Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Újabb cég gyárthat elektromos teherautókat

Az Xos nevet felvevő, korábban Thor Trucking néven működő cég a Metalsával együttműködve gyárthat közepesméretű elektromos teherautókat.

A vállalkozás létrehozott egy 20 millió dolláros alapot, ami jól mutatja, hogy komolyan kell velük számolni.

Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy 2035-re Kalifornia állam szeretné elektrifikálni a teherszállítást területén. Egész pontosan 15 év múlva az államban közlekedő teherautók 60 százalékának kell elektromos vagy más, alternatív hajtásúnak lennie, 2040-re pedig ennek köszönhetően 500 ezer elektromos teherautó közlekedhetne az Egyesült Államok leggazdagabb államában.

A kaliforniai döntéshozók az áruszállítás környezetbaráttá tételétől dollármilliárdos megtakarításokat várnak a nagyobb flottákat üzemeltető cégeken keresztül, és akár 9 milliárdos egészségügyi haszonnal is számolhatnak. Emellett több ezer új munkahely létrejöttét remélik az átállástól.

Húszmillió dollárból fejlesztene a startup

Az Xos egyike azon kaliforniai vállalatoknak, amelyek hozzájárulhatna a fenti célok eléréséhez. A cég új alvázat fejlesztett az amerikai Class 6 kategóriába tartozó kamionok számára, ami ott közepes méretű teherautónak számít. Ebbe a kategóriába 8,5 és 12 tonna közötti teherszállító járművek tartoznak. Ezt az alvázat X-Platformnak nevezik, és többek között az UPS is teszteli egyes teherautóinál.

A startup emellett Class 8-as, igazán nehéz teherautókhoz is tervez alvázakat, ennek neve az ET-One. Ez az idei év végére állhat készen a sorozatgyártásra.

A cég nemrégiben kötött megállapodást a Metalsa nevű autóipari beszállítóval egy 20 millió dolláros alapról. Ezt az alapot egyébként már az év elején létrehozták, ám a koronavírus-járvány miatt csak most jelentették be hivatalosan – írja a Forbes. A pénzt az X-Platform gyártási kapacitásának növelésére fordítják.

Növekszik a kereslet

Giordano Sordoni, a cég egyik alapítója elmondta, hogy izgatottak, hiszen hónapról hónapra egyre több a megrendelésük mindkét alvázra. Ez a befektetés szükséges volt a termelés növeléséhez – mondta.

Az Xos mellett olyan cégek gyártanának elektromos teherautókat, mint a Volvo Trucks, a Tesla vagy a Daimler, de említést érdemelnek a Nikola hidrogéncellás teherautói is, valamint a Rivian kisteherautói is, melyeket az Amazon számára gyárt az amerikai vállalat.

Forrás: autopro.hu

Hirdetés

További cikkek a témában