Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Hogyan csökkentsük az ipari automatizálás komplexitását

Az ipari automatizálásban hálózatépítéssel és növekvő számú érzékelő használatával segítik elő az egyre szorosabb folyamat-felügyeletet.

Ez a trend nagyobb komplexitást eredményez, ugyanakkor a disztribútor Heilind szerint a rendszer túlzott bonyolultságát könnyedén el lehet kerülni.

Akik olyan sokféle megoldásban gondolkodnak, mint: a rugalmasabb gyártási eljárások, az alapanyag utántöltés automatikus ellenőrzése és a jobban előre látható géphibák; olyan érzékelőket, csatlakozókat, kábeleket, elosztódobozokat és szoftver modulokat tartalmazó megoldási csomagokat kívánnak, amelyek segítenek csökkenteni az ipari automatizálás bonyolultságát. Az alkatrészek, köztük az alapanyagok és a fogyóeszközök speciális disztribútoraként a Heilind, több mint 170 gyártó termékeit kínálja. A vállalat kiemelt két példát, amelyek azt mutatják be, hogyan tudnak ezek a megoldási csomagok fontos előnyöket nyújtani az ipari automatizálási piacon.

Erősebb folyamat felügyelet

Vegyük egy szintérzékelő esetét, amely egy ipari tartály szintjét felügyeli. Az ügyfél telephelyén, ha a tartály tartalmának szintje egy meghatározott szint alá esik, riasztólámpa gyullad ki, és egy alkalmazottnak fel kell töltenie a tartályt a raktárból, és ha szükséges, további anyagot kell rendelnie. Ez a folyamat egészen más, ha a szintérzékelő digitális folyamatláncba van kapcsolva. Ennek eredményeként, ha a tartály szintje egy beállított küszöb alá esik, a jel továbbításra kerül a vezérlőhöz, ami egy automatizált parancsot ad az ERP rendszeren keresztül. Nemcsak a szintérzékelő jeleit továbbítja a rendszer a vezérlőhöz, hanem a hőmérséklet-, a nyomás- és az áramlásérzékelő értékeit is. Összesen 30 érzékelőt telepítettek a szivattyúkra és a tápszelepekre a tápvezetékek mentén, a teljes folyamat felügyeletéhez.

Kötegelt érzékelők

Az érzékelők M5, M8 vagy M12 csatlakozóval vannak bekötve, amelyek megfelelnek a szabadban álló tartályt érő környezeti körülményeknek, míg a motorok robusztus M23 csatlakozókkal vannak csatlakoztatva. A vezérlő PROFINET buszhoz csatlakozó önálló kábelcsatlakozások helyett, a szomszédos érzékelők és motorok elosztódobozhoz csatlakoznak a csomópontoknál. Itt a jeleket kábelen keresztül kötegelik és egyetlen kábel vezet a kontrollerhez. A kábelezési és szerelési költségeket így jelentősen csökkentették.

automatizálás

A vezérlő PROFINET buszhoz csatlakozó önálló kábelcsatlakozások helyett a szomszédos érzékelők és motorok elosztódobozhoz csatlakoznak a csomópontoknál. Itt a jeleket kábelen keresztül kötegelik és a mesterdobozba vezetik. Csak egy kábel szükséges a vezérlőhöz (Forrás: Molex)

 

Alkatrészek a felügyeleti folyamatokhoz

Az olyan gyártók, mint a Molex és az Amphenol teljes megoldáscsomagokat kínálnak, amelyekben csatlakozók, kábelek, elosztódobozok találhatóak különböző környezeti feltételekhez megfelelő változatokban.

A Standex Meeder által gyártott LS02 szintérzékelőt például normál helyzetben nyitott és normál helyzetben zárt vagy átváltó érintkezős típusban is elérhető, maximális névleges teljesítménye 100W (400 VDC/1 A). Ez az érzékelő csatlakoztatható digitális feldolgozási lánchoz automatizált parancs kiváltásához.

Az innováció további példái közé tartozik a Molex M12 csatlakozó termékcsaládja és a Norcomp M5 csatlakozói, melyeket egyaránt durva körülmények között történő üzemelésre terveztek vízhatlan és extrém hőmérsékleti jellemzőkkel.

A Heilind olyan megoldásokat is kínál, mint a Molex Brad HarshIO digitális modul elosztódoboz PROFINET-hez, valamint PC interfész kártyákat és PROFIBUS kártyákat, például a Molex SST PB3 in-chassis modult a Rockwell Automation CompactLogix vezérlőrendszerekhez. A kínálatban szerepel még a TE Connectivity 98RK-1 szkenner interfész állvány, amely tápellátást és kommunikációt biztosít akár három külső NetScanner rendszer komponenshez. Emellett a TE 9816 intelligens nyomás szkennerolyan nagy teljesítményű kapcsolót alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy kommunikáljon automatikus 10/100/1G Base-T Ethernet interfészen keresztül.

Érzékelők felügyelik a gyártási folyamatokat

Egy másik csomag megoldás példa az érzékelők használata a gyártási folyamatokban, ahol általában kevés hely van további alkatrészek számára, és ahol a fizikai vezetékezés gyakran lehetetlen. Ha például egy robotikai rendszert kell felügyelni, a lehető legkisebb érzékelőket használják, és a jeleket rádiófrekvencián továbbítják. Az érzékelők felügyelik a gyártási folyamatot és rögzítik a gépek és telepített rendszerek állapotát. Ha például egy hidraulika vezetékben leesik a nyomás, az szivárgást jelezhet. A megváltozott érzékelő értékek riasztást adnak, és egy technikus automatikusan értesül az eseményről. Így az érintett hidraulika vezetéken hibaelhárítást lehet végezni, mielőtt a rendszer üzemképtelenné válik.
Rendszer felügyeleti komponensek

A Heilind kínálatában a TE Connectivity CD9515 a hidraulika vezetékek sebességmérős nyomaték érzékelője 5 és 1000 Nm közötti mérési tartományt biztosít.

  • Szintén kapható ugyanettől a gyártótól dőlés észlelő helyzetérzékelő: a DOG2 MEMS sorozat CAN J1939 kimenettel. Ennek a kéttengelyes mérőnek a mérési tartománya ±90°. A TE Connectivity U5600 nyomásérzékelője hidraulika csövekhez a Heilind további ajánlata. Az U5600 érzékelők ideálisak folyadék- vagy gáznyomás méréséhez, és problémás anyagok, mint például szennyezett víz, gőz vagy kissé maró folyadékok esetén.

Alkatrészek kiválasztása

Az alkalmazási területtől függően, az ipari automatizálási alkatrészek különböző felhasználói követelményeknek kell megfeleljenek. A megfelelő ipari termékek kiválasztásához a Heilind összeállított egy nagy műszaki know-how-val rendelkező termék csapatot. A csapatnak gyakorlata van a mechanikailag biztonságos, árnyékolt, például az élelmiszeripar számára steril vagy speciális por, víz, vegyi anyag vagy extrém hőmérséklet elleni védelemmel rendelkező alkatrészek terén.

A Heilind bemutatja ügyfeleinek az új csatlakozó fejlesztéseket, a jelentős innovációk közé tartoznak például a nagy megbízhatóságú és folyamatos terhelésnek kitett csatlakozók vagy a légmentesen zárt és IP68 védelemmel ellátott interfészek. Ma már a gyártók komplett, koordinált megoldáscsomagokat tudnak kínálni a bekötési és csatlakozási költségek minimalizálásához.

www.heilind.com

Hirdetés

További cikkek a témában