Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A tipikus többpontos ajtózár

Akik valódi biztonságra vágynak, azok a lakás, illetve iroda bejárati ajtaját – amennyiben az ajtó kialakítása és az egyéb körülmények ezt lehetővé teszik – többpontos zárakkal szerelik fel. Viszont ezen típushoz tartozó modellek között is számtan gyártó és változat érhető el a piacon, amik között – laikusként – nehézségekbe ütközhet a tájékozódás.

Ebben a cikkben az egyik legelterjedtebb típussal foglalkozunk: a zardiszkont.hu GU többpontos ajtózárai nagyon népszerűek a vásárlók körében. Kitérünk a gyártó történetére, a jelenleg kedvelt modellekre, a kompatibilis termékekre és a fejlődés irányára is.

GU és azzal kompatibilis zárak

Beszélhetünk magukról a GU zárakról is, de szorosan velük összefüggésben említendőek a velük kompatibilis modellek, melyek olyan moduláris felépítésű zárak, melyek belső méretei és egyéb paraméterei egyeznek az eredeti GU zárakéval, így helyettesítőivé válhatnak előbbieknek, főleg mert a görgők és csapok pozíciója is egyező, ezért ezek a kompatibilis verziók mindenféle átalakítás nélkül telepíthetőek a többpontos GU zárak helyére.

A GU többpontos ajtózárak közül mifelénk a 4R típus a legelterjedtebb, ami 4 db, 11 milliméteres görgővel oldja meg a többpontos záródási folyamatot. Ezek között találhatóak kulcs, illetve kilincsműködtetésű modellek is a Zárdiszkont – Online zárszaküzlet kínálatában is.

GU Secury Europa R4 bizonyára a legelterjedtebb többpontos zárcsalád, melynél a zárszerkezet aktiválása a kilincs felhúzásával idézhető elő. Ekkor a zártest két nyelvén kívül 4 db görgő is mozgásba lendül, utóbbiak vertikálisan mozdulnak el a kilincs felhúzásával egyidőben. Ez a kedvelt típus 6 különböző méretben elérhető, ezért igazán sokféle igény kielégítésére alkalmas.

GU Secury MR/R magasabb biztonsági szintet képvisel, mivel a zárást 2 görgő és 2 csap segítségével hajtja végre. A görgők – az Európa R4-hez hasonlóan – függőleges irányba mozdulnak el, a csapok pedig, zárnyelvekhez hasonlóan az előlapból bújnak elő.

A márka története

A GU céget egy Viktor Gretsch nevű mérnök technikus alapította 1907-ben, egészen más profillal, hiszen húzózsinóros felülvilágítós ablakok, ablakrögzítők és kisvasalatok gyártásával foglalkozott a vállalkozás.

Pár évvel később csatlakozott hozzá Johann Maus, és a vállalkozás rohamos fejlődésnek indult, a következő évtizedekben több mint 120 szabadalmat jegyeztettek be, 1938-ban fejlesztették a ma is széles körben ismert körcilindert.

GU zárak a jövőben

A GU zárakat a dinamikus fejlődés jellemzi. Manapság a szalagzárak csúcstechnológiáját a GU automatic jelenti, igen elterjedté is vált, olyan helyeken találkozhatunk velük, ahol az ajtó külső oldalán nem található kilincs, hanem azt egy függőleges tolópajzs helyettesíti.

Ennél a zártípusnál a biztonsági reteszelés az ajtó becsukódásakor automatikusan megtörténik, ezért is jelenthetjük ki bátran, hogy a GU automatic a többpontos ajtózárak ranglétráján napjainkban a legelőkelőbb helyet foglalja el.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés