Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Okuma köszörűgépek evolúciója

Világszínvonalú prémium CNC szerszámgépek és Köszörű Gyártóközpont egy kézből az Okumától, mely segíti az ügyfeleket a megmunkálások hozzáadott értékének növelésében.

Az Okuma még 2012 novemberében hozta meg azt a stratégiai döntését, miszerint prémium köszörűgépek kifejlesztésével és gyártásával növeli az általa kínált termékpalettát és ezáltal az ügyfelek gyártóüzemének értékét. Elsőként a kompakt, nagy teljesítményű GP/GA-T palástköszörű sorozatot, valamint a GI-20N furatköszörűt fejlesztették ki, mindkettőt a nagy hőstabilitást biztosító Thermo Friendly Concept alkalmazásával. Egy olyan új Köszörűgép Gyártóközpontot is kialakítottak, amelyben egy helyen összpontosulnak a műszaki, a tervezési és az összeszerelési folyamatok, ezáltal növelve a szakemberek közötti együttműködés hatékonyságát, a szinergiák jobb kihasználását.

A rendkívül merev köszörűgépek kiemelkedően hatékony és nagy precizitású megmunkálást tesznek lehetővé, ami növeli az Okuma ezen alapértékekre épülő technológiájának hírnevét.

A köszörülés a megmunkálás végső folyamata, amely nagymértékben befolyásolja a megmunkált alkatrészek pontosságát és így a késztermék minőségét. Ugyanakkor a precíziós simítást, amely hagyományosan a köszörülés területe, egyre szélesebb körben használják a végközeli alakításra, amelyben a végleges alakzatot kemény esztergálás vagy hideg kovácsolás és szinterezés eljárások révén érik el a nagy precizitású esztergálás helyett.Ezzel együtt, a köszörűgépek még ma is elengedhetetlenek a szigorú tűréshatárokkal rendelkező alkatrészek megmunkálásához, a nagyfokú simaságot igénylő csúszó alkatrészek felületének megmunkálásához, az olyan köztes alakzatok megmunkálásához, amelyeknél a szerszám súrlódása vagy forgácsolódása nagyobb valószínűséggel fordul elő, vagy a kemény, törékeny anyagok nagy hatékonyságú megmunkálásához. Ezért a köszörűgépek szerepe a magas minőségű megmunkálás támogatásában változatlanul fontos maradt.

Lapos csapágyazású korongorsó, szűkített 5-oldalú vezetősín rendszerA keletkező erőhatásokat könnyen és közvetlenül felvevő gépszerkezetek biztosítani tudják a stabil mikronszintű megmunkálási pontosságot és ezzel növelik a termelési hatékonyságot. Az Okuma köszörűk legfontosabb szerkezeti elemeit ezen elvárások szerint tervezik és gyártják. Egy példát hozva, a köszörűkorong orsó a köszörűgép élettartamának meghatározója. Az Okumánál 0,01 mikronos köszörűtárcsa forgási pontosságot, valamint egy tonnás támasztóerőt sikerült elérni egy innovatív struktúrájú, nem kerek, lapos köszörűtárcsa orsónak köszönhetően, amelyben az orsó egy ék alakban „lebeg” az olajfilm által létrehozott nyomásnak köszönhetően. A keresztirányú szán és a vezetősín is lebeg a hidraulikus nyomás következtében, és ezáltal szűkített 5-oldalú hidrosztatikus vezetősín rendszer keletkezik. A gépágy vastag átlós bordaszerkezete biztosítja a megmunkáláskor keletkező terhelések felvételét.

A 2012-ben kifejlesztett GI-20NII az első köszörűgép, melyet az Okuma Thermo-Friendly Concept hőstabil vázszerkezettel gyártottak, ami kiküszöböli az idővel bekövetkező termikus deformációból fakadó megmunkálási pontatlanságokat. A megmunkálási pontosságban bekövetkező változásokat okozó tényezők közé tartozik a köszörűkorong kopása, a megmunkálási minőség változása a köszörűkorong orsó elhajlása vagy a termikus deformáció. Előbbiek közül a termikus deformáció teszi ki a megmunkálási pontosságra gyakorolt hatás mintegy 50 százalékát. A gép által a gyártási pontosság megőrzése érdekében alkalmazott kompenzáció még fontosabb a belső felületek köszörülésénél, mint a külső palástköszörülésnél, ahol a közvetlen mérőeszközök használata nehézkes.A termikus deformáció kiküszöbölésére az Okuma Thermo Friendly Concept rendszere kiváló megoldást nyújt. Ezt úgy biztosítja, hogy nagy merevségű öntöttvas alapanyagból szimmetrikus elrendezéssel és doboz rendszerű felépítéssel hőstabil gépvázat alakított ki, amelyet aktív hőkompenzációs rendszerrel egészített ki a vázon és a főorsón, amelyek feladata a kiszámítható módon végbemenő hőtágulás hatásainak kompenzálása. Ezt a hőstabil rendszert alkalmazzák a GI-20NII köszörűgépnél is, hogy kiküszöböljék mind a környezeti hőmérsékletingadozásból fakadó problémákat, mind a megmunkálás során keletkező hő és vibráció káros hatásait.

A Köszörű Gyártóközpontot 2012-ben alakították ki a technológiai divízión belül. Itt együtt dolgoznak a köszörűgépekkel foglalkozó szakemberek, beleértve a tervező- és gépészmérnököket, az összeépítést végző technikusokat. A központ munkatársai számos területen szolgálják ki az ügyfeleket: köszörüléssel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak, termékekre árajánlatokat készítenek, szervizfeladatokat látnak el, több fronton támogatva az ügyfeleket a megmunkálási érték és hatékonyság növelésében. Az ügyfelek gyors választ kapnak, és ötleteiket, javaslataikat beépítik a jövőbeli termékfejlesztésekbe.Az üzemekben egyre inkább előtérbe kerül az integrált működésre, valamint a folyamatigényes megmunkálásra való igény. A nagyobb hatékonyság iránti elvárások is növekednek, legyen szó szimultán, multitárcsás orsókkal biztosított folyamatos köszörülésről vagy nagysebességű rakodórobotokkal történő automatizálásról. A megmunkálás minőségéhez kapcsolódó szerszámok és kiegészítő berendezések optimalizálása, valamint a költségkérdés szintén fontos tényezők. Ide tartoznak a különböző köszörűtárcsák, a kiegészítő szerszámok és a hűtőfolyadékszűrő szeparátorok. Legyen szó bármilyen kérdésről vagy problémáról, a Köszörű Gyártóközpont nagy tapasztalatokkal rendelkező technikusai mindenben az ügyfél szempontjából legjobb megoldást javasolják.

Az Okuma köszörűgépek növekvő ütemben fejlődnek, beleértve az OSP CNC vezérlő funkcionalitását és kezelhetőségét. Az „abszolút helyzet jeladó rendszer” segítségével az aktuális pozíció nem vész el még áramkimaradások vagy váratlan munkamegszakítások esetén sem, így nincs szükség nullapont visszatérésre. A köszörűgépekhez kifejlesztett OSP érintőkijelzős vezérlő nagy pontossággal szabályozza az orsóforgást, miközben megkönnyíti a nullapont beállítást. Az OSP vezérlő hozzájárul a környezetbarát működéshez is egy energiatakarékos funkcióval.

További Információ: www.smartus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában