Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Mazak bemutatja az Industry 4.0. legújabb megoldásait a 2017-es EMO kiállításon

A 2017-es EMO kiállításon a Yamazaki Mazak standjának központi témája az Industry 4.0. lesz, a cég iSmart Factory koncepciójának bemutatásával egybekötve, melynek keretében 25 új Mazak gépet mutatnak be, ezek közül pedig 15 szerszámgép világszerte első alkalommal debütál.

Az automatizált cella alapú gyártás már a múlté. A Mazak iSmart Factory koncepció a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájával a teljes mértékben hálózatosított gyártási folyamatot tesz elérhetővé a gépipari felhasználók számára.
A Mazak iSmart Factory három alap pillérre épül: a SMOOTH Technológiára, az új Smart Box-ra, amely gyorsabb adatelemzést biztosít megnövelt biztonság mellett; és az MT Connect szabványos kommunikációs protokollra. A részegységek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy elősegítsék a gyártási adatok valós idejű megosztását a gyártósor és az iroda között, ami rövidebb átfutási időket, és alacsonyabb közvetett megmunkálási költségeket eredményez a gyártók számára.

SMOOTH Technológia

A világ leggyorsabb CNC vezérlője és a Smooth Process Support (SPS) gyár menedzsment szoftverét magába foglaló SMOOTH Technológia áll a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájának középpontjában, amely összekapcsolja a teljes gépparkot és valós idejű ellenőrzési és elemzési lehetőséget biztosít.
Az SPS modulokon kívül, mint például a SMOOTH Scheduler és a SMOOTH PMC, a CNC vezérlés számos új programmal bővült ki, melyeket a 2017-es EMO kiállításon mutat majd be a Mazak. Az első a Mazak API (Application Programming Interface), amely lehetővé teszi a nem Mazak szoftverek, mint például az automatizálási rendszerek integrációját a teljes SMOOTH CNC sorozatba. Emellett rendelkezésre áll az új Smooth Spindle Analytics szoftver, amely azonnali orsó vibráció jelentést és elemzést biztosít.

Új Smart Boksz

Az új Mazak Smart Box hatékony és biztonságos adatfeldolgozást tesz lehetővé. A Cisco FOG számítási koncepcióját alkalmazó Smart Box hatékonyan hozza közelebb a felhő alapú számítást az adatok létrehozásának helyéhez. Ez lehetővé teszi a titkosított adatok elemzését és optimális sebességű kezelését úgy, hogy csak a kiválasztott adatokat küldi a felhőbe elemzés és hosszú távú tárolás céljából. A kiber biztonságot a Cisco csúcstechnológiás hálózati platformja és a gyári környezetre, ipari felhasználásra készült Layer3 Managed Switch szoftvere biztosítja. A Smart Box bármely MT Connect adapterrel rendelkező géphez képes kapcsolódni, annak gyártójától, korától, vagy a CNC vezérlő típusától függetlenül. Az új Mazak Sensor Box hozzáadásával a régebbi gépek is csatlakoztathatóak a Smart Box-hoz.

MT Connect

A Mazak iSmart Factory koncepció utolsó pillére az MT Connect standard kommunikációs protokoll alkalmazása, amely lehetővé teszi több különböző gépek egymás közti kommunikációját a gyárban, így megvalósítható a gépek információinak kinyerése szabványos formátumban.

Mazak Industry 4.0 élőben

A kiállítás ideje alatt, a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájának felhasználásával összekapcsolják a Mazak mind a 25 gépét, hat különböző megmunkáló zónába konfigurálva, hogy bemutassák a valós idejű gyártási információkat.
A többfunkciós megmunkálási zóna központi helyén a Mazak INTEGREX széria főszereplője, az INTEGREX i-500 bővíti a sikeres i sorozat kapacitását, illetve moduláris dizájn koncepciójával lehetővé teszi a vevők számára, hogy a gép specifikációit az ő gyártási alkalmazásaikhoz illesszék. Az INTEGREX i-500 mellett először mutatják be az INTEGREX i-800V/8-t, mely kombinálja az 5-tengelyes megmunkálást, a nagy teljesítményű esztergálási műveleteket és a paletta cserélő képességet, hogy ez által egy függőleges platformon gyorsan képes legyen feldolgozni nagy méretű, rendkívül komplex munkadarabokat, például a repülőgép-hajtóművének alkatrészeit is. Mindkét gép a világon először kerül bemutatásra a 2017-es EMO kiállításon, a Mazak SmoothX CNC vezérlőjével felszerelve, így a stand látogatói is szemtanúi lehetnek a Mazak iSmart Factory koncepció teljes integrációjából származó gyártási hatékonyságnak.

A Mazak 5-tengelyes zónáját három kivételes gép alkotja majd. Az új HCR-5000S, amely szintén először itt mutatkozik be, egy kompakt, nagy teljesítményű vízszintes megmunkálóközpont, amely ideális a kisméretű elemek gyártására és így a repülőgép ipari szektor számára is. A gép nagy teljesítményű főorsója ultra-gyors gyorsulásra képes kiváló gyorsulás kontrollal, így alkalmas rendkívül pontos végtermékek gyártására.

