Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Festo – Gyakorlás a jövő iparára

Az Ipar 4.0 olyan változásokat eredményez, melyek komoly kihívást jelentenek a jövő gyártásában dolgozók számára. Ehhez a Festo Didactic a modulárisan felépített gyakorlóállomások segítségével minden igénynek megfelelő képzési és továbbképzési megoldást kínál.

A digitalizáció jelen van az iparban. De hogyan lehet erre a legjobban fel készülni? A kiberfizikai laboratóriummal (CP Lab) kiváló bevezetést nyújt a Festo Didactic az Ipar 4.0 tanvilágába. Rendkívül praktikus: aki már rendelkezik a Festo I4.0-s moduláris projektmunkahelyével, az egyszerűen bővítheti a meglévő rendszert.

A projektmunkahely optimálisan illeszkedik a CP Lab és CP Factory tanulói környezeteibe – ideális a már megszerzett tudás kiegészítő, fontos Ipar 4.0-s tartalmakkal történő fokozatos kiegészítéséhez. A CP Lab így a Festo oktatási környezetének következő kiépítési szintje a jövő gyártásához.

Növekvő rendszer

A kiberfizikai laboratóriummal egy valós rendszer segíti az igényelt és naprakész gyakorlatszerzésben. A különböző modu-loknak köszönhetően minden szükséges komponenst tartalmaz az Ipar 4.0-val kapcsolatos átfogó ismeretek átadásához. A moduláris felépítés különböző szituációkat tesz lehetővé: az integrált vezérléssel ellátott szállítószalagtól kezdve a különböző modulokkal rendelkező gyártóberendezésig. IO-Link, ProfiBus vagy ProfiNet, érintőkijelző és szolgáltatás-központú MES – minden lehetséges. A CP Lab az igényekkel együtt fejlődik, és rugalmasan alkalmazható.

Egy szalagrendszer gondoskodik a továbbításról

A munkadarabok, komponensek és termékek szállítása létfontosságú munkalépés a gyártásban – napjainkban és a jövőben is. Ezért egy szalagrendszer tartozik a CP Lab központi alkotórészei közé. Erre vonatkozóan különböző változatok állnak rendelkezésre. Minden szalagrendszer egy PLC-vel és a szükséges kommunikációs interfészekkel van felszerelve annak érdekében, hogy kommunikálhassanak a MES-rendszerrel, és gyorsan ki lehessen azokat egészíteni plusz modulokkal. A szalagmodulok további, részben opcionális tulajdonságai közé tartozik többek között egy HMI (Human Machine Interface) (ember-gép interfész) érintőkijelzővel és gombokkal, biztonsági opciók, RFID, forgó jeladó és érzékelők a szalag elején és végén.

Plug & Produce

Az egyes funkciómodulokat felhelyezik a szalagokra, majd be- és kimeneteken vagy Profi Net/ProfiBuson keresztül összekötik a szalagrendszernél található beépített vezérléssel. Így pillanatok alatt bevethetők. A rendszer az igényekkel együtt fejlődik – a különböző tartalmak és összetettségi fokozatok egyszerűen beépíthetők modulok formájában. Egyre több izgalmas feladat következik, pl. fúrás, forgatás vagy címkézés, sajtolás (akár izomerővel működtetett, erőszabályzós prés formájában), kamerával ellátott minőségbiztosítás, hőmérsékletszabályozással ellátott alagútkemence vagy rakatoló magazin. A berendezés lépésről lépésre felépíthető és szétszerelhető.

Festo

Híd a robotika világába

Kifejezetten az oktatásra kifejlesztett MES-rendszer és a mobil robotok alkalmazásának lehetősége gondoskodik a CP Lab esetében a még nagyobb rugalmasságról és változtathatóságról – ezek elengedhetetlen tulajdonságok az Ipar 4.0 tekintetében. A CP Bridge (kiberfizikai híd) kiegészítő modulként egy átadó interfész, a munkadarab továbbító Robotino mobil robotrendszernek vagy a CP Factorynak történő átadásához. A CP Lab anyagáramlása így még rugalmasabbá válik, mert lehetővé teszi további rendszerek bekötését, és a gyártógépek, kézi munkahelyek, raktárrendszerek vagy 3D-nyomtatók integrációját.

MES – Manufacturing Execution System (gyártásfelügyeleti rendszer) tanuláshoz

A didaktikai szempontból előkészített, szolgáltatás-központú MES-rendszerrel a gyártási megbízások a CP Labhoz, a sok-oldalú Robotino tanrobothoz vagy a CP Factoryhoz kerülnek, hogy azok az RFID segítségével önállóan elvégezzék a meg-bízásokat a rendszerekben. Hogy miként működik? És mindenekelőtt hogyan függ mindez össze? A Festo azonnal a megfelelő tréninget kínálja a „MES” témába való bevezetéshez is: egy szimulációs játék se-gíthet a MES-struktúrák megismerésében, és így az Ipar 4.0 berendezéseken belüli folyamatok jobb megértésében. Üdvözöljük a Festo Didactic moduláris oktatási környezetében!

www.festo-didactic.hu

Hirdetés

További cikkek a témában