Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Lonigo-ban épülnek a TRUMPF panelhajlítói

Olaszország északi részén, Veneto tartományban jártunk a TRUMPF Italia S.r.l panelhajlító szerszámgépeket gyártó üzemében. A nagy múltra visszatekintő vállalatnál számos fejlesztés zajlik, miközben évi ötven csúcsminőségű lemezmegmunkáló gépet készítenek.

 

Az északi régió nem csak borairól ismert – a csizma szárának felső része az olasz ipar központját jelenti. Így Lonigo-ba sem csak a borok és a gasztronómia miatt érdemes ellátogatni, annál is inkább, mivel itt található a TRUMPF panelhajlító gyára, ahol a gépépítés mellett szoftverfejlesztés is folyik. A háromnapos rendezvény keretében a magyar ügyfelek nyerhettek betekintést abba, hogyan születnek meg az automata lemezmegmunkálók, illetve egy részletes szoftverbemutatón is részt vehettek. A szakmai program mellett pedig természetesen a térség kulináris specialitásai is bemutatkoztak.

Kisvállalkozásból a világ élvonalába

A Lonigo-ban található üzem néhány éve csatlakozott a TRUMPF gyárainak családjához. A felújítások után a gyárban a TRUMPF panelhajlító gépeinek gyártására szakosodtak, emellett pedig a felhalmozódott szaktudást a szoftverfejlesztésben hasznosítják az alkalmazott szakemberek. Jelenleg kb. 40 fő dolgozik itt, de a létszám folyamatosan növekszik, ahogy az éves gyártási darabszám is. Idén 51 gép gyártását tervezik, a jövőt pedig a piaci igények alakíthatják majd.

Modellből NC kód egy másodperc alatt

Az offline programozás már önmagában jelentősen csökkentheti a programozásra és az ahhoz kapcsolódó feladatokra fordított idő nagyságát. Azáltal, hogy a szükséges kódok a géptől függetlenül létrehozhatók, illetve tesztelhetők, csak a valóban hasznos, termelőtevékenységekre kell értékes gépórákat áldoznunk. Azonban a programozás, történjen online, vagy offline még így is rengeteg erőforrást emészthet föl. Erre a problémára jelent megoldást a TRUMPF TecZone Fold megoldása, amely a bonyolultabb lemezalkatrészek hajlítási programjait is képes akár egyetlen másodperc alatt legenerálni.

A bemutató során Gabriele Zanardo, a szoftverfejlesztő csapat vezetője számos példával demonstrálta a szoftver gyorsaságát és pontosságát. Az ügyfelek szempontjából természetesen az idő mellett a megbízhatóság is kiemelten fontos tényező, így betekintést kaptunk a szimulációs és ellenőrzési lehetőségekbe is. A program ugyanis túl azon, hogy a hajlítási folyamatot képes szinte bármilyen szögből bemutatni, egy beépített ütközés és interferenciaellenőrző funkciót is tartalmaz.

A TecZone Fold szoftverről

A TRUMPF által fejlesztett TecZone szoftverek egyszerűbb és könnyebb programozást ígérnek a felhasználóknak, mindezt megbízható, átlátható módon. A TecZone Fold a hajlítási műveletek programozására és szimulálására specializálódott megoldás, amellyel offline végezhető a hajlítási programok generálása. A rendelkezésre álló modellekből mindössze néhány másodperc alatt elkészülhet az NC kód, amely a beépített biztonsági funkcióknak köszönhetően már az első programfutással hibamentes munkadarabokat gyárt.

A negatív hajlításokat, valamint a lemezek szükséges forgatását is megtekinthetjük a szimulációkon, ezeket a szoftver automatikusan beépíti a programba. A példában használt TruBend Center 7030-as panelhajlító gép egy automata berendezés, így a szoftveren is láthattuk, hogy a síkban történő forgatásokhoz szükséges kódokat értelmezi, ám a lemezek átfordítását már az operátornak (vagy igény esetén a telepített robotoknak) kell elvégezniük ugyanúgy, mint a lemezek adagolását és a késztermék lepakolását.

TRUMPF

Automata panelhajlító a termelékenység szolgálatában

A szimuláción látottak egy részét a bemutatót követően élőben egy kiállított TruBend Center 7030-as panelhajlító gépen is megtekinthettük. Az automata szerszámgépen több alkatrész hajlításait, köztük szekrényszerű alkatrészek, negatív hajlításokat tartalmazó lemezek és kétoldalról megmunkált darabok hajlítását is megtekinthettük. A cél az volt, hogy olyan, a valós ipari feladatokban is fellelhető problémákra lássanak megoldásokat az ügyfelek, amelyekkel saját termelésükben is találkozhatnak – ez pedig a jelenlévők visszajelzései alapján sikerült is.

 

A TruBend Center 7030 kiemelt felszereltsége:

automatikus munkadarabforgató rendszer – az önállóságért,

2-tengelyes lemezpozícionáló rendszer és szögben elmozduló hajlítószerszámok – a pontosságért,

integrált szerszámcserélő – a gyorsaságért,

lézeres szögmérés (választható opció) – a megbízhatóságért,

programozás TecZone Fold szoftverrel – az egyszerűségért.

TRUMPF

A térségben számos cég foglalkozik lemezmegmunkálással, a tartomány tekinthető egyfajta fellegvárnak is az iparágban, így a gyárlátogatást követően egy olasz vállalatnál termelési körülmények között is megtekinthettük a TruBend Center 7030-ast néhány 5030-as társával együtt. A Dualinox vállalat friss beruházásának köszönhetően jelentősen növelte termelékenységét, a berendezéssel a vezetőség és a géppel dolgozó kezelők is maximálisan elégedettek.

TRUMPF

fotók: CNCMedia

www.trumpf.com

 

 

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában