Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Az irodai munkakörök felkapottak a pályakezdők körében

Egy vezető állásportál még 2016-ban végzett egy közvélemény-kutatást a felületén regisztrált több mint 60 ezer pályakezdő – 18 és 25 év közötti, átlagosan 2-3 év tapasztalattal rendelkező fiatalok – között, és közülük körülbelül 35 ezren jelezték, hogy kifejezetten érdeklik őket az adminisztratív munkakörök.

Népszerűek az adminisztrátor, adatrögzítő állások Zalaegerszegen és az ország egész területén a friss diplomások és érettségizők között.

No, de vajon ennek mégis mi az oka? A mai cikkünkben megpróbálunk erre a kérdésre választ találni.

Az irodai munkák mindig is nagy népszerűségnek örvendtek

Mivel az adminisztrációs munkakörök betöltéséhez általában nem szükséges külön szakképesítés, és az elérhető irodai pozíciók köre is kiszélesedett az utóbbi évtizedben végmenő rohamos digitalizációnak köszönhetően, így ebben a szférában sokkal könnyebben el lehet helyezkedni, mint bárhol máshol.

De az irodai munkák leginkább azért kecsegtetőek a pályakezdők számára, mivel rendkívül komfortosak. Vagyis nincsen semmilyen fizikai terhelés, és a munkakörülmények is kedvezőek, évszaktól függetlenül.

Továbbá az sem utolsó szempont, hogy az adminisztrációs munkakörök rugalmas feltételeket biztosítanak a munkavégzés helye tekintetében. Ez azt jelenti tehát, hogy nagyon sok cégnél van lehetőség például részleges vagy teljes home office-ban dolgozni.

A családias környezetet pedig még nem is említettük

Mivel a pályakezdők még csak most ismerkednek a munka világával, így szívesebben mennek olyan helyre, ahol családias környezetben tudnak dolgozni. Így ugyanis garantáltan sohasem maradnak segítség vagy támogatás nélkül. Ez pedig tovább növeli a biztonságérzetüket.

Arról nem is beszélve, hogy emiatt a bensőséges közeg miatt általában szorosabb kapcsolat alakul ki a dolgozók között. Vagyis mindig lesz kivel elmennünk közös ebédekre és kávézásokra.

Az éremnek azonban két oldala van

Bár a fentebb felsorolt előnyök igazán ígéretesek, de a fiatalok hajlamosak megfeledkezni arról, hogy ezek a pozíciók bizony komoly egészségügyi kockázatokkal is járhatnak. Az egész napos számítógép előtt történő görnyedésnek köszönhetően ugyanis az irodai dolgozóknál sokkal könnyebben alakulhatnak ki különböző hát- és derékproblémák.

Arról nem is beszélve, hogy az irodai munka nagy általánosságban sokkal stresszesebb, mint a fizikai, és ez pedig hosszú távon szintén nem tesz jót az egészségnek.

Látható tehát, hogy az adminisztratív munkaköröknek rengeteg pozitívuma van, ugyanakkor, ha kezdőként egy ilyen pozíciót szeretnénk megpályázni, akkor nem árt számolnunk a hátrányaival. Csak így tudunk ugyanis megalapozott döntést hozni a jövőnkkel kapcsolatban.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés