Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A digitalizálás felé vezető úton

Rainer Bodendörfer célja egyértelmű: a WECUBEX Rohrtechnik vezérigazgatója azt akarja, hogy cége példaértékű szereplővé váljon az ágazaton belül digitalizálás területén. 

Lelkesedése, elkötelezettsége, és a TRUMPF intelligens megoldásai azt jelentik, hogy jó úton van.

Rainer Bodendörfer nem fél a változástól, sőt. Az elmúlt két év során számos változtatást vezetett be a WECUBEX Rohrtechniknél. Ez eleinte meglehetősen nehéz volt. A vállalatnál be kellett vezetni a változás kultúráját, és meg kellett győzni a bizonytalan és szkeptikus munkavállalókat az intelligens gyár koncepciójáról. Ennek során Bodendörfer mindent jól csinált. Lelkesen és megfelelő szinten tájékoztatta a dolgozókat a változtatásokról, elmagyarázta a céljaikat, majd kis csapatokkal lépésenként megvalósította őket. Megérte, mert most már mindenki összhangban dolgozik.

Jött, látott, előjegyzett

Minden a TRUMPF saját kiállításán, az INTECH 2016-on kezdődött. Bodendörfer elmondta:

„Amikor láttam, hogy milyen hatással lehet a digitalizálás a fémlemezek feldolgozására, annyira meghökkentem, hogy azonnal előjegyeztem egy intelligens gyári ellenőrzést. Tudni akartam, hogy milyen lehetőségek rejlenek a saját gyártási helyszíneinkben.”

A WECUBEX-nél a gépadatok rögzítése az alapja a shopfloor m-nek. Mindkét fő területükön 2017-ben kerek 10%-os eredmény javulást értek el

A WECUBEX Rohrtechnik központja a bajorországi Burgbernheimben működik. A WECUBEX Csoport ebből és három további helyszínből áll, amelyek Németországban, Ausztriában és Csehországban működnek. A burgbernheimi helyszín fő tevékenysége a perforált, hegesztett és porbevonattal kezelt fémlemezek és csőelemek gyártása. Ezek acélból és rozsdamentes acélból készülnek, és különböző helyeken használják fel őket: boltbelsőkben, az élelmiszer- és csomagolóiparban, egészségügyi létesítményekben és a járműgyártás területén. Rainer Bodendörfer elmondta:

„A rendszerünk segítségével perforált csövekkel mi vagyunk egész Európa vezető szállítója a boltbelsők területén. Ez olyan terület, ahol sok egyeztetésre van szükség. Ügyfeleink mindig új, innovatív koncepciókat akarnak, amiket gazdaságosan tudunk sorozatban gyártani számukra.”

A nagy kihívás itt a kis tételméret, amely rendkívüli rugalmasságot követel meg a gyártás során. Bodendörfer elmondta:

„Világos volt a számunkra, hogy tovább kell fejlődnünk. Az intelligens gyári megoldások következetes bevezetésével az átfutási idők és a megbízható leszállítás fő területeit akartuk kezelni.”

Adrenalinnal teli elemzés

Az új kezdet első lépéseként a TRUMPF hálózati gyártási tanácsadói felmérték a WECUBEX akkori állapotát. Az elemzés a közvetett folyamatoktól az ügyfélkéréseken és a rendelések feldolgozásán (beleértve a programozást) keresztül a logisztikáig és számlázásig különböző területeket ölelt fel.

„Az elemzés eredményei annyira izgalmasak voltak, hogy már a következő nap tüzetesen megvizsgáltuk a gyártási folyamatainkat”

– mondta Bodendörfer.

A tanácsadók egy nagy tömegben gyártott termék alapján megvizsgálták a tipikus munkafolyamatot. Az értékáramlás feltérképezése segítségével megállapították az információk és anyagok áramlását, valamint a munka különböző lépései között eltelt időt. Ezt követően Bodendörfer számára a határ a csillagos ég volt.

„A TRUMPF részletes koncepciót dolgozott ki számunkra, aminek a segítségével javaslatokat állított össze arra vonatkozóan, hogyan lépjünk tovább, és bemutatta a megfelelő megoldásokat. Ez meggyőzött bennünket. És 2017. áprilisában tényleg elindultunk.”

Beszélgetni kell!

