Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Ismerje meg az együttműködő alkalmazásokat!

Az egyre okosabb és sokoldalúbb robotikai eszközök, azaz az End-of-Arm Tooling – EOAT – érzékelők, gripperek és gyors eszközcserélők – lehetővé teszik a robotok számára azt, hogy átvegyék és kezeljék az ismétlődő, adaptív, magasabb pontosságot és intelligenciát igénylő feladatok ellátását, amelyek automatizálására korábban nem volt lehetőség.

Azonban még ennél is fontosabb, hogy ezeknek a felhasználóbarát, intuitív programozással és beépített biztonsági funkciókkal rendelkező, fejlett eszközöknek köszönhetően együttműködő alkalmazások hozhatóak létre, melyek során az emberi dolgozók és az EOAT-tal felszerelt robotok biztonságosan, egymás közvetlen közelében dolgozhatnak.

A folyamatos innováció nagyban hozzájárulnak a végszerszámok terjedéséhez. A QYResearch piackutató intézet adatai szerint a globális robotikai EOAT piac, melynek értéke 2018-ban 1,580 millió dollár volt, a becslések szerint 2025-re 2,740 millió dollárra fog növekedni. Ez azt jelenti, hogy 2019 és 2025 között a várható, átlagos éves növekedési ütem 7,1%.

A növekedés egyik éllovasa a dán robotikai vállalkozás, az OnRobot, amely magyar gyökerekkel is rendelkezik, valamint egyik kutatási és fejlesztési központja szintén Budapesten működik. Az OnRobot célja, hogy az együttműködő robotok telepítését még egyszerűbbé tegye annak érdekében, hogy minél több területre integrálhatóak legyenek. Mivel mindegyik gyártóüzem más és más jellemzőkkel rendelkezik, beleértve az automatizálható folyamatokat, a termékek alakját, valamint méretét és anyagát, így a robotgyártóknak az a feladatuk, hogy megtalálják azokat a robotikai kiegészítőket, amelyek a legjobban megfelelnek az egyedi kívánalmaknak.

Az EOAT megelőzi a robotot

A technológiai fejlődéseknek köszönhetően a robot kiegészítők mára még fejlettebbé és sokoldalúbbá váltak. Manapság már sokkal relevánsabb az, ahogyan a robotokat telepítik, illetve hogy milyen kiegészítőkkel szerelik fel őket, mint maguk a robotok. Az elmúlt öt év során a robotokat szélesebb körben tudták alkalmazni, mint korábban valaha, hiszen jelenleg a végszerszámok egyre többféle környezetben képesek teljesíteni.

A különböző méretű, súlyú és alakú munkadarabok kezelése mellett az EOAT azt a lehetőséget is megadja a robotoknak, hogy egyszerre több folyamattal foglalkozzanak. Annak köszönhetően, hogy a végszerszám ilyen fejlett képességekkel ruházza fel a robotokat, valamint, hogy ez a trend egyre csak terjed a gyártóiparon belül, nemsokára azt fogjuk látni, hogy a robotok alaptartozékokká válnak. A használt robot típusa pedig csak másodlagos lesz a feladathoz megfelelő végszerszámok kiválasztása mellett.

Mivel egyre több szereplő lép be a piacra, akik még fejlettebb megoldásokat kínálnak egyre alacsonyabb áron a gyártóvállalatoknak a „több eszköz, több alkalmazás” szemléletmódot kell elsajátítaniuk a „több robot, több alkalmazás” helyett.

Az EOAT kiterjeszti az alkalmazások használhatóságát, mely során az együttműködő vagy – más néven – kollaboratív robotok (kobotok) okosabbá és függetlenebbé válnak, valamint egyre jobban és gyorsabban képesek reagálni az új helyzetekre.

Ez hozzásegíti a gyártókat ahhoz, hogy elérjék a termelési céljaikat, beleértve a rugalmasságot. Emellett a kobotok lehetővé teszik, hogy gyorsabban tudjanak a gyártó vállalatok igazodni a piaci változásokhoz, és megfeleljenek a vásárlói követelményeknek, valamint gyorsítsák az innováció léptékét. Így tehát a gyártóvállalatoknak arra a típusú végszerszámra kell összpontosítaniuk, amelyik legjobban alkalmazható a kívánt alkalmazás során, még mielőtt a robotok telepítésére kerülne a sor.

