Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Jön a 4D nyomtatás

Egy új projekt kapcsán sikerült olyan 3D-s elemeket nyomtatni, melyek képesek az alakváltozásra. A technológia, amelynek közkeletű neve a 4D-s nyomtatás, egy újabb dimenziót ad a 3D-s nyomtatás folyamatához azzal, hogy a nyomtatás után a darab képes változtatni alakját – áll a Techcrunch cikkében.

A legtöbb modell a hidrogéleken alapszik, hogy végre tudják hajtani a procedúrát. A puha anyagból létrehozott daraboknál a funkcionalitás lassú, és nem nyerik vissza alakjukat, ha az alakváltozás bekövetkezik.

4D nyomtatás

Egy georgai tech-csapat videóján látszik a valós idejű átalakulás. A darabnak mindössze 5 másodpercbe telik az alakváltozás, amint a melegítő közeg, például meleg levegő, vagy forró víz érintkezésbe lép vele.

„Normál esetben az eltelt az idő hosszú szokott lenni. Órákat kell várnod, hogy változzon az alakja. Ezen kívül nagyon puha is a hidrogéleknek köszönhetően. Könnyebbek a bőrnél is.”

„Az új megközelítésünknek köszönhetően a reakció idő lecsökkent. A videó a valós időt mutatja. Az alakváltozás szinte azonnal történik” – mondta H. Jerry Qi professzor.

4D nyomtatás

 

4D nyomtatás

A videó számos különböző tárgyat emel ki, hogy megmutassa a folyamat sokszínűségét. Például egy rácsos elemet is láthatunk, ami méretének nyolcszorosára bontakozik ki. Egy virág, mely összezárja szirmait, amikor meleg víz éri. A kutatók a tárgy végleges alakját is képesek bizonyos mértékig meghatározni a nyomtatás során.

„Az alakváltozást a nyomtatás paramétereivel kontrolláljuk, és azzal, hogy  hogyan rendezzük el a nyomtatási struktúrát, és a különböző anyagokat a struktúrákon belül. Ez egy előrelépés, mert jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot”

Most még a laboratóriumi fázisban van a kutatás, de a jövőben az ilyen alakváltó tárgyakat széles körben lehet majd alkalmazni. Az orvosbiológiai eszközök az egyik olyan szegmens, amit megcélzott a csapat, például implantátumok , amik képesek az alakváltozásra, amint érintkeznek a testtel.

Az új struktúra a fogyasztóvédelem területén is szélesíti a terméke vonzerejét.

 

forrás: www.tozsdeforum.hu/extra/tech-tudomany/a-3d-s-nyomtatas-mar-elavult-jon-a-4d-s-80674.html

https://techcrunch.com/2017/04/12/4d-printing-technology/

Hirdetés

További cikkek a témában