Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Rekorder Frisomat acélcsarnokok

2017-ben több „rekorder acélcsarnok” is kikerült a Frisomat gyárából, de a gyártás és kivitelezés főbb irányát továbbra is a vállalkozások tevékenységéhez igazított, költséghatékony kis- és középméretű acélcsarnokok felépítése jelenti.

A cikkben szereplő két nagyobb méretű csarnokot is a vevői igények formálták, melyek nemcsak méretükkel, de a kivitelezés rövid határidejével is kiváló referenciák itthon és Szlovákiában. Szlovákiában, az Alacsony-Tátrához közel, épült fel nyár végére a Frisomat európai csarnokai között a legnagyobb, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilokból álló építménye. Az autóipari beszállítónak készült projekt több szempontból is kihívást jelentett a Frisomat csapatának.  A 50×200 méter alapterületű és 12 m belmagasságú csarnok méreteiből adódó tervezési feladatok adták az első feladatokat, mert a gyártó- és összeszerelő üzem funkcióján túl a hegyvidéki jellegű éghajlat hó- és szélterhelésével is számolni kellett. Megoldásként a 10 fokos hajlásszögű, vízszintes övtartós rácsos szerkezetű tető miatt, a nagy fesztávolságot egy középső oszlopsoros alátámasztással stabilizálták. Egyeztetve a gyártástechnológiával, ez megfelelő felületnek bizonyult, mert a 2 csarnokrészbe egy-egy tíztonna teherbírású híddaru is beépítésre került. Ezért a terhelés csökkentése érdekében a Frisomat mérnökei még a főtartó oszlopokat is rácsos szerkezettel tervezték, a tetőszerkezethez hasonlóan. Mivel az üzemben négyévszakos termelés folyik, a komfortos beltéri klímát a homlokzat és a tető 12 centiméteres szendvicspanel burkolata garantálja. A méreteket látva, nem kérdés, hogy az összeszerelés és a logisztika igényelt jelentős szervezést, hiszen 50 kamionnyi acélárut és ugyanennyi panelt kellett a helyszínre szállítani és ott összeállítani. Az acélcsarnok építését egy 20 fős nemzetközi csapatra bízták, melynek „gerincét” a 9 fős magyar szerelőgárda jelentette, akik az elmúlt 20 évben itthoni és külföldi projekten is pontosan és határidőre oldották meg a feladataikat.

Ha az autóiparból a civil szférába váltunk, akkor ott is találunk egy rekorddöntögető magyar példát, bár a csarnok egészen már célokat szolgál. Fóton a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában szeptemberben készült el egy nyitott oldalú lovarda.  A megfelelő terápiás körülmények biztosítása a gyermekek és az oktatók közös érdeke, de a beruházás a versenyek még lebonyolításában is előnyös körülményeket teremt. A homokos pálya fölé mindössze 3 hét alatt került tető, ami igencsak feszes munkatempót jelentett, de minden határidőre elkészült. Méreteit tekintve a Frisomat csarnokok közül ez Közép-Európa legszélesebb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilból készült csarnoka, melynek tetejét trapézlemez burkolattal látták el. A belső alátámasztás nélküli szabad fesztáv 43 méter, hosszúsága 72 méter, amihez 6,2 méteres belmagasság társul, ezzel távolról és közelről egyaránt impozáns látvány. A pontosan legyártott és helyszínre szállított fő keretállások első elemeinek felállítása jelentette az igazi kihívást a szerelőknek. A vízelvezető csövezéssel ellátott homokos pályán a 40 tonnás daru mozgatása jelentette a legnagyobb feladatot, amit előregyártott betonpanelekből kirakott ideiglenes úton mozgatak, hogy a súlyeloszlás egyenletes legyen. A munka pontosságával és precizitással, a végtakarítás minőségével – amikor az emberek és állatok egészsége védelmében még a homokból is összeszedték a lehullott darabokat és csavarokat és összegereblyézte – a fővállalkozó Rebeton Kft. is messzemenőkig elégedett volt.

A szerelés tiszta technológiája, hogy a Frisomat tüzihorganyzott profilokból készült, hidegen hengerelt acélcsarnokainak tartószerkezetét mindig csavarozással szereli össze, hozzájárul a gyorsasághoz és a környezetvédelemhez. A tartószerkezetet helyszíni hegesztés és darabolás nélkül szerelik össze, ahhoz csak csavarozógép szükséges, darut és emelőgépet csak a tető- és falvázszelemenek felállításhoz használnak.

40 éves belgiumi gyártás, 26 éves itthoni szállítási és szerelési tapasztalat. Az előzőekkel a hátuk mögött mindenféle vevőigénnyel találkoztak már az egyszerű kis raktárcsarnoktól az óriás iparcsarnokokig vagy bemutatóteremig. A Frisomat horganyzott, hidegen hengerelt könnyűszerkezetes kínálatából a GO széria elemei rövid határidővel költséghatékony csarnokmegoldást nyújtanak, a PRO széria elemei viszont kiszolgálják az egyedi igényeket is, alkalmazkodva funkcióhoz, megadva az ahhoz szükséges műszaki megoldásokat.

www.frisomat.hu/pro-series

 

Hirdetés

További cikkek a témában