Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Új generációs irodaépületek

Az új generációs munkavállalók már egészen másra vágynak, mint a régebbiek. Amellett, hogy a jövedelem náluk is a top szempontok között van, jelentősen megnőtt a munkakörnyezet minőségének fontossága. És ez nem is meglepő. Az ideális munkakörnyezet kialakítása valójában nemcsak a munkavállalónak fontos, hanem a munkáltatónak is. A Térváz Kft. irodaépület tervezésben és kivitelezésben szerzett tapasztalatai mind azt mutatják, hogy jobb munkakörnyezetben a munkavállalók is hatékonyabbak.

Ideális munkakörnyezet ismérvei

Az ideális munkakörnyezet alapvetően jól megtervezett, ergonómikus. Alapfeltétel, hogy kényelmes és egyben biztonságos is legyen. Ezen felül pedig a legjobb, ha egy inspiráló, környezetet alakítasz ki akár otthoni munkavégzéshez, akár vállalati közegben. Egy ilyen környezetben a munkavállaló szívesebben dolgozik.

Élhető terek

Először is felejtsük el a szűk, behatárolt tereket! A klasszikus amerikai filmekből is jól ismert istállószerű boxok ideje leáldozóban van. Élhető tereket kell kialakítani a dolgozóknak, ami először is azt jelenti, hogy nem szabad túlzsúfolt tereket tervezni. Nagyobb, légies terek sokkal jobban szabaddá engedik az emberek kreativitását, ráadásul a nagyobb élettér jobb közérzetet is biztosít.

irodaépületek

Forrás: Térváz Kft.

Privát terek

A szellős, élhető terek kialakítása természetesen nem azt jelenti, hogy nincs létjogosultsága a lehatárolt munkaállomásnak. A privát tér, azaz a nyugodt, zavartalan terek biztosítása ugyanolyan fontos. A lényeg, hogy a munkavállaló  – ha szeretne – el tudjon vonulni és kvázi a saját magányában, senki által nem zavartatva tudjon dolgozni. Ugyanakkor arra is legyen meg a lehetősége, hogy be tudjon kapcsolódni az irodai atmoszférába és annak levegőjét magába szívva tudjon dolgozni.

Közösségi terek

A közösségi terek minden eddiginél nagyobb szerepet töltenek be az irodák életében. Bár régebben a közösségi tér egyet jelentett az unalmas teakonyhával és az étkezővel, ma már azért ennél sokkal szofisztikáltabb megoldásokra van szükség. A mai kor igényeinek megfelelő közösségi terek lehetővé teszik, hogy a vállalati kultúra fejlődhessen, hogy a munkavállalók relaxáljanak, megismerjék egymást. Az így kialakult kapcsolatok olyan szinergiákra mutathatnak rá, amelyekre még a legjobb csapatépítő tréningek során se feltétlen derül fény.

irodaépületek

Forrás: Térváz Kft.

A természet közelsége

Bármennyire is modern és jól megtervezett az iroda, akkor válik igazán élhetővé, ha a természet is teret kap, mégpedig élő növények formájában. A zöld növények igazán jó hatással vannak az ember hangulatára. Ráadásul ezek nem csupán dekorációs elemek lehetnek, térelválasztó funkciót is betölthetnek. Ehhez mindössze megfelelő méretű növényre van szükség.

A színek használata

Nem kell megijedni a színektől, egy irodai munkakörnyezetben a megfelelő színekkel sokkal vibrálóbbá válik a levegő. A különböző színek, más-más hangulatot sugároznak és más célt szolgálnak az iroda- és lakberendezésben. Míg például egy zöld szín nyugodtságot sugároz és fokozza a kreativitást, addig a kék a gondolkodásra és a kommunikációra van jó hatással.

Társ az irodaépület építésben

Ha irodaépítésben gondolkozol vedd figyelembe, hogy a mai világ már nem ugyanaz, mint 10-20 évvel ezelőtt. A munkavállalók már másra vágynak, egy élhető, inspiráló környezetre. Szerencsére a design és a funkcionalitás oltárán nem kell áldozatot hozni. A Térváz Kft már többször is bizonyította, hogy az irodaépület tervezésében és kivitelezésében verhetetlen.

Hirdetés

További cikkek a témában