Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Tudtad? Egyedülálló szülőként is igényelhetsz CSOK-ot!

Egyedülálló szülőként neveled a gyermeke(i)det, és lakásvásárlást vagy felújítást tervezel? Akkor igényeld te is a CSOK-ot, ami már 2015 óta garantál hathatós segítséget a családoknak.

Hogyan igényelheted a CSOK-ot, ha egyedülálló szülő vagy?

A CSOK igényelhető egyedülálló szülőként is. Míg sok fiatal házaspár számára kiváló lehetőséget jelent az otthonteremtéshez a babaváró hitel – aminek az igénylése előtt az akolcson.hu kalkulátorának használatával könnyen kiszámolhatók és áttanulmányozhatók a pénzintézetek ajánlatai -, addig a családi otthonteremtési kedvezmény, a gyermekes családok ingatlanvásárlási szándékait támogatja. Szerencsére ez az egyedülálló szülőkre is vonatkozik.

A CSOK-ot felhasználhatod lakásvásárlásra vagy lakásbővítésre. Fontos kikötés, hogy csak a már meglévő gyermek vagy gyermek(ek) után jár – aki vagy akik akár gyámság alatt álló gyermekek is lehetnek.

Milyen feltételei vannak még a CSOK igénylésének?

A CSOK igénylés további feltételei a következők:

  • Ha egyedülálló szülő vagy, akkor a gyermek(ek)nek veled – azaz az igénylő szülővel kell együtt élni(ük)
  • Büntetlen előéletűnek kell lenned
  • Minimum fél és két év közötti, társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnod
  • Köztartozás-mentességről szóló igazolást kell bemutatnod
  • A kiválasztott lakásnak a CSOK kritériumainak meg kell felelnie

Mekkora a CSOK összege egyedülálló szülőként?

A kapott összegben nincs különbség aközött, hogy egyedülálló szülőként vagy házaspárként igényli valaki a CSOK-ot:

  • 1 gyermek után 600 000 forint
  • 2 gyermek után, használt lakásra 1,43 millió, új lakásra 2,6 millió forint
  • 3 gyermek után használt lakásra 2,2 millió, új ingatlanra 10 millió forint
  • 4 gyermek után használt lakás vásárlásra 2,75 millió forint

Mi az a Falusi CSOK, és ez miként érint egyedülálló szülőként?

A Falusi CSOK azon egyedülálló szülők számára jelent jó lehetőséget, akik azt tervezik, hogy valamelyik preferált kistelepülésre költöznek (vagy éppen ott élnek). A Falusi CSOK használt lakás vásárlására, majd korszerűsítésre használható fel (vagy a már meglévő saját ingatlan bővítésére, korszerűsítésére).

A gyermekek számától függően az igényelhető támogatási összegek: 600 ezer, 2,6 millió és 10 millió forint. A már meglévő ingatlan korszerűsítésére igényelhető 300 ezer, 1,3 millió és 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás; az utóbbi esetben a felvehető hitelösszeg is 5, illetve 7,5 millió forint. A bővítés során minimum egy lakószobával nőnie kell a lakás hasznos alapterületének az építkezés eredményeképpen.

A folyósítás után lesznek kötelezettségeid is

Ilyen kötelezettség például, hogy a folyósítás után 10 évig életvitelszerűen kell a támogatott lakásban élnetek. Fontos, hogy az állam javára az ingatlanra 10 évig jelzálogjogot jegyeznek be, illetve bejegyzésre kerül az elidegenítési és terhelési tilalom is.

Egyedülálló szülőként is igényelhetsz CSOK-ot – vágj bele te is, és tedd komfortosabbá a lakhatási körülményeiteket!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés