Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Boldog születésnapot YuMi!

YuMi, az ABB kétkarú, együttműködő robotja ebben az évben már az ötödik születésnapját ünnepli.

Az ABB együttműködő robotját, YuMi-t, a vállalat 2015-ben dobta piacra azzal a céllal, hogy a kisebb alkatrészek összeszerelését végző dolgozók munkáját segítse. Azonban a robot az alkalmazások és az iparágak széles körében is sikeressé vált, új lehetőségeket nyitott meg, és inspirálóan hatott a szakemberek képzeletére, hogy mit is lehet megvalósítani a robotikára alapozott automatizálással.

Az ergonomikus kialakításának, párnázott karjainak és a mozgásvezérlő szoftvernek köszönhetően YuMi-t munkaállomásokra lehet telepíteni, ahol olyan feladatokon tud dolgozni az emberek mellett, amelyek elvégzéséhez a robotokat korábban védőkerítés vagy védőburkolat mögött üzemeltetették.

A kollaboratív alkalmazásokban a munkabiztonság új szintjét garantáló YuMi jelentős szerepet játszott abban is, hogy a gyártósorokon világszerte sikerült javítani a termelékenységet és a minőséget. Ez a robot előrelépést hozott az elektronikai és elektromos alkatrészek összeszerelése terén éppúgy, mint a cukorkák válogatásában az édesipari gyárakban.

„Öt éve az volt a tervünk YuMi-val, hogy új szabványt dolgozunk ki az együttműködő robotokra, hogy a robotok egyszerűen telepíthetőek és könnyen üzemeltetethetők legyenek, valamint kiegészítő védőintézkedések vagy védőburkolatok nélkül tudjanak szorosan együtt dolgozni az emberekkel,” – nyilatkozta Sami Atiya, a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág vezetője. „YuMi hihetetlenül sikeresnek bizonyult, az anyagmozgatási, összeszerelési és ellenőrzési feladatokra fejlesztett, kisméretű, együttműködő robotok között saját kategóriát képvisel, és az új alkalmazások számára, a gyártástól az egészségügyig terjedő területekig, megnövelte a robotok iránti keresletet.”

YuMi kivezette a robotokat a védőkerítések „fogságából”, és szép jövő előtt áll a robotok és az emberek közötti együttműködésre alapozott munka világában. Ha többet szeretne megtudni YuMi-ról, akkor látogassa meg az ABB weboldalát, amelyet ide kattintva érhet el.

Hirdetés

További cikkek a témában