Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Ipar 4.0 – A robotizált érintés forradalma

Az ipar 4.0 által előrevetített lehetőségeknek: – teljes mértékű automatizálás, és az ebből adódó költségmegtakarítás – mára sikerült egyértelműen megragadniuk az ipar fantáziáját. Azonban van valami, ami ennél is tovább megy, amit a Universal Robots egyelőre csak játékosan „ipar 5.0”-nak hív.

Már régen elkezdődött az a folyamat, amely az okos, automatizált gyártóállomások, és azok digitális kommunikációjának létrehozását célozta meg, melyet a szakmabeliek ipar 4.0 néven foglaltak össze. A Universal Robots-nál viszont úgy gondolják, a robotika új fejlődési ága még ennél is izgalmasabb: ők ezt Ipar 5.0-nak nevezik, egyszerűen azért, hogy rávilágítsanak a különbségre.

Amíg az ipar 4.0 égisze alatt végzett telepítések főleg a minőség és a termelési folyamatok állandósítását, valamint az adatgyűjtést célozzák meg a kevésbé képzett munkások által elvégzett ismétlődő és megterhelő munkák kiváltásával, addig az ipar 5.0 a magasan képzett dolgozók és a robotok közös munkáját jelenti annak érdekében, hogy egyedi termékeket, szolgáltatásokat és élményeket hozzanak létre.

A tömeggyártástól a tömeges személyre szabásig

Fontos visszahozni az emberi kreativitást az olyan munkafolyamatokba, ahol képzett dolgozók és a robotok dolgoznak együtt, mivel a piaci követelmények és a fogyasztói elvárások egyre jobban távolodnak a tömeggyártástól, és a végfelhasználók is sokkal inkább az egyedi igényeknek megfelelő termékekben gondolkodnak. A vásárlók olyan termékeket, szolgáltatásokat és élményeket szeretnének, amikben megvan az az extra „emberi érintés”, ami segíthet nekik abban, hogy kifejezzék magukat. A vásárlók tehát nem csak tömeges testre szabást, hanem tömeges személyre szabást is várnak. Gondoljunk csak bele abba, ahogy manapság az autóvásárlás történik: a vásárló az interneten keresztül egyszerűen összeállít egy teljesen személyre szabott járművet, amilyenből nincs még egy ugyanolyan a vásárló környékén, városán vagy akár országán belül. A piacvezető dán robotipari vállalat látja, hogy ez, és az ehhez hasonló trendek, amelyek személyre szabott termékekre vagy szolgáltatásokra fókuszálnak, egyre csak növekednek, és abban hisz, hogy a jövő arról fog szólni, hogy még több emberi érintés kerül vissza a termékekbe.

A robotok kiválóan képesek a szabványos termékek gyártására, szabványos rendszerek használatával, amelyek nagy sebességet és teljesítményt biztosítanak. Viszont ahhoz segítségre és irányításra van szükségük, hogy a termékek meg tudják kapni azt a pluszt, amitől egyedivé válhatnak. Ezért van szükség arra, hogy az emberi érintés újra részese legyen a gyártó, előkészítő és befejező folyamatok széles körének.

ipar 4.0

Közeledés az együttműködés felé

Az Ipar 5.0 lényegében a robotok képességeinek és az emberek szakértelmének ötvözete. Egy olyan folyamat, ahol egy kézműves, vagy más képzett emberi dolgozó egyedi, kognitív adottsága összekapcsolódik a robotok súlyemelő, állandó minőséget biztosító, valamint éjjel-nappal hibátlanul működőképes funkcióival. Az Ipar 5.0 magába foglalja a modern gyártási folyamatokat érintő változásokat, valamint egyéb – kereskedelmi és nem kereskedelmi célú – folyamatok széles körét is, mind azzal a célkitűzéssel, hogy az ember és a robot egymással közösen, együttműködésben dolgozhasson – együttműködő robotokat (kobotokat) használva.

www.universal-robots.com

Hirdetés

További cikkek a témában