Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Precizitás az alkatrész tisztítás területén

A részecskeszűrős tisztaságtól egészen az egy mikrométer alattig, valamint a legszigorúbb specifikációk a felületi szennyeződések hártyás tisztításának terén – ezek azok a feladatok, amelyekben a Svájci UCM AG új mércét állít.  A jövőorientált, többlépcsős ultrahangos tisztítási megoldások nem csak az innovatív technika és magas folyamatbiztonság miatt meggyőzőek, hanem a hosszú élettartalmuk miatt is.

Bármilyen különbözőek is a High-Tech területen és extrém-tisztasági előírásoknak megfelelő területen alkalmazott komponensek – így például az extrém ultraviola sugárzás litográfia, vagy a precíziós optika, mérés illetve a gyógyászati technológia területén –, mégis van egy közös vonásuk: ez pedig nem más, mint a felületi tisztasággal szemben támasztott követelmények, amelyeknek folyamatosan, sorozatban meg kell felelniük. A követelmények extrém magasak, és egyre csak emelkednek.  Ez érinti a részecskeszűrős szennyeződéseket, a hártyaszerű maradványokat, foltokat vagy elszíneződéseket ugyanúgy, mint a biológiai és ionikus szennyeződéseket. Ehhez a komplex feladathoz szabott, jövőorientált tisztítási megoldásokat készít az UCM AG, ami az SBS Ecoclean Csoportban a precíziós tisztítás kompetenciaközpontja.

Az UCM berendezései meggyőzőek a speciális gyógyászati technológia követelményeinek megfelelő kialakításuk miatt, amilyenek például a gyógyászati kádak is.

Highend rendszerek individuális fejlesztésű folyamatokkal és berendezésekkel

A svájci Rheineckben lévő vállalat sikere egyrészről a legendás svájci precizitáson alapul, hiszen a berendezéseket itt, a vállalat székhelyén készítik el. Másrészről a tisztítási megoldások ügyfélspecifikus feladatokhoz való hozzáigazításán, amik lehetővé teszik a költséghatékony és energiatudatos üzemeltetést.  Mindez termelési állapothoz közeli feltételek mellett, eredeti alkatrészekkel történik a vállalat saját technológiai központjában. A tisztítási folyamat és a berendezés tervezése során a lényeges kritériumok az részecskegeometria, az alapanyagok, a szennyeződési és tisztasági követelmények, valamint a termelési kapacitás és az ütemidő.  A fecskendező tisztítás, nyomásáramoltatás, a különböző frekvenciákhoz és teljesítményszintekhez készült ultrahangos lengőkarok, az ásványtalanítottvizes öblítés, a Lift-out és szárítás (meleg levegő, infravörös és/vagy vákuum), akárcsak a keringetés és szűrőrendszer is mind-mind egyedileg kombinálhatók. Ezenkívül lehetőség van különböző folyamatok, így például passziválás integrálására is. Mindemellett helyet kapnak az ágazatspecifikus különlegességek és/vagy a szabályozási normák is. Ide tartozik a gyógyászati technológiában például az új Európai Gyógyászati Eszközök Rendelete (Medical Device Regulation MDR) szerinti tisztítási folyamatok és előírások érvényesítése, melynek átmeneti időszakát a Korona vírus miatti krízis miatt meghosszabbítottak, így 2021. májusára fog kitolódni.

Tisztítási koncepció a „kritikus” gyógyászati technológiában használt termékek terén