Az 5-tengelyes zóna mellett a VARIAXIS i-300 AWC egy kompakt automatizálási megoldás, amelyet a Mazak roppant sikeres VARIAXIS sorozatából fejlesztettek ki, egyesítve a PALLETECH megoldásokból származó tudással. A gép a nagy pontosság érdekében egyesíti a gantry-vázas szerkezetet és az akár 505 szerszámig bővíthető szerszám tárat; így a gép ideális változatos formájú, kis mennyiségű termelésre is és teljesen automatizált megmunkálásra. Az 5-tengelyes zóna magába foglal egy teljesen új, speciális süllyeszték- és öntőforma gyártó gépet, az UD-400/5X-at, amely 42.000 percenkénti fordulatszámra és 1,0 G gyorsulásra, valamint ultramagas gyorsulási váltásra képes.

A Mazak bemutatja az Industry 4.0. legújabb megoldásait

A vízszintes megmunkálóközpontok zónájában kiemelkedő az MPP500 automatizáló rendszerrel felszerelt HCN-5000-es gép. A 16 állomásos MPP-vel, ami a Multi Pallet Pool (több palettás forrás) rövidítése, automatizálhatóak az egyedülálló gépek is. Ezen kívül a SMOOTH MPP szoftveralkalmazással, fejlett ütemezési funkciókkal, gyártási eredmények elemzésével és rendszer alkalmazással is rendelkezik, mely távolról is elérhető PC-n vagy okostelefonon. A helytakarékos dizájn kisebb területet foglal el, mint a hagyományos PALLETECH rendszer és ideális hosszú távú emberi beavatkozás nélküli üzemeltetésre.

Az eszterga gépek zónájának egyik legfontosabb eleme a Mazak QUICK TURN 250M. Automatizált robot rendszerével zökkenőmentesen integrálódik a Mazak SmoothG CNC vezérlőhöz, így lehetővé téve a gyártó cella teljes kontrollját a CNC-ről, valamint az adatok valós idejű megosztását és elemzését a gyárral. A könnyen programozható robot cella rugalmas és nagy termelékenységű automatizált megoldást kínál, ami ideális kis és közepes méretekre, és sokféle alkalmazásra.

A függőleges megmunkálóközpontok zónájának központjában az Egyesült Királyságban gyártott VCN-530C áll, amely egy újonnan tervezett, 18.000 percenkénti fordulatszámú, nagy sebességű orsóval, az X, Y, és Z tengelyeket hűtő golyós orsóval és nagy teljesítményű, 40 darabos szerszámtárral rendelkezik. A gép különösen az alvállalkozói piacot számára ideális választás.

A függőleges megmunkálóközpontok zónájához tartozik a VTC-760C is. A Siemens Sinumerik 828D vezérléssel felszerelt gép teljesítménye és adatai, a Mazak iSmart Factory koncepció részeként, az MT Connect és a SmartBox használatán keresztül elemezhetőek.

Az utolsóként kiemelkedő látványosság a Mazak stand látogatói számára a legfrissebb additív gyártó gépe, a VARIAXIS j-600AM első európai bemutatkozása. A Mazak növekvő additív portfoliójának legújabb darabja, elérhető a vásárlók számára az európai piacon, valamint a VARIAXIS j-600AM egy innovatív Wire Arc típusú fémleválasztási rendszert alkalmaz, egy forradalmian nagy sebességű additív folyamat létrehozásának érdekében. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsan és könnyen növeljék az alkatrészek sajátosságait, majd a gép fejlett, 5-tengelyes megmunkáló képességének alkalmazásával nagy pontosságú alkatrészeket gyártsanak egyetlen beállítással. A VARIAXIS j-600AM előnye a 12.000 percenkénti fordulatszámú orsó, valamint a forgó B és C tengellyel rendelkező csapos asztal. A gép jól illeszkedik sokféle gyártási alkalmazáshoz, köztük az alkatrészek gyártásához és javításához a repülőgépipar, valamint az olaj- és gázipar számára.
„A Mazak egyértelműen vezető szerepet tölt be az Industry 4.0-nak megfelelő robusztus infrastruktúra kifejlesztésében, amelyet a 2017-es EMO kiállításon be is bizonyít a közönség számára” – mondta Richard Smith, a Yamazaki Mazak Európai Részlegének Ügyvezető Igazgatója. „Az iSmart Factory koncepció, amely a SMOOTH Technológiát, a SmartBox-ot és az MT Connect-et egyesíti, már egy teljesen új, hálózatban működő gyár jövőképét vetíti előre a kiállítás látogatóinak ”
„A jövő már itt van” – teszi hozzá. „A 15 csúcstechnológiás Mazak gép világpremierjével is az a célunk, hogy ezt bemutassuk. Az Industry 4.0 a modern gyártás egyre fontosabb elemévé válik, nekünk, a Mazak munkatársainak pedig nagyon fontos, hogy vevőink a gyártási képességeik teljes potenciálját kihasználhassák. Izgatottan várjuk, hogy a 2017-es EMO kiállításon mindezt európai vevőink is láthassák.”

 

www.mazakeu.hu

Hirdetés

További cikkek a témában