Az intelligens gyár hatfős alapcsapatával és a TRUMPF-fal együttműködésben Bodendörfer először a gyártásmenedzsment optimalizálásába kezdett. Elmagyarázta:

„Most már minden szinten kommunikálunk. A dolgozók, csapatvezetők, gyártásvezetők, az értékesítési részleg, sőt a felső vezetés közötti rendszeres, részlegeken átívelő kommunikáció biztosítja, hogy képesek legyünk azonosítani a problémákat, és gyorsan orvosolni őket. Ha a dolgokat különböző szempontokból vizsgáló különböző emberek beszélik meg, olyan megoldásokat tudnak együtt találni, amelyeket mindenki képes támogatni.”

Az okos üzemet illetően az újfajta gondolkodásmódról Rainer Bodendorfer-nek meg kellett győznie minden kollégáját annak előnyeiről és át kellett adnia lelkesedését. Az azonos szinten folytatott beszélgetések a „miértekről“ képezik a siker kulcsát.

Ezzel együtt a WECUBEX-nél nem csak az embereket vonják be a kommunikációba. A tanácsadók a TRUMPF AXOOM nevű leányvállalatának támogatásával azt javasolták, hogy a gyártásmenedzsment alapját tíz olyan gép összekapcsolása képezze, amelyek a WECUBEX-nél a gyártás szempontjából fontosak. Ezek közé a TRUMPF és más gyártók által szállított gépek tartoztak. A hálózatba kapcsolt gépek ma már valós időben jelzik mobiltelefonokon az olyan fő adatokat, mint a kapacitás kihasználtsága, a gépek állapota, valamint a zavarok okai. Ez olyan átláthatóságot teremt, amely korábban nem létezett, és azt is lehetővé teszi, hogy észleljék, hol van a legtöbb potenciál, és ki is használják. Bodendörfer elmondta:

„A gépi adatok beolvasása a gyártásmenedzsmentünk fontos alapját képezi. Ezek együttesen körülbelül 10 százalékos termelékenységi növekedéshez vezettek 2017-ben.”

Zökkenőmentes folyamat

Szintén átfogó és jelentős változtatást jelentett a WECUBEX gyártási stratégiájának alapvető átalakítása – azaz a nyomásos rendszerű gyártásról a húzásos rendszerű gyártásra történő átállás. A hagyományos nyomásos rendszer alapelve, hogy a gyártást és az anyagáramlást egy központi egység vezérli. Ez biztosítja, hogy az anyagokat, alkatrészeket és termékeket a rendszer egy előre meghatározott terv keretében „átnyomja” a termelési láncon. Ez addig működik, ameddig a láncban sehol nincsenek zavarok, például egy feldolgozóállomáson jelentkező szűk kapacitási keresztmetszet miatt. Bodendörfer elmondta:

„Egészen eddig a gépek kihasználtsági arányára koncentráltunk. Ez azt jelentette, hogy a lézeres síkágyas gépek sokszor gyorsabban vágtak, mint ahogyan a hajlítóállomások dolgozói hajlítani tudtak. Ez sok félkész és kész alkatrészt eredményezett, valamint hosszú átfutási időt.”

A húzásos rendszerű gyártás kiszűri az ilyen jellegű elakadásokat. A rendelések feldolgozása igény szerint történik. Ily módon a gyártási láncban később következő feldolgozóállomások csak annyi anyagot igényelnek az előttük lévő állomásoktól (decentralizált vezérlőegységen keresztül), amennyire a rendeléshez ténylegesen szükség van. Az anyagokat, alkatrészeket és termékeket ilyenkor „áthúzzák” a gyártási láncon. Bodendörfer elmondta:

„Ma már kisebb gyártási tételek mennek végig a gyártási helyszíneinket; lehetséges, hogy egy lézergép nem mindig működik teljes kapacitással, de nincsenek is szűk keresztmerszetek a hajlítóállomáson.”

Ennek köszönhetően nem kell sokat várni az anyagokra és alkatrészekre, és jelentősen csökken a készlet. Bodendörfer elmondta:

„Mind a félkész, mind a kész alkatrészek területén 50 százalékos a készletcsökkentés.”

Bodendörfer az átfutási időkkel kapcsolatban is meggyőző számokat mondott.

„Az alkatrészek most már szemmel láthatóan gyorsabban haladnak végig a gyártási folyamaton – az átfutási idő 43 százalékkal csökkent.” 

