Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Távoli asztali szoftverek: az AnyDesk

Ha nem figyelünk oda, a távoli asztali szoftverek hatásos fegyverek lehetnek a kiberbűnözők kezében. A TeamViewer az AnyDesk és társaik komoly fejfájást okozhatnak akkor, ha illetéktelenek számára adjuk meg a hozzáférést a helyi számítógépünkhöz, másrészről viszont, ha elég körültekintőek vagyunk, ezek a szoftverek megkönnyíthetik majd az életünket.

Cikksorozatunk első részében az AnyDesk-ről lesz szó.

Mi az az AnyDesk?

A szoftver egy távoli asztali (RDP) környezet, amely lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy távolról hozzáférjenek és irányítsák más számítógépek asztali felületét.

Az AnyDesk rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években, mivel könnyen használható, megbízható és biztonságos – és számos hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek a távoli hozzáférésen keresztül mindkét felhasználó életét meg tudják könnyíteni. Az átvitel kiváló képminőséget biztosít, a segítségnyújtó felhasználó ezen keresztül egyszerűen irányíthatja a másik fél oldalán látható egérkurzort, valamint a billentyűzetet, de a másik számítógépen található fájlokat is el tudja érni. Ráadásul az AnyDesk könnyen telepíthető és konfigurálható, akár egy laikus felhasználó számára is – olyannyira, hogy ezt ki is használják egyes bűnözői csoportok, akik így szereznek meg fontos információkat a gyanútlan felhasználóktól. Ezért adódik a kérdés:

Biztonságos az AnyDesk?

Az AnyDesk egyszerre a barátunk és az ellenségünk? Egyértelműen nem!

Amennyiben távoli segítséget szeretne kérni egy hozzáérő szakembertől, a géphez való hozzáférést a segítséget kérő félnek kell megadnia. Ezért a fő szabály az, hogy ha nem ismerjük a segítségnyújtót, egyszerűen ne adjunk neki hozzáférést – és ezt betartva teljes biztonságban tudhatóak az adatok.

Ha pedig már biztonságban van a gép, azt csak tovább erősíti maga a szoftver. Az AnyDesk titkosítja a kommunikációt a távoli számítógéppel, valamint minden esetben egyedi azonosítót biztosít a kapcsolathoz, így lehetetlenítve el az illetéktelen felhasználókat és a nem kívánatos kapcsolódást.

Mik az AnyDesk előnyei?

Az AnyDesk sok szempontból a lehető legjobb választás, ha RDP szoftvert szeretnél vásárolni. Az egyik legfontosabb ilyen, hogy a kapcsolatot nem azonosító és jelszó formájában hozza létre, mint a piac többi terméke, hanem folyamatosan figyeli a bejövő kapcsolatokat, és ha ilyet észlel, jelzi azt a segítséget kérő felhasználónak. Ez lehetővé teszi, hogy az bármi gyanú esetén azonnal korlátozza az illetéktelen hozzáférést.

A képernyőmegosztáson túl a szofter intuitív fájlkezelővel is rendelkezik: a segítségnyújtó letölthet (és elküldhet) fájlokat a másik számítógépről (és onnan). Természetesen ez a folyamat is átlátható, és lekövethető mindkét fél számára.

A segítséget kérő fél a segítségnyújtó minden parancsát látni fogja a támogatási folyamat során.

A szoftver további előnye a széles körű kompatibilitás is. A szokásos Windows-macOS-Android triumvirátuson túl, az AnyDesk natív iOS, Linux, FreeBSD, Raspberry Pi és Chrome OS porttal is rendelkezik, szinte nincs is olyan berendezés, amelyen nem futtatható. A segítségnyújtó felhasználók bármelyik platformról elérhetik a távoli számítógépet, akkor is, ha azon más operációs rendszer fut.

Mik az AnyDesk hátrányai?

Az AnyDesk képernyő-megosztási szolgáltatás, így az adatátviteli sebesség lassabb lehet, ha lassú valamelyik fél internetkapcsolata, és bár a szoftverből létezik ingyenes változat, az nem használható üzleti célra – az üzleti célú licenszek viszont, bár némileg olcsóbbak, kevésbé rugalmasak, mint a versenytárs szoftverek csomagjai.

Összegzés

Az AnyDesk egy könnyen használható, megbízható és biztonságos távoli asztali szoftver, amely számos előnyt kínál a felhasználói számára. Ezek közül kiemelendő a kiváló képminőség és a pofonegyszerű kezelhetőség, valamint az ingyenes licensz, valamint a szinte teljes platform lefedettség. Ezek miatt, ha bárki RDP szoftvert keres, logikus választás lehet megismerkednie az AnyDeskkel.

A sorozat következő részében a TeamViewerrel fogunk foglalkozni.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés