Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Ember–robot-együttműködés az Ipar 4.0-ban

Az ARIZ kutatási projekt keretében a Festo partnereivel közösen az alkalmazás gazdasági aspektusait dolgozza ki.

A holnap gyártásában az ember szerepe gyakran kerül viták középpontjába. Milyen új feladatok jelennek majd meg? Ezek közül melyeket tudják a robotok átvenni, és miként működhetnek együtt az emberek a robotokkal? A Festo e kérdésekre keresi a válaszokat, illetve a praktikus megoldásokat a tudomány és az ipar területéről érkező partnerei segítségével az ARIZ projekt keretében („A munka a jövő iparában”). E tekintetben a biztonság mellett a költséghatékonyság került a figyelem középpontjába.

A gépekhez és robotokhoz tartozó kiterjedt biztonsági rendszereknek és megfelelő szenzortechnológiának köszönhetően az emberek és a robotok egyazon térben mozoghatnak és biztonsági korlátok nélkül dolgozhatnak együtt. A gazdasági hatékonyság növelése érdekében az ARIZ projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a biztonságos ember–gép-együttműködés érdekében egy rugalmas és sokoldalú gyártási asszisztenst fejlesszen ki. Ezáltal a demonstrátor változó gyártó munkaállomásokon is használható. Mindezzel levehetik a terhet a dolgozók válláról, hiszen a monoton és ergonómiai tekintetben egyoldalú feladatokban segítséget kapnak, illetve ezeket elvégzik helyettük a robotok.

A projekt további célja, hogy az ezeken a gyártó munkaállomásokon a robotokkal dolgozó munkatársak számára speciális képzési követelményeket határozzon meg. Ezért a Festo Didactic olyan képzési rendszer kidolgozásán fáradozik, amely optimális módon készíti fel a dolgozókat a jövő gyártási feladataira.

Szorgos dolgozók: a robotok

Mindeddig a robotok csak egy programozott munkafolyamatot tudtak átvenni. Ebben a projektben a Festo partnerei egy olyan demonstrátor kifejlesztésén dolgoznak, amely rendkívül sokoldalú gyártást tesz lehetővé: ez a robot nem csak egy helyre szerelhető fel, hanem szabadon áthelyezhető, rugalmasan használható. A demonstrátor egy magas szintű informatikai rendszerhez csatlakozik, mely a kezelők számára információszerzést, valamint egyszerű konfigurálást tesz lehetővé.

A Festo sikeresen tesztelte ezt a megoldást a kezdeti (start-up) szakaszban – ez egy olyan terület, ahol az új technológiákat teszteknek kell alávetni, mielőtt ipari gyártásban alkalmaznák őket. Ezen a területen a Bosch APAS robotja segíti a nyomtatott áramköri lapok minőségellenőrzését.

„Jelenleg a »mobil robotmunkás« koncepciójának továbbfejlesztésén dolgozunk annak érdekében, hogy az APAS-robotokat ipari gyártásra és elektronikai szerelésre bocsáthassuk. Itt a robot számos különböző szerelőállomáson biztosít rugalmas támogatást”

– jelentette ki Michael Voß, az ARIZ projekt mérnöke és projektvezetője a Festonál.

Az egyre nagyobb sokoldalúság jelentette kihívás

A robotokkal történő szerelés terén a legnagyobb kihívást a kis gyártási tételekben, számos változóval gyártandó egyéni termékek jelentik”

– magyarázza Michael Voß.

„Az automatizálásnak csak akkor van értelme, ha az alkalmazása gazdaságilag is megtérül. Például a lehető legkevesebb különböző típusú és méretű csavart kell felhasználni, hogy a robotoknak ne kelljen folyamatosan csavarozót cserélniük.”

A megfogási feladatokkal kiegészülve az egységesítés a siker egyik meghatározó eleme. Ugyanakkor kereslet mutatkozik az olyan univerzális megoldásokra is, mint a DHEF – a Festo adaptív megfogója. Ez a megfogó a kaméleonnyelv elvét alkalmazza a legkülönbözőbb alakú tárgyak biztos megfogásához. Elasztikus szilikonanyagának köszönhetően ez a megfogó egyetlen fogási folyamatban több tárgyat is képes felszedni és letenni – kézi átállítás nélkül.

A projekt partnerei

A Festo Automation mellett a Festo Didactic is részt vesz az ARIZ projektben. Az RWTH Aacheni Egyetem a foglalkoztatás szempontjából vizsgálja az ember–robot-együttműködés hatásait – így például annak elfogadottságát. A robomotion GmbH a mobil robotdolgozó koncepciójának felhasználásával fejleszt szerelőállomásokat.

A konzorcium:

  • Festo AG & Co. KG
  • Festo Didactic SE
  • Az RWTH Aacheni Egyetem ember–számítógép együttműködést kutató központja (HCIC)
  • Az RWTH Aacheni Egyetem vállalati kibernetika e.V. intézete (IfU)
  • Az RWTH Aacheni Egyetem gépészeti információkezeléssel foglalkozó testülete (IMA)
  • Az RWTH Aacheni Egyetem képzési és tudáskezelési központja (ZLW)
  • robomotion GmbH

Az ARIZ projektet a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) 01FG14003A számon, az „Innovációk a holnap gyártása, szolgáltatásai és munkavégzése terén” nevű program részeként jegyezte be.

Tobábbi Információk: www.festo.hu

Hirdetés

További cikkek a témában