A lean segítségével a beállítási idő a felére csökkenthető

A lean olyan gyártási módszerein felül, mint a gépek folyamatokhoz optimalizált elrendezése, ezeknek a tökéletesítéseknek a lehetővé tételéhez a lerövidített beállítási idők is hozzájárultak.

„A kisebb tételméretek hosszabb beállítási időt jelentenek”

– magyarázta Bodendörfer.

„Ezt azonban egyértelműen csökkenteni lehet, ha néhány dolgot szem előtt tartunk.”

A dolgozók és csapatvezetők ezekről a megközelítésekről a kétnapos beállítási workshopon tanultak. A jelenlegi beállítási folyamatot a lean gyártásmenedzsment kontextusában elemezték és optimalizálták. A képzésen résztvevő dolgozók a legfontosabb gyártási rendszerek esetében a beállítási időt 50 százalékkal voltak képesek csökkenteni.

A siker vonzereje

Még azokat is meggyőzött az intelligens gyár koncepciója a vállalatnál, akik korábban szkeptikusak voltak. Ez fontos, mert Rainer Bodendörfernek további tervei is vannak. Havonta egyszer az alapcsapatával együtt átnézik a (körülbelül 100 pontból álló) intézkedési terveket, és együtt megállapítják a következő lépéseket.

Rainer Bdendörfer, a WECUBEX ügyvezető igazgatója szeretné a vállalatát digitalizálni. Az okos üzemben dolgozó csapatával és a TRUMPF digitalizált gyártás szakértőivel ehhez az első lépéseket nagy sikerrel meg is tette

Többek között tervezik a TruTops Fab Quickjob modul, TruTops Fab Storage modul és TruTops Boost programrendszer bevezetését. Bodendörfer elmondta:

„Egészen eddig hagyományos módon programoztunk, és a rendeléseket az SAP-ből Excel-táblákba vittük át. A jövőben az SAP-interfész lehetővé fogja tenni az új modulok automatikus adatcseréjét, aminek köszönhetően sokkal hatékonyabban fogunk tudni dolgozni.”

A TruTops Fab Quickjob modul lehetővé teszi a gyártási rendelések felügyeletét és kezelését, a TruTops Fab Storage modul pedig a készletet szabályozza. A TruTops Boost és a TruTops Fab Quickjob modul által kínált osztott rendeléskezelés, alkatrészkezelés és anyagadat-kezelés jelentik az optimalizált gyártásvezérlés alapját; a TruTops Boost pedig csökkenti a programozási munkát.

10 gép, amelyek a WECUBEX gyártásában kulcsszerepet játszanak, digitálisan össze vannak kötve. Így ezek valós időben tudnak fontos adatokat közvetíteni a mobiltelefonra, mint például gépkihasználtság, gépállapot, hibaokok.

„És ez még nem minden”

Annak érdekében, hogy a jövőben még rugalmasabban tudja kezelni a kis tételméreteket, Rainer Bodendörfer a TRUMPF által ajánlott tervezési rendszer mellett döntött. Ez még tovább csökkenti az átfutási időket és készletmennyiségeket, és ezáltal növeli a leszállítás megbízhatóságát. Bodendörfer elmondta:

„A közelmúltban megvalósított intézkedések lehetővé tették a számunkra, hogy 2016 végéhez képest 18 százalékkal javítsuk a leszállítás megbízhatóságát. És ez még nem minden.”

Rainer Bodendörfer és a csapata sokat dolgozik azon, hogy a WECUBEX-et közelebb hozza ahhoz, hogy példaértékű szereplővé váljon ágazaton belül. Erőfeszítéseit a WECUBEX Csoport támogatja.

„Folyamatosan tájékoztatom a három másik helyszínen dolgozó kollégáimat mindenről, ami történik. Itt Burgbernheimben mi vagyunk az intelligens gyár úttörői, és mi tesszük kézzelfoghatóvá az előnyeit. Biztos vagyok benne, hogy a WECUBEX Csoportnál mindannyian találunk majd bizonyos megvalósítandó szempontokat. A közelmúltban mutattam be az intelligens gyári megoldásokat körülbelül 50 kiemelt ügyfélnek, és nagy hatást tett rájuk. Ez arra motivál bennünket, hogy folytassuk a munkát, és megtegyük a következő lépéseket az intelligens gyár felé.”

További információk: www.trumpf.com

Hirdetés

További cikkek a témában