Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mi az az USB flash meghajtó, vagyis a pendrive?

Az USB egyfajta csatlakozó, amely állandó eszközzé vált a laptop és a mobiltelefon felhasználóinak körében. Az USB annyira univerzális, hogy használható eszközök töltésére, fájlok feltöltésére és átvitelére, valamint különféle típusú berendezések csatlakoztatására. Az USB-port minden számítógép szükséges felszerelése, hogy felhasználója kényelmesen dolgozhasson.

Az egyik kényelmes megoldás az úgynevezett USB flash meghajtó, vagyis pendrive, amely lehetővé teszi a hozzáférést bármilyen memóriahelyhez. Az USB flash meghajtó egy nagyon kényelmes eszköz, amellyel nagy mennyiségű fájlt menthet el, és transzferálhatja azokat az eszközök között, vagy egyszerűen tárolhatja őket.

Mi az a pendrive, és hogyan kell használni?

A pendrive leggyakrabban egy kisméretű műanyag tokos fém csatlakozó, ami tulajdonképpen egy számítógépes porthoz csatlakoztatható kis eszköz. A flash meghajtók jelenleg különféle formákat öltenek, teljes színválasztékkal és különféle tulajdonságokkal, például gumi burkolattal rendelkeznek, hogy ne sérüljenek, de akár személyre szabott gravírozással is rendelhetők. Mindezek a tényezők avanzsálják a pendrive opcióját az egyik legbiztosabb ajándék alternatívának, különösen azok számára, akik idejük nagy részét számítógép mellett töltik, beleértve a diákokat is. És hogy mi az az USB flash meghajtó? Ez egy olyan eszköz, amelyen a hordozó kapacitásától függő mennyiségű adatot tárolhat. Az USB csatlakozóval egybeépített flash memória választásához a legfontosabb kritérium a stick kapacitása. Érdemes úgy megbecsülni a szükséges tárolási volument, hogy jelenleg hány fájlt tárolunk a számítógépünkön, és ezekből mennyi az, amit naponta forgatunk.

Hogyan működik a pendrive?

Az USB flash meghajtó kezelése nagyon egyszerű. A felhasználó szemszögéből csak annyit kell tennie, hogy a meghajtót USB-n keresztül csatlakoztatja a számítógéphez, és áthúzza a fájlokat az új megosztott mappába. Az USB-meghajtóról a fájlok átvihetők számítógépre és fordítva. A lemez rendben tartása érdekében érdemes mappákat létrehozni az egyes dokumentumok egyidejű csoportosítására. Gyakorlatilag minden típusú fájl átvihető a meghajtóra – szöveges dokumentumok, telepítővarázslók, zenei fájlok, filmek, fényképek és sok más. A meghajtók nagy előnye az univerzalitás minden tekintetben – bármilyen USB-porttal rendelkező számítógéphez csatlakoztathatók, valamint gyakorlatilag minden típusú fájl támogatnak. Egy pendrive használatával a következőket teheti.

  • Fájlokat másolhat és tárolhat egyszerre két helyen, például számítógépen és USB flash meghajtón.
  • Kölcsönadhatja memóriastickjét másoknak, hogy használhassák fájljait.
  • Bizalmas információkat tárolhat, amelyekhez nem szeretné, hogy mindenki hozzáférjen. Jelszóval védheti a meghajtót, hogy a fájlok teljes biztonságban legyenek.
  • A fájlokat adott mappákba rendezheti, törölheti és másolhatja.
  • Folyamatosan csatlakoztatott USB-meghajtóval dolgozhat, hogy állandóan tudjon biztonsági másolatot készíteni a fájlokról.

Hogyan kell USB flash meghajtót használni?

Az USB flash meghajtó leggyakrabban klasszikus USB-A porttal van felszerelve – ez egy nagy, téglalap alakú csatlakozó, de egyre gyakrabban vásárolhatunk modernebb meghajtókat, amelyek ovális és kisebb USB-C porttal rendelkeznek. Ha véletlenül nem megfelelő típusú USB flash meghajtót vásároltunk, van megoldás: egy olyan adapter vásárlása, amivel átalakítjuk, és kényelmesen tudjuk is használni. Az USB flash meghajtó csatlakoztatása egyszerű. Nem kell mást tenni, mint behelyezni a hegyet a portba. A csatlakoztatást követően az USB-meghajtónak automatikusan be kell kapcsolnia, és meg kell mutatnia azt a mapparendszert, amelyben az összes mentett fájl található. Alkalmanként a Windows javasolhatja a meghajtó formázását vagy tisztítását, főleg, ha sok fájl van a lemezen, és lassan elfogy a szabad memória.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés