Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Sakk-matt új terepen: az igus lineáris megoldása hangtalanul mozgatja a bábukat a sakktáblán

A „Chess Buddy” néven futó iskolai projekt keretében az igus egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely hangtalanul és simán, emberi beavatkozás nélkül mozgatja a bábukat a sakktáblán. Az innovatív megoldás alapját az igus alacsony vibrációs mutatókkal működő lineáris rendszere alkotja.

A sakk az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb, jelentős mértékű szellemi koncentrációt igénylő játék, amelyet nemcsak párban, hanem egyedül is jó játszani. Sebastian Jahn és Julian Krydl diplomamunkájuk keretében fejlesztették ki a sakkrobotok feltörekvő generációjának legújabb tagját, a Chess Buddy nevű rendszert. A robot közvetlenül reagál az emberi játékos lépéseire, és mindig a megfelelő mezőre tolja a bábut. A Chess Buddy lelkét egy motoros meghajtású rendszer alkotja, amelyben két precíziós alumíniumtengely kapott helyet. A tengelyek kenésmentes „drylin R” siklócsapágyakon futnak, ami lehetővé teszi, hogy a bábukat egy elektromágneses szerkezet pontosan és zajtalanul tegye a helyükre.

igus

A sakkhoz mindig két játékos kell. Ha nincs senki, akivel játszani lehetne, Sebastian Jahn és Julian Krydl Chess Buddy megoldása könnyen orvosolja a problémát. A Linzi Egyetem Mechatronikai Központjának két tanulója szakdolgozata keretében készítette el ezt a teljesen egyedülálló rendszert. A projekt célja egy olyan gép kifejlesztése volt, amely önmaga képes a sakktáblán mozgatni a figurákat, illetve felismeri az emberi játékos lépéseit, valamint vissza tudja vonni a hibás lépéseket. A robot fejlesztését és építését is teljes egészében a két diák végezte. A két fiatal úgy döntött, hogy a gépet a sakktábla alatt helyezik el.

A drylin lineáris vezető zökkenőmentes és sima mozgást biztosít a bábukat mozgató mágikus kéznek

A két mérnökhallgató mágneses sakkbábukkal kívánta biztosítani a figurák táblán való mozgathatóságát. A mágneses bábukat könnyen tudja mozgatni az asztallap alatt elhelyezett, kétténgelyű lináris rendszer. Az első próbálkozáshoz meglehetősen zajos, golyóscsapágyas vezetősíneket használtak fel, később azonban Sebastian Jahn az igus fiatal mérnököket támogató kezdeményezéséhez, a Young Engineers Support (yes) keretrendszerhez fordult segítségért. Az igus mérnökei a helyszínen megvizsgálták a rendszer üzemeltetési körülményeit, és közös egyeztetések után úgy döntöttek, hogy két, drylin RJMP polimer csapágyakon futó precíziós alumínium tengelyt alkalmaznak. Mivel ezek a tengelyek semmilyen kenést nem igényelnek, sima és akadálymentes csúszást biztosítanak. A lineáris rendszer meghajtásáról Nema 17 léptetőmotorok gondoskodnak. A Chess Buddy Hall-érzékelők segítségével ismeri fel az ellenfél lépéseit. Az érzékelők észlelik, hogy az adott mezőre helyeztek-e figurát vagy sem, és kiszíámtják a mozgás úthosszát. A robot lépéseit ezt követően egy külön számítógépes program határozza meg, míg a mozgatás a lineáris rendszer végzi. A robot nehézségi foka az emberi játékos jártasságától függően változtatható, így a sakkozó robot kiválóan alkalmas gyakorlásra is.

Az igus precíziós drylin alumínium tengelyeinek és kenésmentes siklócsapágyainak köszönhetően a forradalmian új sakkozó robot, a Chess Buddy lépései teljesen hangtalanok és meghökkentően simák.

A Chess Buddy működésének pontos módját a következő videó szemlélteti:

Az igus Young Engineers Support kezdeményezéséről itt olvashat bővebben: www.igus.eu/yes

www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában