Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Elektro hidraulikus prések rekonstrukciója

Kiemelt partnerünknél, aki nagysebességű gyorsvonatok fékrendszerének szerelésével és kivitelezésével foglakozik, 3 db hagyományos prés felújításába kezdtünk. –tudjuk meg a Bosch Rexroth szakértőitől.

Közös célunk az volt, hogy a meglévő csontvázat korszerűsítsük adatgyűjtő- és kiértékelő-rendszerrel; egyrészt a vevő igényeket, másrészt az ipar 4.0 követelményeit figyelembe véve.

Jóllehet a régi gép az adott kornak megfelelően működött, a folyamatokat nem ellenőrizték, nem dokumentálták; a préselési erőt, sebességet nem lehetett ellenőrizni, a hibákat nem jegyezték fel. Ennek velejárója volt az is, hogy a termék útját nem lehetett 100 százalékos módon nyomon követni, továbbá nem volt lehetőség az esetleg hibás préselési folyamatok kiszűrésére, sőt a központi bonyolítási rendszerrel sem létezett hálózati és valós idejű kapcsolat, melynek megfelelően a gép fizikai állapotáról csak vizuális visszajelzés állt rendelkezésre.
A Bosch Rexroth Kft. által kiépített rendszer a régivel ellentétben egy központi SQL adatbázisba (pl. SAP) menti és tárolja a préselési értékeket, cikkszámokat, a préselési görbe pontjait, a dátumot, a percre pontos időt, a dolgozói azonosítót, melyek a jövőben is bármikor visszakereshetők.

Ellenőrzés, megfelelőség

knorr diagram knorr bosch rexrothA préselési erő mérése direkt módon, a hidraulikus munkahengerre szerelt nagy pontosságú erőmérőcella segítségével, míg az útmérés egy folyamatos útmérővel történik. Az átalakítás során a hidraulikus, elektromos és szoftveres munkálatokat az MSZ EN ISO 13849 szabvány szerinti 4. kategóriájú, PLe biztonsági teljesítményszintnek megfelelően végeztük el, és a gépdirektívának megfelelően kiadhattuk a CE minősítést.

A kulcsrakész vállalkozás keretében a digitalizáció korának megfelelő Rexroth-technika beépítésével egy már régen működő gép esetében is lehetségessé vált az Ipar 4.0 követelményeinek való megfelelés.

Műszaki tartalom

A prést egy új, hidraulikus tápegység szolgálja ki, amivel a préselési nyomás és a folyadék folyamatosan program szerint szabályozható. Energiatakarékossági szempontból az egység kizárólag a préselés alatt kapcsol be, és a bekapcsolás során is a Rexroth által kifejlesztett 4EE-módszert használva, Sytronix üzemmódban dolgozik. A berendezésbe korszerű ipari számítógépet és PLC-t építettünk.

www.boschrexroth.com/hu

Hirdetés

További cikkek a témában