Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

GALIKA – GF Machining Solution 5-tengelyes lézergépek

A GF Machining Solution a szikraforgácsolás, marás, automatizálás, szerszámozás, 3D fémnyomtatás, lézeres mikromegmunkálás és felületképzés technológiákat felölelő szerszámgépek hazánkban is jól ismert gyártója. A konszern alá olyan neves vállalatok tartoznak, mint AgieCharmilles, Mikron, Liechti, System 3R, Microlution és a StepTec. Nem utolsó sorban pedig egy igen szoros partnerségi együttműködés a 3D fémnyomtatás úttörőjével az EOS-el.

Az lézeres felületkialakításokra egyre nagyobb igény mutatkozik, sokszor a funkcionális felületek kialakítása a fő cél.  Az AgieCharmilles Laser P családon belül 5 gépméret érhető el X=400-4.000 mm mozgástartományok között, így a legnagyobb – pl. műszerfal szerszámok – strukturálása is lehetséges.  A kémiai maratás mára már elavult és nem utolsó sorban igen környezetromboló hatású eljárás. Ezen kívül legtöbbször nem végezhető el házon belül, nem ismételhető és igen limitált a struktúra képzés lehetősége. A mai modern lézeres berendezéseken anyagroncsolódás tudunk egyedülálló struktúrákat létrehozni.

GF Machining Solution

Ezen a munkadarabon demonstráltuk, hogy milyen általános megmunkálási lehetőségek vannak az általunk forgalmazott lézeres berendezéseken. A fenék rész az ún. lézeres szórással készült (hagyományos megfelelője pl. a homokszórás) ahol VDI 14-40 közötti felületi minőséget tudunk elérni. Az oldalsó bordák a megmunkálást demonstrálják, ilyen alkalmazásra van szükség például a kupakszerszámok gyártásánál. A külső palást rész a bőrözéshez hasonló textúra, ami a belső paláston átmegy egy méhsejt szerű mélyebb struktúrába. Természetesen lehetőség van a logó elkészítésére vagy gravírozásra is.

GF Machining Solution

Funkcionális felületek

A felületkezelés az anyagtudományok alá tartozik és a szilárd anyagok felületével foglalkozik. A felületkezelési technikákat számos területen használják, mint például autóipar, elektronika, űripar, energetika, orvostechnika, acélipar, szerszámgépipar. A felületkezelésekkel a funkcionális felületek számos tulajdonságát fejleszthetjük beleértve a fizikai, kémiai. elektromos, mágneses, mechanikus, kopásálló és korrózióálló tulajdonságokat. Szinte minden anyag texturálható vagy bevonatólható beleértve a fémeket, kerámiákat, műanyagokat és kompozitokat is.

A felületek fizikai tulajdonságai a jelenségek alapján:

  1. Szupervíztaszító tulajdonságok: öntisztító, vízlepergető, nyomáscsökkentő
  2. Szuperoleofób tulajdonság: súrlódás
  3. Szuperhidrofil tulajdonság: nedvesedés, tapadás
  4. Amfifil tulajdonságok: korhadásgátló, hőközlés, antibakteriális, ködtelenítő, jegesedésgátló, korrózióálló,
  5. Optikai tulajdonságok: fényvezetés, reflektivitás

A természet számos megoldást kifejlesztett az anyagfelületekkel kapcsolatos különböző technikai problémák megoldására. Az ultra rövid impulzus lézerekkel számos ilyen tulajdonságot is tudunk utánozni, ezek tekintetében  számos biológiai példát hozhatunk – lótusz levél, vízi ugróvilllás rovar, lepkeszemek, lepkeszárnyak, cápák, tobzoska – arra, hogy a természet hogyan oldja meg a technikai problémákat.

FEMTO lézer – beégés nélküli megmunkálás, szinte minden anyaghoz alkalmazható

A femto lézer pulzálása 10 pico- és 300 femtomásodperc között állítható. Ezzel a lézerrel ugyan kis anyagleválasztás érhető el, viszont extrém pontosságok és felületek hozhatók létre. A femto lézerrel a fémes anyagokon kívül gyémántot, polimereket, műszaki kerámiákat, cirkont, üveget és gumit is meg tudunk munkálni.

GF Machining Solution

Szoftverek a lézeres berendezésekhez

A lézerese gépekhez elengedhetetlen a megfelelő szoftverek használata. Azonban ez egy különleges megmunkálási eljárás, mely során a CAM és dizájn szoftverek nagy jelentőséggel bírnak. Éppen ezét a GF Machining Solution a saját szoftverein kívül partnerei megoldásait is kínálja:

Rhino 3D: A Rhino képes létrehozni, szerkeszteni, elemezni, dokumentálni, megjeleníteni, animálni és lefordítani a görbéket , a NURBS görbéket,  valamint térbeli alakzatokat, pontfelhőket és hálókat. Nincsenek korlátok a bonyolultsági fok vagy méret tekintetében, mindemellett teljesen kompatibilis a legtöbb CAM és CAD szoftverrel.

UNFOLD 3D: A Unfold egy önálló alkalmazás az UV textúra koordinátáinak létrehozásához és szerkesztéséhez 3D felületekhez. A térképezés során az Unfold 3D-t használják, ez a folyamat egy textúra térképet vetít a 3D objektumra. Az “U” és “V” betűk a 2D-s struktúra tengelyeit jelölik, mert a “3D” objektum tengelyeit a “X”, “Y” és a “Z” már használják a modelltérben. Az UV-térképezési folyamat a legegyszerűbb módon három lépést igényel: a háló kibontása, a textúra létrehozása és a textúra alkalmazása. A LaserCAM szoftver egy CAM eszköz, amelyet kifejezetten a GF Machining Solution Laser gépekhez terveztek 2D és 3D gravírozási megmunkálási programok létrehozásához. A LaserDesign szintén egy CAM szoftver, amely kifejezetten a GF Machining Solutions Laser gépekhez lett dedikálva, ezzel tervezzük a megmunkálási programokat a textúrák készítéséhez.

Lasercontrol & LMCS (HMI): A LaserControl olyan szoftver, amely Windows operációs rendszerben működik, és a lézerfej vezérlésére szolgál a gravírozási program által létrehozott műveletekhez. Az LMCS (Laser Marking Control System) a lézergép vezérlésére szolgál a gravírozási program által létrehozott műveletekhez.

3D MAP: Ez egy egyedülálló szoftver a piacon, mely kifejezetten szerszám-és formagyártók részére ajánlott, lehetővé teszi a közvetlen textúrák, formák és alakzatok importálását a normál lézeres előkészítés folyamatában. A 3D MAP kinyitja az ajtót az új alkalmazási lehetőségekhez és megszűnteti a technológia akadályokat

SmartPatch – finom lézervezérlés

Ez a kifinomult, szabadalom védett szoftver olyan lézervezérlést tesz lehetővé, mellyel egyedülálló minőségű és alakhű felületeket tudunk elérni. Csak az AgieCharmilles gépkehez érhető el.

www.galika.com

Hirdetés

További cikkek a témában