Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A villamossági iparág szereplői a klímaváltozás ellen

Az ENSZ Katowicében megrendezett klímakonferenciája előtt és alatt megjelenő hírek ismételten rávilágítottak azokra a kihívásokra, amelyekkel az egész emberiség szembesül a klímaváltozás elleni küzdelem során.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete nemrégiben kiadott legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a légkör átlagos szén-dioxid-koncentrációja folyamatosan nő: a 2015-ben mért 400,1 ppm-es érték 2017-re 405,5 ppm-re emelkedett. Az EU és az egész világ törekvései arra vonatkozóan, hogy csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását messze nem bizonyulnak elégségesnek, az eddigieknél sokkal nagyobb erőfeszítésre van szükség.

2014-es éghajlati cselekvési programjában az EU célul tűzte ki az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 40%-os csökkentését 2030-ra (az 1990-es szinthez képest). Az idei szélsőséges időjárás és a mért hőmérsékleti értékek azonban újabb aggodalmakat vetettek fel az éghajlat-változással kapcsolatban, ezért az EU klímaügyi biztosa és 15 EU nemzet felszólította a tagságot, hogy 45%-ra emeljék fel a megcélzott csökkentés mértékét. Számos olyan egyszerű intézkedés van, amely hozzájárulhat a cél eléréséhez. Ilyen például a kén-hexafluorid (SF6) használatának betiltása a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben.

A világ legártalmasabb üvegházhatású gázainak listáját a kén-hexafluorid (SF6) vezeti

Az SF6 egy kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkező gáz, melyet számos iparág termékeiben alkalmaznak. Azonban ez a gáz a szén-dioxidénál 23000-szer magasabb globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkezik, így nem csoda, hogy vezeti az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) legártalmasabb üvegházhatású gázokat felsoroló listáját. Emiatt a jogszabályalkotók úgy döntöttek, hogy ahol csak lehet, betiltják az SF6 gáz használatát.

Az EU fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló ún. F-gáz rendeletének 2014. évi aktualizált változata számos hétköznapi termék, például a teniszlabdák, a sportcipők, a gumiabroncsok és a kétrétegű ablakok előállításánál is megtiltotta az SF6 használatát. E tiltásoknak köszönhetően sikerült csökkenteni az ezen termékek előállításához használt SF6 mennyiségét, ennek ellenére számos tanulmányban kimutatták, hogy a légkör kén-hexafluorid tartalma éves szinten 8 százalékkal nő.

Az EU rendelkezés nyitva hagyott egy kiskaput az SF6 számára a kapcsolóberendezésekben történő alkalmazásához

A rendelkezés aktualizált változata nem tiltja az SF6 villamossági termékekben történő használatát, mert az iparág képviselői sikeresen meggyőzték a döntéshozókat, hogy jelenleg nincs megbízható alternatívája, illetve hogy a gáz szivárgása a kapcsolóberendezésekből kézben tartható és nem jelent veszélyt. Az Európai Bizottság 2020. júliusában megjelentet egy jelentést, arról, hogy létezik-e olyan „költséghatékony, technikailag megvalósítható, energiatakarékos és megbízható alternatívája az SF6 gáznak”, amely alkalmazható lenne a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben. Az intézkedések további mérlegelését addig felfüggesztették. Amennyiben a Bizottság úgy találja, hogy létezik megfelelő alternatíva, úgy a következő lépés a betiltásra vonatkozó jogalkotási javaslat előterjesztése kell legyen.

A kapcsolóberendezés-gyártók már kifejlesztettek szinte szivárgásmentes készülékeket, azt azonban egyetlen szabályozás sem biztosítja, hogy a hálózatainkban csak ezek a modern kapcsolóberendezések legyenek használatban. Márpedig az SF6 gáz szivárgása egyáltalán nem elhanyagolható, ha meggondoljuk, hogy egy berendezés életciklusa során a benne található mennyiség 15%-a elszivárog. Ne felejtsük el, hogy minden egyes kibocsátott SF6 gázmolekula 3200 évig a légkörben marad, azaz nem létezik olyan, hogy elhanyagolható mértékű kibocsátás.