A Gebr. Brasseler GmbH & Co. KG termékportfóliója a fogorvosi és fogtechnikai eszközök rendszerei és eszközei mellett tartalmaz még a HNO és az idegsebészet területén alkalmazott forgóalkatrészeket, artroszkópiához használt borotvapengéket, fűrészlapokat, vezető csapokat és csavarokat, illetve az ortopédiában használatos vezetékeket is.  A vevőszolgálat bővítése érdekében a vállalat nemrég beruházott egy új csomagolási koncepcióba, valamint egy 250 négyzetméteres tisztacsarnokba is.  Ennek során az alkatrésztisztítás újratervezése is szükségessé vált.  Emellett szükség volt az egyes gyártási lépések közötti tisztítóberendezésekre, továbbá többkádas ultrahangos tisztítóberendezésekre is a termékek végső tisztításához, valamint az alkatrészek becsomagolás előtti, tiszta csarnokban történő tisztításához.  A Gebr. Brasseler projektfelelősei azért döntöttek többek között az Ecoclean és az UCM megoldásai mellett, mert itt az összes tisztítási rendszert egy gyártótól tudták beszerezni.

Az egyes munkaállomások közötti tisztítás az alkatrészek és anyagok sokszínűségén alapul – kereken 12 000 különböző keményfémből, nemesfémből, acélból, kerámiából és titánból készülnek – több oldószeres berendezéssel, melyek módosított alkohollal üzemelnek.  Az UCM ultrahangos tisztító berendezései többek között a vállalat által kifejlesztett négyoldalas túlfolyók miatt voltak nagyon meggyőzőek, melyek minden medencénél fellelhetők, illetve az úgynevezett gyógyászati kádak végett.  Speciális kialakításuknak köszönhetően meggátolják a csírázás kialakulását a kád fenekén, illetve azok megtapadását, valamint a későbbiekben az alkatrészekre való rákerülésüket.

A különböző alkatrészek végső tisztításához 16 program választható a berendezés vezérléséről. A kiválasztás vonalkód leolvasásával történik egy munkalapról.

Végső tisztítás a tiszta csarnokba történő közvetlen átadással

Annak érdekében, hogy a végső alkatrésztisztítás során is tartani tudjuk a különböző alapanyagok leválasztását, amely a köztes tisztítás során több berendezéssel valósul meg, az első tisztítási szakaszt három káddal oldottuk meg.  Ezt egy öblítési folyamat, egy további tisztítás, valamint három öblítési fokozat követi, ahol az utolsó kettő teljesen sómentesített vízzel kerül elvégzésre.  A meleglevegős szárítás alatt az alkatrészek ismételt beszennyeződésének elkerülése miatt a szárító HEPA szűrőkkel van ellátva.  A csomagolás előtti tisztítóberendezés tulajdonképpen azonos felépítésű, azzal a különbséggel, hogy itt az első tisztítási szakasz az alapanyagtól függetlenül egy kádban történik.  A HEPA szűrők mellett Laminarflow-Boxok találhatók az utolsó mosási állomás, illetve a szárítók felett.  A berendezés burkolata és a szállítási egység gondoskodik arról, hogy az alkatrészek teljesen tisztán és védve érkezzenek be a tiszta csarnokba.

16 tisztítási programmal dolgozunk, minek során egy sarzsban akár 12 feladat is összefogható. A programválasztás vonalkóddal történik egy munkalapon, melyet szkenner olvas le. A vezérlő szoftver a kiválasztás után automatikusan ellenőrzi, hogy a sarzs minden darabját azonos programmal kell-e tisztítani.  Ha nem ez az eset áll fenn, a berendezés figyelmeztető jelzést ad ki , és a folyamatot nem lehet elindítani.

Az új tisztítási koncepció az EU, valamint az amerikai Food and Drug Administration (FDA) irányelvei alapján került minősítésre, és a tisztítási folyamatok validálása ezek alapján történt.  A berendezés gyártója nemcsak a különböző tisztítási folyamatok fejlesztésében támogatta a Gebr. Brasselert. Közösen végeztük el a szükséges DQ, IQ és OQ minősítési lépéseket is, s emellett a szükséges dokumentáció is együttműködés eredményeként készült el.

A csomagolás előtti tisztítógépnél az alkatrészeket közvetlenül a tiszta csarnokba adják ki.  A tisztacsarnokbeli berendezés és szállítóegység teljes mértékben körbe van burkolva.

További információk: www.ecoclean-group.net

Hirdetés

További cikkek a témában