Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Hogyan könnyítheti (vagy éppen nehezítheti) meg a munkánkat a ChatGPT?

Manapság még az is tudja (vagy tudni véli), mi is az a ChatGPT, akitől egyébként abszolút távol állnak az informatikai vívmányok, pláne az AI (mesterséges intelligencia) világa. S bár már jelen van egy ideje a köztudatban, igazából néhány hónapja robbant nagyot a szóban forgó szoftver – de akkorát, hogy sokan, különösen a kreatív területen tevékenykedő szövegírók/marketingesek aggodalommal tekintenek a jövő felé: vajon megmaradhat-e a munkájuk egy olyan világban, ahol egy nagyon okos, folyamatosan fejlesztett „robot” kapásból szofisztikáltan megfogalmazza az adott szövegeket, mindennemű hosszadalmas utánajárás, „oknyomozás”, időigényes forráskeresés és feldolgozás nélkül.

Valljuk be őszintén: az újításokkal mindig is kicsit hadilábon álltunk/állunk

Az emberiség történelmében több, az addigi világot radikálisan megváltoztató forradalom történt már: gondoljunk csak az ipari- vagy a nem is olyan régen lezajlott digitális forradalomra. Most pedig küszöbön a soron következő újabb nagy változás, az AI forradalom, ami ellentétben az azt megelőzőkkel, előráláthatóan sokkal gyorsabban fog végbe menni. S ahogy az már lenni szokott, az emberiség egy része most is görbén néz az aktuális újdonságra, s teszi fel magának a kérdést: no de mennyire befolyásolja, avagy veszélyezteti ez az én munkámat/életemet? A kérdés jogos – máris láthatjuk, a ChatGPT használata magyarul alig néhány hónap alatt felforgatta még hazánkat is, és globálisan alapjaiban alakítja át a munkaerőpiacot.

Mire képes a ChatGPT?

Az OpenAI által létrehozott ChatGPT egy kifinomult nyelvi modell, amely a GPT-4 architektúrára épül. Úgy lett kialakítva, hogy értelmezze a bemeneti adatokat, válaszoljon rájuk és emberihez hasonló szövegkimenetet hozzon létre. Nagyon sok területen használható fel a mindennapi életben és munkakörnyezetben is egyaránt, többek között alkalmas: e-mailek és cikkek megírására, szerkesztésére és lektorálására és megválaszolja a feltett kérdéseinket szinte bármilyen témában. Elemez, véleményt formál, bár önálló tudattal és érzésekkel nem rendelkezik.

Hogyan befolyásolja a nyelvi modell a munkaerőpiacot?

Nos, e kérdés megválaszolása érdekében magát az illetékest kérdeztük, akitől ezt a választ kaptuk: „Mint mesterséges intelligencia, többféleképpen is befolyásolom a munkaerőpiacot, bár ezek a hatások gyakran közvetettek, és sok múlik azon, hogy a technológiát hogyan és milyen célokra használják”. A ChatGPT 4 magyar nemcsak az automatizációban (rutin és adminisztratív feladatokat, mint például a már említett e-mailek megválaszolása, az adatbevitel vagy az ügyfélszolgálati kérdések kezelése stb.) játszik ezentúl nagy szerepet, de valószínűleg új munkahelyeket is teremt majd. Az AI még gyerekcipőben jár, ám e „lábbelit” igencsak hamar kinövi, és ez új távlatokat nyit meg az emberiség előtt. Az viszont tény, hogy bizonyos munkahelyek és szerepkörök átalakulhatnak, mivel a mesterséges intelligencia beépül(t) a különféle munkafolyamatokba. A munkavállalóknak pedig, azaz nekünk, embereknek, alkalmazkodnunk kell az új technológiákhoz és eszközökhöz – így van ez, amióta világ a világ.

Azért nem minden arany, ami fénylik

Számos előnye ellenére a ChatGPT-nek is megvannak a maga korlátai, legalábbis egyelőre. Kezdjük rögtön a legszembetűnőbbel, az úgynevezett „hallucinációkkal”. Ezek egyrészt a szoftver hibalehetőségéből adódnak, másrészt pedig a nem megfelelő inputnak „köszönhetők”. A ChatGPT kvintesszenciái a prompt-ok – parancsok, amelyeket mi, felhasználók adunk meg. Ha a prompt nem világos, hiányos vagy pontatlan információt, félreérthető utasításokat tartalmaz és/vagy helytelenül van megfogalmazva, ne várjunk csodát a szoftvertől – a válasza is hasonló lesz.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés