Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

MULTI-MASTER – Töretlen fejlődés a kis alkatrészek gyártásában

15 000 lehetséges, különböző szerszámkonfiguráció számtalan lehetőséget biztosít a kis alkatrészek megmunkálására.

A szerszámgépek területén bekövetkezett technológiai fejlődésnek köszönhetően új gyártási struktúrák jelentek meg, melyek új megvilágításba helyezték különféle termékek, különösen a kis alkatrészek gyártását. A párhuzamos feladatvégzésre alkalmas gépekkel és a hajtott szerszámos esztergákkal ugyanazon a gépen többféle forgácsolási művelet végezhető el. Régi vágya a termékgyártóknak, hogy az alkatrész egyetlen felfogással készre munkálható legyen. Ez a jelentős lépés különösen fontos a kis alkatrészek gyártásánál, hiszen itt rövid ciklusidőkről beszélünk.

Az új megmunkálási módszerek a forgácsoló szerszámgyártók részéről is megfelelő megoldásokat igényelnek. Az iparág egyik vezető szereplőjeként az ISCAR különféle szerszámok széles választékát kínálja a kis alkatrészek párhuzamos feladatvégzésre alkalmas eszterga-maró központokkal és hajtott szerszámos esztergákkal történő, kiemelkedően hatékony gyártásához. A termékskálán belül két irány különböztethető meg. Az egyik a „hagyományos” tömör keményfém kialakítású szerszámoké, a másik pedig a „váltólapkás forgácsolószerszám” koncepciót követi, amely hatékony, cserélhető forgácsoló szerszámokat biztosít.

A cserélhető fejes szerszámok az ISCAR sikeres MULTI-MASTER és CHAMDRILL termékvonalához tartoznak, és különféle maró, fúró és süllyesztő műveletekhez alkalmas termékcsaládokat foglalnak magukba. Miért bizonyulnak különösen hatékonynak ezek a terméksorozatok a kis alkatrészek gyártásánál, és miért keltik fel az alkatrészgyártók figyelmét?

Többféle lehetőség, minimális ráállással

A MULTI-MASTER termékcsalád alaposabb tanulmányozása választ ad a kérdésre. A több mint 40 000 lehetséges szerszámkonfigurációt felvonultató MULTI-MASTER koncepció három fő pilléren alapul: kúpos fejközpontozáson, a fej és a szár közötti homlokterületen és a fej és a szár közötti meneten. A kúpos központozás kiemelkedő pontosságot biztosít. A homlokterületen való ütközés garantálja, hogy a fej túlnyúlása a szigorú tűréshatárokon belül legyen, így magas fokú méret-ismételhetőség érhető el. A menetes csatlakozás egyszerű és felhasználóbarát fejcserét biztosít a gépkezelők számára.

A MULTI-MASTER szerszámok maximálisan megfelelnek az „átszerszámozási idő nélküli gyártás” alapelvének, hiszen a kopott fej cseréje nem igényel további szerszám átszerelési és bemérési műveleteket. A fej cseréjéhez nem kell kiszerelni a szerszámot a gépből, ami jelentősen csökkenti az állásidőt. Az univerzális MULTI-MASTER menetes csatlakozásnak köszönhetően a szerszámszárra többféle fej is felszerelhető (és fordítva), így a szár univerzális alaptartóként funkcionál, ami csökkenti a készletezési és tárolási költségeket.

A MULTI-MASTER család integrált adapterek széles választékát tartalmazza, a kötelező alaptartó típusokhoz, így HSK kúp (DIN 69893, A típus), CAMFIX sokszögkúp (ISO 26623-1) vagy bármely csatlakozással rendlekező alaptartókhoz illeszthető. Mindezek számos összeállítási lehetőséget biztosítanak számunkra, emellett pedig optimalizálni tudjuk a szerszámkinyúlást illetve kellő merevséget adnak axiális és radiális terhelés esetén. Ezek a tulajdonságok jelentősen hozzájárulnak a hatékony megmunkáláshoz, ami különösen fontos a kis alkatrészek eszterga-maró központokon és hajtott szerszámos esztergákkal történő gyártásában.

A hosszabbítók és átalakítók széles választéka lehetővé teszi a nehezen elérhető alkatrészterületek megmunkálásához szükséges szerszámkonfiguráció összeállítását.

kis alkatrészek

MULTI-MASTER képességek – még szélesebb körben

A fentieknek köszönhetően a MULTI-MASTER termékcsalád számos megmunkálási műveletnél reális alternatívát kínál a tömör keményfém szerszámokkal szemben. Vállak marásánál, síkok, 3 dimenziós felületek, letörések, alászúrások, hornyok, csavarmenetek, stb. alakíthatók ki, furatmegmunkálásnál pedig központfúrás, fúrás és süllyesztés végezhető.

A terméksorozat azonban már túllépett a tömör keményfém fejes szerszámok területén, hiszen váltólapkás szerszámokat is tartalmaz. A csavarmenetes csatlakozással ellátott, cserélhető váltólapkákat tartalmazó, újonnan kifejlesztett fejek költséghatékony megoldást kínálnak, melyet különösen akkor érdemes fontolóra venni, ha a megmunkálási pontosság nem elsődleges követelmény. Az ISCAR nagy reményeket fűz a legutóbbi LOGIQ kampányának keretében nemrég bemutatott, innovatív kialakítású, MULTI-MASTER illesztési lehetőséggel rendelkező NANMILL, HELI3MILL, LOGIQ4FEED, és TOR6MILL fejekhez.

A vevők egyre korszerűbb és sokoldalúbb szerszámokat igényelnek. Az új termékcsaládok rövid áttekintése nem lehetne teljes legalább két további termék megemlítése nélkül: Az egyik az evolvens bordás tengelyek marására alkalmas MM SS tömör keményfém fej, a másik pedig az MM FM keményfém síkmaró fej.

A meggyőző teljesítménynek, a többalakú forgácsolási geometriának, a megbízhatóságnak és az egyszerű használatnak köszönhetően a MULTI-MASTER kiemelkedő népszerűségnek örvend az iparágban, különösen a kis alkatrészek gyártóinak körében. Nem csoda hát, hogy a MULTI-MASTER vevői közül sok éppen ebbe a szektorba tartozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a vevők nagyon hatékonyan tudják alkalmazni ezeket a szerszámokat termelékenységük növelésére és gyártási költségeik csökkentésére.

www.iscar.hu

 

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában