Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Okosgyár lesz az esztergomi Suzuki

2020-ra kell elkészülnie annak az 5,3 milliárd forint értékű okosgyár projektnek, amelynek keretében digitalizálják a hegesztőrobotokat, automatizálják a logisztikai folyamatokat és új hegesztési rendszert dolgoznak ki.

A projekt 2,596 milliárd forint támogatásban részesül – ismertették a projektet bemutató sajtótájékoztatón. Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a projekt zárásával az esztergomi gyár 2020-ra várhatóan okosgyárként meghatározó szereplője lesz az európai és a magyar autógyártásnak. A Suzuki 2015-2020 között húsz új modellt mutat be világszerte – tette hozzá.

A 2016-ban indult, négyéves projektről Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a cél jó minőségű, versenyképes, magas szintű szolgáltatásokat nyújtó, kis környezetterhelésű, biztonságos járművek kifejlesztése, amelyeknél a felhasznált anyagokat 95 százalékig újrahasznosítják. A projekt hozzájárul a gyártási folyamatok hatékonyságának fokozásához is. A fejlesztések több irányban zajlanak. Az esztergomi gyárban dolgozó több száz hegesztőrobotot hálózatba kapcsolják, amellyel többek között az eddig kézzel zajló ellenőrzés is digitalizálható lesz, illetve a virtuális optimalizálás segítségével a hegeszti pontok száma is csökkenthető majd a jövőben, ami gyorsítja a gyártási folyamatot. A logisztikai rendszert digitális alkatrészkövetéssel és anyagáramlási szimulációk segítségével optimalizálják, míg egy új lézerhegesztési eljárás kifejlesztésén is dolgoznak.

A konzorciumban a Suzuki mellett részt vesz a PEMŰ Műanyagipari Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A Magyar Suzuki Zrt. 2017-ben több mint 175 ezer gépkocsit gyártott. A márka az új autók magyarországi piacán tavaly 13,4 százalékos részesedéssel rendelkezett és 15 161 autót adott el.

(MTI)

Hirdetés

További cikkek a témában