Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Okostelefon függőség?

Összeszedtük a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon függőségre utalnak és amikben a könnyen magunkra is ismerhetünk.

A Phonebox felmérése szerint, ma Magyarországon, a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó iPhone-ról, Androidos vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszerelt készülékről. A tulajdonosok 90%-a érzi magát kimondottan kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nem lehet elérhető távolságban a nap minden pillanatában.

okostelefon függőség

  1. Pihenés telefonnal

A felmérésből megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzés gyanánt.

  1. Az ebédnél gyakran híreket olvasunk

75%-unk használja az okostelefonját étkezések közben. Legyen szó akár reggeliről vagy ebédről, még akkor is, ha társaságban van.

  1. Telefonnal a párnák között

A tulajdonosok 80% használja a telefont még késő este is, lefekvés előtt, valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigolvasni az emaileket, átfutni a Facebook-ot vagy híreket olvasni. Ez nem csak a mélyalvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti.

  1. Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor szinte kivétel nélkül mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja magáncélra.

  1. Vezetés közben is a kézben

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségünknek, ha a telefont még autóvezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a hagyományos értelemben vett telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelemelterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja és többször kézbe is veszi vezetés közben is a telefonját.

Természetesen a gyors ütemű technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, mivel megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartásunkat is. A fenti esetekben azonban nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk.

Hirdetés

További cikkek a témában