Ha továbbra is ragaszkodunk az SF6 használatához, évtizedekre bebetonozzuk a károsanyag-kibocsátást

Létfontosságú, hogy a Bizottság komolyan foglalkozzon az SF6 gáz kérdésével. Ha nem lenne elég káros az eddig bevett gyakorlat, ma a kapcsolóberendezések piaca egy folyamatosan növekvő piac, és hamarosan elérjük azt a pontot a körhálózati elosztóberendezések normál termékciklusában, amikor szükség lesz a generációváltásra, a régi berendezések újra cserélésére. Ha az új berendezéseknél is SF6 gázt alkalmazunk, újabb 40-50 évre bele kell törődnünk a károsanyag-kibocsátásba.

A villamosenergia piacának decentralizálására irányuló EU-s törekvések hozadéka, hogy nagyságrendekkel több kapcsolóberendezés kerül piacra, ami – ha ezekhez is SF6 gázt használnak -, az üvegházhatású gázok kibocsátásának exponenciális növekedését jelenti. Már ma sem egységes az SF6-tal kapcsolatos biztonsági és környezetvédelmi vélekedés és gyakorlat Európában. Ez a helyzet pedig csak egyre rosszabb lesz az energiapiac decentralizálása nyomán, ha egyre több létesítményben megfelelően kiképzett szakember nélkül fogna üzemelni ezek a berendezések.

Van SF6-mentes alternatíva a piacon, de nincs meg hozzá a szükséges szabályozás

Az F-gázokra vonatkozó rendelet már eddig is jelentős változást hozott azáltal, hogy korlátozta a legelterjedtebb fluortartalmú gázok értékesíthető mennyiségét, és 2030-ra fokozatosan csökkenti ezt a mennyiséget a 2014-es szint egyötödére. Most ugyanerre van szükség az SF6 tekintetében is.

A jó hír az, hogy az iparág vezető szereplői, többek között az Eaton keményen dolgoznak SF6-mentes kapcsolóberendezések fejlesztésén. A vezető gyártók például vákuumkapcsolót használnak, így biztosítják az SF6-mentes kapcsolást. Ez azonban nem valamilyen szabályozásnak köszönhető, egyszerűen csak ez ma a legjobb gyakorlat. Annak, hogy néhány berendezésben továbbra is alkalmaznak SF6 gázt, pusztán költség okai vannak. A szigetelés szempontjából több alternatíva is rendelkezésre áll.

A ma rendelkezésre álló alternatív megoldások mellett számos más technológia is lapul a fejlesztőmérnökök asztalfiókjában, melyeket a gyártók azonnal alkalmaznának, amint lenne arra megfelelő (főként jogszabályi) támogatás. A rendelkezésre álló kapcsolóberendezés-technológiák fele már ma is SF6-mentes, tehát nincs helye vitának abban a kérdésben, hogy létezik-e alternatív megoldás a középfeszültségű kapcsolóberendezések számára.

Eljött az idő, hogy kivonjuk az SF6 gázt a villamos kapcsolóberendezésekből

Az SF6-mentes, ún. „Greenswitching” (környezetbarát kapcsolás) technológiák megfelelnek a Bizottság által felállított kritériumoknak: költséghatékonyak, technikailag megvalósíthatóak, energiatakarékosak és megbízhatóak. Így hát itt az ideje, hogy a Bizottság cselekedjen és egyértelmű célokat tűzzön ki az SF6 végleges betiltására. Az EU-nak továbbra is vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem terén, hiszen egy ilyen lépés hatása Európán túl is jelzés értékűnek számítana, valamint hozzájárulhatna az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős visszaszorításához.

További információkért kérjük, látogasson el a greenswitching.com oldalra.

Hirdetés

További cikkek a témában