Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Öttengelyes marás előnyei

A háromtengelyestől az öttengelyes alkalmazásig: a HURCO a megmunkálási folyamatok optimalizálásánál biztonságos és megbízható módon támogatja az operátort.

A HURCO az intuitív módon kezelhető Max 5 vezérléssel és a „Solid Model” importálás funkcióval megkönnyíti a kezelő számára az öttengelyes marást. Összességében a HURCO olyan szolgáltatáscsomagot kínál, amely még az új belépőket is hozzásegíti ahhoz, hogy gyors termelésoptimalizálást érjenek el az öttengelyes marás során.

„Aki a mindennapi munkában rendszeresen összetett munkadarabokat kíván megmunkálni, ne rettenjen vissza attól, hogy öttengelyes gépbe invesztáljon” – tanácsolja Sebastian Herr, a HURCO alkalmazástechnikai vezetője. „Ha egy háromtengelyes gépen újra és újra négyszer-ötször be kell fogni a munkadarabokat, akkor jobban megéri már rögtön öttengelyes gépet használni.” Az egyedi és kisszériás gyártásnál az ötoldalas megmunkáláshoz jó belépőmodell a HURCO VC 500i megmunkálóközpont. Az öttengelyes mozgóállványos, forgó-billenőasztalos gép alkalmazása az egyszerű és gyors programozásnak, valamint mozgóállványos kialakításának köszönhetően széles spektrumot ölel fel a bérgyártástól a gépgyártásig. A megmunkálás, akárcsak egy háromtengelyes gépnél, lineáris, azzal a különbséggel, hogy itt egyszerre több oldalon zajlik. A háromtengelyesről az öttengelyes megmunkálásra való átállás betanítása ennélfogva kis energiabefektetéssel jár.

Hardveres kiegészítés

Minden HURCO gép olyan szoftverrel van ellátva, amely lehetővé teszi az öttengelyes megmunkálást. „Ha nyilvánvaló, hogy a gyártás kettőnél vagy háromnál több befogási folyamatot igénylő, bonyolultabb munkadarabokat csak alkalomszerűen kíván meg, mindenképpen gazdaságosabb háromtengelyes gépet felszerelni erre a célra” – vallja Sebastian Herr. Az utólagos hardveres kiegészítés nem tart tovább egy napnál, ehhez hozzájön még egy nap a munkatársak betanítására. A háromtengelyes konfigurációval szállított gép viszont nincs felszerelve a megfelelő megvezetőkkel és üvegskálákkal, ennélfogva kicsit durvább megmunkálást tesz lehetővé. „Öttengelyes géppel alapvetően nagyobb precizitást tudok elérni a munkadarab esetében” – fűzi még hozzá a HURCO alkalmazástechnikai vezetője.

Harmonikus összjáték

A HURCO megmunkálóközpontok házon belül fejlesztett és beépített CNC vezérléssel rendelkeznek. A vezérlés a WinMax felülettel összekötve dialógusorientáltan, lépésről lépésre végzi a megmunkálást, így a gép gyorsan elsajátítható és intuitív módon kezelhető programozását teszi lehetővé. A négyszög-, menet-, betűmaró ciklusoktól kezdve a bonyolult kontúrmaró ciklusokig minden célorientált megmunkálási folyamatlépésekben kerül összefoglalásra. Ezáltal jelentős mértékben lerövidülnek a programozási idők és az új munkatársak rövidebb idő alatt be tudnak tanulni. A Max 5-tel ezenkívül CAD rendszerekből közvetlenül be lehet olvasni STEP formátumú 3D fájlokat. A „Solid Model” importálás funkciónak köszönhetően még jobban lerövidül a programozási idő és sokkal kevesebb a hibalehetőség a nyers munkadarabtól a kész alkatrészig vezető úton. Bonyolult DXF rajzokat USB vagy LAN interfészen keresztül közvetlenül be lehet olvasni és fel lehet dolgozni a 19″-os képernyőn.

www.hurco.com

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában