Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

AIMotive óriás befektetéssel

A budapesti AIMotive startup bejelentette, hogy 38 millió dolláros befektetési kört zárt le, amit a jövőben is egyedi, kamerákon és mesterséges intelligencián alapuló önvezető technológiájuk fejlesztésére használ fel.

A cég elsőként kapta meg hazánkban az engedélyt arra, hogy önjáró autókat tesztelhessen magyar utakon, emellett Franciaországban és Kaliforniában is folynak a tesztelések, idén pedig Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban is az utakra állnak flottáik.

Autóipari partnereik közt olyan nevek vannak, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC és a Volvo, a szoftver modularitása és rugalmassága miatt a cég szoftverét különböző autómodellekbe is integrálni lehet. A világ legnagyobb kütyüexpóján, a CES-en egyébként számos saját megoldást mutattak be.

Az AIMotive önjáróinak különlegessége, hogy nem drága, lézeralapú radarrendszerrel (LIDAR), hanem kamerákkal tájékozódnak. A fejlesztőknek meggyőződésük, hogy az autót olyan felszereléssel is  meglehet tanítani „látni”, amik a hétköznapi okostelefonokban is megtalálhatók. Kishonti László, a cég alapítója a Business Insidernek tavaly decemberben azt mondta: „Az emberek a szemükkel és agyukkal vezetnek, nincs szükségük LIDAR-ra.”

Ez különbözik a Waymo, az Uber és a General Motors megoldásától, amik mind a költséges LIDAR rendszereken alapulnak. Az AIMotive fejlesztésének épp ezért az a jelentősége, hogy megnyithatja az utataz olcsóbb és gyorsabb önjárók felé. Olyan szintű biztonságot szeretnénk elérni, mint ami a levegőben van – olvasható bejelentésükben. Azért alkalmaznak a repülőgépgyártásban használt szimulációs metódusokat, eljárásokat és eszközöket is, mert a levegőben közlekedés tízezerszer biztonságosabb, mint a közúti közlekedés.

aimotive.com

forrás: 24.hu

Hirdetés

További cikkek a témában