Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Hogyan nézzen ki ideális esetben az elektromos fűtési rendszer méretezése?

Mi minden szükséges ahhoz, hogy az elektromos fűtési rendszer méretezése a lehető legjobban sikerüljön? Milyen félreértéseket érdemes tisztázni a kérdéskör kapcsán, hogy ne essünk a túl alacsony hatásfok kellemetlen csapdájába? Fontos kérdések ezek minden háztartásban, úgyhogy máris utána fogunk járni a részleteknek.

Miért alapvető fontosságú az elektromos fűtőrendszer méretezése?

Egyrészt a költséghatékony használat, másrészt a megfelelő komfortérzet elősegítésének érdekében. Azért ne méretezzük tehát alul semmiképp a rendszert, hogy ez a két döntő fontosságú szempont ne sérüljön!

Tegyük fel például, hogy az Elektromoskonvektorok.hu elektromos konvektor választékából a legjobb tudásunknak megfelelően szerzünk be egy modellt. Viszont a legjobb szándék ellenére sem teljesíthet az eszköz kellő hatásfokkal, hogyha alul sikerül méreteznünk.

Nem is a véletlen műve, hogy a témakörrel kapcsolatban a gyártók is rendre megadják a lényeges irányelveket. Vagyis azt, hogy egész pontosan melyik elektromos készüléket mekkora méretű helyiségbe ajánlják használni.

Az egyik legnagyobb tévhit az elektromos fűtőrendszer méretezése kapcsán

Ami nem kevés kellemetlenséget képes generálni, ráadásul a családi költségvetésre is mázsás terheket tud ráakasztani. Maga a meglepően gyakori tévhit nem más, mint az, hogy a nagyobb teljesítményű eszköz biztos többet fogyaszt.

Holott az állítás nem állja meg a helyét feltétlenül. Merthogy lehet akár a kisebbet választani a szóba jöhető elektromos konvektor, elektromos radiátor vagy elektromos fűtőpanel modellek közül. De ha a választást kicentizzük, akkor a készüléknek egész nap funkcionálnia kell, és még így sem feltétlenül lesz meg a kívánt meleg.

Fordított esetben, vagyis az ideális arányokra törekedve a beszerzett rendszer nem fog egész nap üzemelni és még meleg is lesz. Úgyhogy ideje szakítani a régi gondolatokkal, és sokkal inkább egy tudatos vonalat képviselni a kiválasztásnál.

Mi mindent javasolt figyelembe venni a tudatos méretezés érdekében?

Elsőre minden bizonnyal adja magát, hogy a fűteni kívánt helyiség mérete és a belmagassága legyen a számítás alapja. Hasonlóképp számításba érdemes venni, hogy vizes helyiségbe, avagy lakótérbe történik-e maga a beszerzés.

Innentől bonyolódik egy kicsit a képlet, ugyanis a tényleges hasznosulást majd a szigetelés minősége is nagymértékben befolyásolni fogja. Pluszban pedig a nyílászárók funkcionalitását, korszerű működését sem ártana biztosítani.

Ezek együttesen adhatnak tehát átfogó képet annak érdekében, hogy a választás a lehető legjobban sikerülhessen. Bízunk benne, hogy segíthettünk eloszlatni a félreértéseket, és sokkal tudatosabban sikerül majd döntésre jutni.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés