Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Víz és lítium tengervízből

Ausztrál és amerikai kutatók kitaláltak egy új szűrőrendszert, ami az eddig használt fordított ozmózis eljárásnál sokkal hatékonyabban állít elő víz-et, miközben az akkumulátor gyártás egyik legfontosabb alapanyagát, a lítium-ot is összegyűjti.

Ennek az új módszernek az alapját a fém-szerves szerkezetek adják, melyek arról híresek, hogy hatalmas a belső felületü, és egyetlen grammnyi anyag kihajtogatva elméletileg befedne a futballpályát. Az anyagot MOF, metal-organic framework néven ismeri a szakirodalom. A különleges struktúrájú anyagot használják metán vagy szén-dioxid tárolására, kémiai szenzorként, és anyagok szétválasztására.

Ahogy a tengervíz áthalad ezen a MOF-on, meghatározott ionokat tudnak kivenni belőle, így többek közt a tengervízben nagy mennyiségben megtalálható lítium is fennakad a rostán. Ez a Monash Egyetem, a CSIRO és a Texasi Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer egyik fő előnye, hiszen az elektromos autóktól a telefonokig mindenféle eszköz akkumulátorához erre az alapanyagra van szükség. Ezt pedig most egy nem túl hatékony kémiai eljárással nyerik ki kőzetekből és sós oldatokból.

litium

A módszer másik előnye, hogy a vizet elég átereszteni a MOF-on, ezért az eljárás sokkal energiahatékonyabb, mint a fordított ozmózisos módszer, amelynél nagy nyomáson kell átpréselni a vizet a membránon.

forrás: https://index.hu/tudomany/2018/02/12/aksi_es_ivoviz_keszul_a_tengervizbol/

Hirdetés

További cikkek a témában