdhessék a gyártást a kínai márka berendezéseivel.

A ChenHsong európai központja Hollandiában található, ahol a gépek nagy része raktárról elérhető, rövid szállítási és beüzemelési idővel, és ahonnan az alkatrészellátásról is gondoskodnak. „Egy vevőnk egy hétfői napon leadott 170 tonnás gépre vonatkozó megrendelését már csütörtökön leszállították, pénteken pedig már termelt” – emlékezik vissza a közelmúlt eseményére Konkoly-Thege Máté ügyvezető igazgató, majd hozzáteszi, hogy „mivel a ChenHsong gépek hidraulikus, elektromos és legtöbb mechanikus alkatrészei, mint például a csapágyak, a perselyek vagy a munkahengerek, csereszavatosak a magyar piacon megtalálható alternatívákkal, a legtöbb esetben nincs is szükség a központi raktárra, csak speciális esetekben, komolyabb alkatrészek – mint a csigák vagy szivattyúk – cseréjénél szükséges igénybe venni a szolgáltatásukat”.

A márka fröccsöntő gépeinek legújabb, immár gyorsabb, megbízhatóbb ciklusokat, finom és pontos működést lehetővé tevő generációja, mind sebesség, mind pedig a minőség tekintetében könnyedén felveszi a versenyt az európai gépekkel, mindezt 30-40%-kal alacsonyabb áron. „Emellett fontos megjegyezni, hogy minden gépünk alacsony karbantartási igényű, kifejezetten a fröccsöntő gépekhez kifejlesztett, energiatakarékos, szervo-hidraulikus rendszerrel érkezik, sebességvezérelt szervomotorokkal vannak felszerelve és a rendszer nyomását valós idejű nyomásérzékelő méri, ily módon biztosítva az igényeknek megfelelő áramlást, ezáltal megszüntetve az üresjárati fogyasztást. Az eredmény – nem meglepő módon – alacsony energiafogyasztás, pontosság, alacsony zaj és tehetetlenség. Ráadásul a közelmúltban egy újdonságot, a szabadalmazott szervo nyomás szabályozó technológiát is bevezettük, amelynek köszönhetően gyors nyomás-csökkentés érhető el, ezáltal elkerülve a szivattyú ellentétes irányú visszaforgását” – avat be a részletekbe a szakember.

Egyre szélesedő portfólió

És akkor még nem beszéltünk a Thege-Plastic Kft. portfóliójában szereplő többi márkáról, mint a japán JSW-ről, amely 3000 tonnáig kínál teljesen elektromos fröccsöntő gépeket, az osztrák MAPLAN gumifröccsöntő gépeiről, a német GWK temperáló berendezéseiről, kompakt- és rendszerhűtőiről, a MEWO sorjázó/koptató és mosó gépeiről, az EBU híres fémpréseiről és perifériáiról, a KHS csomagológépeiről, a svéd RAPID daráló és aprító szerkezeteiről, a dán LABOTEK alapanyag kezelő berendezéseiről, a svájci HERZOG dűznizárairól, vagy a kínai JWELL extrudereiről és fúvógépeiről, a TAYU gumi/szilikon préseiről és extrudereiről, valamint az EFORT 6 tengelyes robotjairól sem.

Aztán ott vannak a Gefran vagy Novotechnik márkájú, rendkívül precíz útmérőik, amelyekkel igen alacsony nyomáson működő, biztonságos szerszámvédelmet lehet beállítani, mindez európai vezérléssel, érintőképernyővel, az Ipar 4.0 standardjével, amelyet a német Beckhoff GmbH biztosít számukra. A gépekben dolgozó precíziós hidraulikát és a csigákat pedig a japán Mitsubishi Heavy Industries mérnökei tervezték, a gazdasági társasággal több éve kötött együttműködésük eredményeként.

„Azt szoktam mondani, a mi családunk ereiben is műanyag folyik. Az elmúlt harminc évben megannyi tapasztalattal, sikeres projekttel a hátunk mögött mára eljutottunk oda, hogy a saját portfóliónkból, a polimer feldolgozás szinte valamennyi területére teljesen kulcsra- és gyártásra kész rendszereket, cellákat, valamint komplett gyártóegységeket tudunk szállítani és telepíteni a saját szerviz-technikusainkkal, és még legalább negyven évig jelen kívánunk lenni a piacon, hogy a megrendelőink és beszállítóink jövője, a szervízhálózat és a terméktámogatás is biztosított legyen”

– Konkoly-Thege Máté ügyvezető igazgató.

www.thege-plastic.hu

Hirdetés

További cikkek a témában