Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Napelem esőben

Ismét egy új kínai fejlesztés: napelem, ami borús időben vagy akár esőben is képes áramot termelni.

Az ázsiai országok nemrég adták hírül az új fejlesztésű kínai napelemet, aminek nem jelent akadályt a borús idő sem. Egy már régóta fennálló nehézséget talán végre sikerült orvosolni, miszerint eddig a napelemek csak kifejezetten napos időben működtek. A távolkeleti kutatók ugyan még csak a kísérleti szakaszban járnak, de úgy tűnik, egy speciális grafénborítással találták meg a megoldást a problémára.

A víz több különböző pozitív töltésű iont tartalmaz, ammóniát, nátriumot és kalciumot, ami a vízzel együtt a grafén felületéhez érve reakcióba lép és elektromosságot termel. Egyelőre a legnagyobb gondot a kutatók számára az jelenti, hogy túl kevés a szükséges ion az esőben, így ezzel a technológiával nem túl költséghatékony az energiatermelés, többek között a grafén magas ára miatt.

A kísérleti kutatások természetesen folytatódnak, az Ocean University of China és a Yunnan Normal University szakemberei bíznak abban, hogy a jelenlegi 6,53 %-os hatásfokon jelentősen sikerül a közeljövőben javítani.

forrás: http://utajovobe.eu/hirek/energetika/6909-az-esobol-is-kepes-az-uj-kinai-napelem-aramot-fejleszteni

Hirdetés

További cikkek a témában