Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Három javaslat arra, mit ne csinálj a kerttel

Mindenki olyan kertre vágyik, ami valóban kikapcsolja és ellazítja. Azonban nem érdemes a mások által megszokott mainstream megoldásokat követni erre, mert akkor sosem lesz igazán pihentető kertünk. Létezik viszont néhány alapelv, ami valóban minden méretű és típusú kertnél beválik. Ha ezeket megfontoljuk, és nem követjük el az itt leírt hibákat, olyan kertet kapunk, ahol valóban tudunk majd pihenni, és viszonylag kevés gondozással is beéri. Mit érdemes tehát megfogadnunk?

Nagy füves terület, ahol a gyerekek majd játszhatnak

Hazánkban tipikus jelenség az, hogy a kerteket teljesen leredukálják. Csupán pár haldokló tuján és néhány virágocskán kívül semmit nem ültetnek bele, és mindenhol csak a nagy zöld gyep az uralkodó. Sokan azt gondolják, hogy ez azért jó, mert a gyerekek tudnak majd tollasozni például. Viszont ez az elképzelés általában rendre dugába dől, mivelhogy a gyerekek maximum csak néhány alkalommal fogják szeretni ezt a játékot, mint ahogy a labdázást is. Ezekhez ugyanis jóval nagyobb terület kellene, amiben meg kényelmesen elférne mellette akár már egy buja kert is. Ezért nem érdemes hatalmas gyepfelületeket hagynunk. A nagy gyepfelületet ugyanis folyamatosan kezelnünk kell ahhoz, hogy valóban jól mutasson. Ezen kívül jelentősen csökkentjük a terület vízmegtartó képességét, hiszen az árnyékot adó és nedvességet megtartó növényzet helyett lényegében egy focipályát csinálunk ezzel, amit folyamatosan ér a meleg. Valljuk be, ez nem csak kényelmetlen, de rendkívül unalmas és monoton lesz egy idő után, főleg ha még a gyep is állandóan kiég, mert nincs rá időnk. Mi tehát a megoldás? Alakítsunk ki kisebb-nagyobb „szigeteket” könnyen tartható és szívós növényekből – már ha nincs időnk folyamatosan gondozni őket. Lássunk kicsit túl a citrusféléken, számtalan igénytelen és csodaszép virágos növény létezik. Ültethetünk például orgonát, aranyvesszőt, babarózsát, japán gyöngyvesszőket és ne feledkezzünk meg a lágyszárúakról sem. Nagyon sok igénytelen lágyszárú kapható, amikkel igazi paradicsomi állapotot varázsolhatunk a kertünkbe. Ezzel az átalakítással ráadásul odavonzzuk a pillangókat, méheket és a madarakat is. Élővé tesszük a kiszáradt focipályánkat, ahol mi is élvezni fogjuk a pihenést.

A kert teljes térkövezése

Másik hatalmas hiba, amikor a kertet szinte teljesen letérkövezik, és alig hagynak zöld felületet. Ez praktikus talán, viszont nyáron úgy fogunk szenvedni a kertünkben, mint ha legalábbis egy sivatagban lennénk. A térkő ugyanis felforrósodik, ezzel lényegesen növelve a kert átlagos hőmérsékletét. Ráadásul ki akarna egy parkolóban pihenni ugye? A legjobb, ha csak azt térkövezzük, ahol például a grill és az asztalok lesznek. Ültessünk növényeket, tegyük változatossá a területet, és azonnal látni fogjuk a különbséget majd. Ha térkőből kisebb szigeteket alakítunk ki, amit buja növényzet vesz körbe, akkor igazi hűsítő és kellemes közeget kapunk, ahol a legnagyobb kánikulában is öröm lesz pihenni. Ide kitehetjük a napernyőt, az asztalokat és még a hangtechnikát is. A mai rádiók és hangfalak között akadnak kifejezetten kültéri, esőálló darabok is. Merjük felöltöztetni a kertet és a saját kényelmünk szerint kialakítani azt.

Túl kényes növények vásárlása: azaz a másik véglet

Aki imádja a kertészkedést, főleg azok esnek abba a hibába, hogy túl különleges és kényes növényeket választanak a kertbe, de gondozni nincs idejük. Ha szinte egész nap ráérünk a kerttel foglalkozni, akkor nem probléma, viszont ha pihenni is szeretnénk benne, akkor inkább igénytelen és közepesen igényes növényeket válasszunk. A nagyon igényes fajták esetén ugyanis nem csak rendszeres metszés szükséges, de rendszeres tápoldatozás is, amit ráadásul a kártevővédelem és még a napi szintű odafigyelés is megkoronáz. Sok kényes növény ugyanis nagyon érzékeny a hirtelen hőingadozásokra, ami a mi időjárásunk esetén sajnos nem ritka.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés