Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Precíziós mérőmodulok gép- és tesztelőkörnyezet tervezéshez

Rendszerbe integrálható, költséghatékony precíziós mérőmodulok, gazdaságos gép- és tesztelőkörnyezet tervezéshez.

Az új, ELM314x-sorozatú, gazdaságos EtherCAT mérőmodulok a már bevált, ELM3x0x termékcsaládot egészítik ki, költséghatékony, 1 kHz mintavételi sebességű egységekkel. Segítségükkel egyszerűbben aknázhatók ki rendszerszinten a precíziós méréstechnika lehetőségei, jelentős optimalizálási és hatékonyságfokozási potenciált nyújtva mind a gyártógépek, mind a tesztelési összeállítások vonatkozásában.

Az új, ELM314x-sorozatú mérőmodulok 2, 4, 6 és 8 csatornás változatban érhetőek el. Rendkívül precíz, 100 ppm pontosságú értékeket szolgáltatnak, igen széles, 10°C-tól 40°C-ig terjedő hőmérséklettartományban. Az egységek minden csatornája külön-külön áram- vagy feszültségmérésre kapcsolható, a mintavételi sebességük pedig 1 kHz-ig növelhető. Az analóg feszültségmérési tartomány ±1,25 V és ±10 V közötti, illetve 0 és10 V közötti lehet, az áramhatár pedig ±20 mA vagy 0/4 mA és 20 mA közöttire állítható be.

A gazdaságos egységekkel jelentősen mérsékelhetők a csatornánkénti költségek, ugyanakkor az ELM3x0x eszközcsaláddal megegyezően sokrétű funkciókat nyújtanak ezek a modulok. Ilyen többek között a szabadon beállítható, kétfokozatú szűrés, a túlmintavételezés, az elosztott órajelek, a valódi hatásos érték (RMS) mérés, valamint a méréshatár-beállítás. Az ELM3x0x család esetében megszokott, hosszú ideig történő felügyelet nélküli üzemelést támogató, mélyreható diagnosztikai funkciókat is beépítették az új modulokba.

Sokoldalú alkalmazhatóság 1 kHz-es mintavételezést igénylő mérésekhez

A csatornánkénti 1 kHz-es mintavételi sebesség számos területen jól kihasználható. Különösen gépelemek mozgatási folyamatai vagy gyártósorok végső ellenőrző műveletei képezhetők le optimálisan ezekkel az eszközökkel, az egyes folyamatok megbízható vezérlését biztosítva. Tipikusan ilyen jellegű művelet az alkatrészek geometriai méreteinek gyártás közben történő ellenőrzése vagy a gyors, de precíz tömegmérési eljárások – utóbbiakat például palackozóüzemek alkalmazzák. Általánosságban elmondható, hogy az ELM314x-sorozatú EtherCAT mérőmodulok kiválóan alkalmasak 10 V/20 mA-es érzékelők jeleinek rögzítésére, és valósidejű információk folyamatba való visszacsatolására. A gyártási és tesztelési műveletek sebessége, megbízhatósága és pontossága jelentősen fokozható mindezek révén.

A folyamatok azonnali elemzését és optimalizálását támogató, hatékony adatnaplózás szintén egyszerűen biztosítható ezekkel a modulokkal. Amennyiben a követelmények szigorodása következtében nagyobb mintavételi sebességre lenne szükség, az 50 kHz-es mintavételig gyorsítható ELM3x0x-sorozatú mérőmodulokkal teljesíthetők az ilyen irányú elvárások. Ezekkel a modulokkal például nagy fordulatszámú gépeken aktív rezgéscsillapításhoz vagy előrejelző karbantartáshoz szükséges rezgésmérések is végezhetők.

www.beckhoff.hu; www.beckhoff.hu/elm314x

További cikkek a témában