Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

CAD/CAM/PLM

Kellően megbecsüljük adatainkat?

A SOLIDWORKS PDM megoldásai választ adhatnak a kérdésre. Szinte mindennap hallunk arról, hogy a digitális világ kiszélesedésével és az internet egyre nagyobb elterjedésével nem csak rengeteg információt érhetünk el keresett termékekről, szolgáltatásokról vagy akár személyekről, de a világhálóra való csatlakozás által rólunk is sok információ kerül akaratlanul is megosztásra.

Ezek az adatok pedig igen értékes információként szolgálnak a későbbiekben akár vásárlási és viselkedési szokásaink vizsgálatához. Egy cég esetében pedig talán még nagyobb kockázattal jár adott információk helytelen kezelése, hiszen ügyfeleik és megbízóik adatai sérülhetnek, amivel akár a konkurenciát is versenyelőnyhöz juttathatják.  Az adatkezeléssel és adatbiztonsággal kapcsolatban az is elmondható, hogy a cégek illetve a cégvezetők nagy része nem fordít kellő figyelmet adatainak megfelelő tárolására és ugyan tart a bizalmas információk elvesztésétől, mégsem tesz kellő óvintézkedéseket azok megvédésére. Továbbá az is elmondható, hogy a cégvezetők bár jobban tartanak a külső adatszerző támadásoktól, a legtöbb esetben a “legsikeresebb” és legkártékonyabb műveletek, ezzel szemben, mégis inkább a cégen belül történnek.

Nincs ez másképpen a tervezési adatok esetében sem, hiszen itt is elengedhetetlen, hogy megfelelő információk csak a megfelelő személyek számára legyenek elérhetők, az esetleges módosítások követhetők legyenek és mindezt egy egységes, átlátható és mindenek előtt biztonságos rendszerben tudjuk tárolni. A SOLIDWORKS PDM megoldásai ezt biztosítják, miközben integrálják a tervezési folyamatokat más ügyviteli rendszerekkel úgy, hogy azok mobil eszközön is bárhol és bármikor elérhetők, ezzel hozzájárulva az automatizáláshoz és a különböző csapatok közti együttműködéséhez. És milyen alapokra épül ez a korszerű adatkezelő rendszer?

Fájlkezelés

Lássuk magát a fájlkezelést. Azoknak, akik valamilyen CAD rendszert kezdenek használni sok fejfájást okozhat a fájlok átnevezése és mozgatása. Biztosan mindenkinek van egy kellemetlen emléke arról, amikor először próbált átnevezni egy fájlt a hozzá kapcsolódó alkatrész számra, vagy áthelyezni azt egy hálózati könyvtárba és újra megnyitni az összeállítást. Az alábbi üzenet láttán valószínűleg mindenkit  a pánik fogott el és próbált visszaemlékezni, hogy mire nevezte át és hová helyezte a fájlt.

Solidworks

A SOLIDWORKS PDM-mel többé nem kerülünk ilyen helyzetbe. A felhasználók úgy nevezhetik el fájljaikat, ahogy csak szeretnék és a számukra megfelelő helyre mozgathatják, miközben a SOLIDWORKS PDM könnyedén kezel minden fájlhoz kapcsolódó hivatkozást. Ha pedig végeztünk, nyugodtan minden hiba vagy figyelmeztető üzenet nélkül nyithatjuk meg összeállításunkat vagy rajzunkat.

Solidworks 

Verziókezelés

Egy másik terület, ami sok energiát emészt fel a tervek kezelésénél, a verziókövetés. Ebben a témakörben sok megoldással találkozhattunk már, a módosítások egyáltalán nem követésétől egészen a minden egyes új alkatrész fájlhoz tartozó verziók, új összeállítások és új rajzok elmentésével.

A SOLIDWORKS PDM-mel pontosan lekövethetjük a verziókat és tervmódosításokat. A tervbe való belépéskor a PDM automatikusan elmenti a változtatásokat, úgy hogy azok bármikor elérhetők. Ha elkészült a terv, készíthetünk egy jelentést, ami tartalmazza az összes tervre vonatkozó információt. Sőt a PDM kezeli a tervek “ahogy elkészült” státuszát is, ami annyit tesz, hogy ha egy korábbi verziót használunk, a program képes hivatkozni az alkatrészek és összeállítások azon verziójára.

Solidwiorks

 

Hozzáférések kezelése

Gyakran a tervezési adatok megfelelő időben történő elérése igazán kardinális kérdés. A fájlok gyakran egy hálózati meghajtón találhatók a tervezési folyamat során, majd egy “kész” mappába kerülnek, amikor a tervek véglegesítése megtörtént. Az összes referencia fájl kezelése és megfelelő helyre mozgatása rengeteg munkába telik.

A SOLIDWORKS PDM munkafolyamataival hatékony kontrollt kapunk a fájl hozzáférések felett. A fájl munkafolyamati státuszának egyszerű megváltoztatásával nem csak a fájl láthatóságát módosíthatjuk, de a fájl olvasásához/írásához való hozzáférést is. Nincs több lebegő fájl a “kész” meghajtón és abban is biztosak lehetünk, hogy a módosítás alatt lévő fájlok nem lesznek elérhetők a gyártás számára.

Gyakran az ilyen, fent felsorolt alapvető dolgokról feledkezünk meg, pedig éppen ezek azok, amik lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy valóban a tervezésre, problémamegoldásra, kivitelezésre és innovációra fókuszálhassanak. És mindezt úgy, hogy az adataikat biztonságban tudhatják. Hiszen a mérnöki folyamatok mindenhol hasonlóak, azonban ha az adatkezelésünk biztos alapokon nyugszik, figyelmünket a valóban fontos dologra fordíthatjuk: a hatékony tervezésre és a gyorsabb piacra kerülésre.

www.solidworks.com

www.eurosolid.hu

Hirdetés

További cikkek a témában