Az EOAT fejlődése

Különféle eszközök állnak a gyártók rendelkezésére, amelyek segítségével elérhetik termelési célkitűzéseiket. Például az OnRobot RG2 és RG6 gripperei, melyek különböző méretű és anyagú tárgyakat képesek megfogni, és olyan alkalmazásokat tesznek lehetővé, mint például a gépkiszolgálás, az áthelyezés, a csomagolás, a raklapozás és az összeszerelés.

Ezek a gripperek könnyen a robotra szerelhetők, melyeknek jóval rugalmasabb működést adnak, valamint így az állásidő is csökken. Költséghatékonyak és a változatos gyártási folyamatokat is képesek kezelni.

A Rosborg Greenhouse, Dánia legnagyobb gyógynövény-termelő vállalkozása egy RG6 grippert telepített, hogy megszüntesse a monoton munkát és csökkentse az emberi munkaerő magas költségét azzal, hogy a gripper az emberekkel közösen végzi a törékeny növények csomagolását. A vállalat a gripper rugalmasságát, széles befogóképességét és óvatos tapintását emelte ki, mint a három fő előnyt, amiért az OnRobotot választották megoldásként ehhez a tevékenységhez.

Az RG2-FT a világ első intelligens grippere, amelyik képes látni és érezni is a tárgyakat a beépített erő-nyomaték érzékelésének köszönhetően. Az ehhez hasonló innovatív eszközök segítségével tehetik a gyártóvállalatok termelésüket még hatékonyabbá. A magától értetődő telepítés és program mellett az eszköz további előnye, hogy megtalálja a munkadarabokat még akkor is, ha nem rendezetten kerülnek a robot elé. Így nő a termelési hatékonyság, csökken a termékeket érő sérülések veszélye, és a munkadarabok kezelése is nagyobb pontossággal történik, ami az alkalmazást nem csak a munkahely, hanem az alkalmazottak szempontjából is biztonságossá teszi.

Az OnRobot adatai szerint Magyarországon az áthelyező és gépkiszolgáló feladatok a legnépszerűbb EOAT alkalmazások. Ezeket a végszerszámokat már számos iparág használja, beleértve az autó-, az élelmiszer-, és a gyógyszeripart. Azonban Magyarország területének több mint fele mezőgazdasági terület, így Magyarországon nem csak az ipari, hanem a mezőgazdasági szektor is egy potenciális alkalmazási lehetőség a kobotok számára.

Javuló befektetés megtérülés (ROI)

Egy EOAT-tal felszerelt robotba való befektetés gyorsabban megtérül a gyártóvállalatok számára, a megnövekedett ipari alkalmazhatóságának köszönhetően. Ennek oka a rugalmasságukban és könnyű telepíthetőségükben keresendő, amelyek segítségével gyorsan válthatnak feladatot úgy, hogy csak minimális további programozásra, vagy eszközcserére van szükségük.

A roboteszközök azzal is képesek növelni a termelést, hogy egész nap, az emberi alkalmazottaknál nagyobb pontossággal és megbízhatósággal tudják ellátni feladataikat. Az EOAT biztonságos, együttműködő és intelligens jellege csökkenti az automatizálás költségét, hiszen a dolgozók további biztonsági kerítés, bonyolult programozás, vagy egyéb telepítési költségek nélkül tudnak dolgozni.

Így hát nem meglepő, hogy az elmúlt évekre jellemző robbanásszerű növekedés a közeljövőben is folytatódni fog a robotikát érintően.  Mindezt a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) jelentése is alátámasztja, mely szerint a hazai robotizáció is jelentős fejlődést mutat (2017-ben a leszállított ipari robotok száma 244%-al, 2470 egységre nőtt).

A jövő az együttműködő alkalmazásoké

Az okosabb, adaptívabb eszközök eljövetelével a robotok gyorsabban, erősebben, biztonságosabban és pontosabban működhetnek, aminek köszönhetően feladatok széles körét képesek ellátni, és így hozzájárulnak a gyártóvállalatok befektetésének mielőbbi megtérüléséhez.

Hirdetés

További cikkek a témában