Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

A Sensirion Debrecenben hozza létre új gyártóüzemét

A kedvező üzleti tendenciák, valamint a meglévő és az új érzékelők iránti növekvő kereslet miatt a Sensirion bővíti gyártási kapacitását és egy új gyártóüzemet hoz létre Debrecenben. A gyárat egy helyi „build-to-suit” partner építi és finanszírozza, amellyel a Sensirion egy hosszú távú lízingszerződést írt alá. Ez az új telephely kapacitásbővítést jelent, vagyis a cég Svájcban meglévő munkahelyeinek számát nem érinti.

A Sensirion az érzékelők iránt megnövekedett piaci igény miatt döntött a kapacitásbővítés mellett. Több közép-keleteurópai várost is átfogó módon értékelt és végül Debrecent választotta. A helyszín kiválasztásban döntő tényező volt az európai ügyfelekhez való közelség, a leendő alkalmazottak magas képzettsége és a helyi partnerek támogatása. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ebben a folyamatban a Sensirion-t részletes helyszíni értékeléssel és tervezéssel, valamint a helyi kivitelező partnerek beazonosításával támogatták.

„Debrecennek kiváló az infrastruktúrája, illetve az oktatási intézmények, mint például a Debreceni Egyetem és a Szakképző Centrum magas színvonalon működnek, amelyek folyamatosan követik az ipar igényeit. Abban, hogy a Sensirion az új gyártási bázisát itt hozza létre ezek a tényezők kiemelt jelentőséggel bírtak”

mondta Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója.

Hatalmas elismerés Debrecennek, hogy az elektronikai ipar egyik vezető svájci vállalata – bízva a város gazdasági környezetében, gazdaságfejlesztési stratégiájában, oktatási hátterében és jövőképében – városunkat választotta befektetési helyszínként. A Sensirion érkezése tovább erősíti azokat a törekvéseinket, amelyeket Debrecen 2030-ig tartó tíz éves stratégiájában megfogalmazott: az oktatás és a városépítés alapja a sikeres gazdaságfejlesztés. Ez a beruházás is azt bizonyítja, hogy Debrecen Európa egyik legversenyképesebb városa, hiszen a Sensirion székhelyén, Svájcon kívül elsőként Debrecenben épít új üzemet Európában. Városunk elkötelezett a Sensirion fejlődése mellett, s ahogy eddig is, a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy a cég törekvései megvalósuljanak”

– mondta el Papp László, Debrecen város polgármestere.

“Az ipari parkot üzemeltető Xanga cégcsoport, illetve stratégiai partnere, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 100%-os tulajdonú leányvállalata, az MFB Invest egy külön magántőke alapból finanszírozza a Sensirion 3,5 milliárd forintba kerülő új debreceni leányvállalatát”

– jelentette be Herdon István vezérigazgató. A Xanga cégcsoport vezetője hozzátette, hogy a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban megvalósuló már zöld megoldásokat  tartalmazó új üzem 5000 négyzetméteren valósul meg.

Nagyon örülök annak, hogy a Sensirion-től megkaphattam ezt a lehetőséget, hogy az új cég ügyvezetője lehetek és rendkívül motivált vagyok abban, hogy a  magyarországi telephelyet is sikeressé tegyük” – hangsúlyozta Dr. Ábraham László, a Sensirion Hungary Kft. igazgatója. Ünnepi beszédében a szakember rámutatott, hogy a svájci vállalat árbevételének közel egynegyedét kutatásfejlesztésre fordítja, ami kiemelkedően magas arány. Ez a tény – hangsúlyozta Dr. Ábrahám László – messzemenően igazolja, hogy egy igazi high tech cég érkezett Debrecenbe. Ennek megfelelően olyan csapat fog a városban dolgozni, amely megfelel a Sensirion hosszútávú globális és debreceni fejlődésének. A magasan képzett anyagtudományi, kémiai és villamosmérnökök, illetve automatizálási és gépészmérnököknek köszönhetően az új debreceni gyártóbázis aktív szereplő lesz egy nagyon dinamikus és technológiailag kihívásokkal teli üzleti környezetben.”

A debreceni telephely a 2020. június 30-i alapkőletétellel kezdődően az elkövetkező egy évben épül meg. A beruházás befejezését és az azt követően a gyártás megkezdését 2021 harmadik negyedévére tervezik. Kezdetben mintegy 50 munkahely valósul meg. 2022-től kezdve a Sensirion Debrecen újonnan fejlesztett termékekkel és gyártási technológiákkal fogja erősítani a svájci vállalat portfólióját. 2025-re a munkahelyek száma megközelítőleg négyszeresére fog növekedni. Mivel a magyarországi központ létrejötte a termelési kapacitás bővítését szolgálja, a Svájcban, Kínában és DélKoreában létező Sensirion gyártóhelyek munkahelyei nem csökkennek.

Bemutatkozik a Sensirion Holding AG.

Sensirion Hungary Kft. a Sensirion Holding AG (SIX Swiss Exchange: SENS) újonnan alapított leányvállalata, amelynek székhelye Stäfa, Svájc. A Sensirion Holding AG a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója.

A termékválaszték tartalmaz többek között gáz- és folyadékáram-érzékelőket, nyomáskülönbség-érzékelőke, illetve környezeti érzékelőket a páratartalom és hőmérséklet mérésére, illékony szerves vegyületek elemzésére (VOC), továbbá széndioxid (CO2) és részecskék elemzésére. (PM2.5).

A Kínában, Európában, Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon és az Egyesült Államokban értékesítési irodákkal rendelkező nemzetközi hálózat az ügyfelek számára szabványos és egyedi érzékelőrendszer-megoldásokat kínál. A Sensirion érzékelőket általában az autóiparban, az egészségügyben, különböző ipari területeken és a lakossági fogyasztói piacon használják.

További információkért látogasson el a www.sensirion.com webhelyre!

Hirdetés

További cikkek a témában