Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Hasznos tanácsok, hogy a maximális üzemidőt hozzuk ki Xiaomi okostelefonunkból

Hasznos tanácsok, hogy a maximális üzemidőt hozzuk ki Xiaomi okostelefonunkból

A kínai okostelefonok az elmúlt néhány évben robbanásszerű népszerűséget értek el a globális piacon. Mindez nem meglepő, hiszen az ott készülő termékek gyakorlatilag ugyanolyan hardverelemekből épülnek, mint más gyártók termékei, miközben a minőség terén sem vallanak kudarcot, árcéduláik mégis a csúcskategóriás termékek esetén sem kúsznak egy bizonyos szint fölé.

Ebből a sorból pedig magasan kiemelkedik a Xiaomi, akik megjárták az összes lépcsőfokot, évről-évre emelkedtek egyre magasabb szintekre, most pedig már a legnagyobbak között emlegetik őket. Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyre több ember kezében látni őket, emiatt sokan szeretnék tudni, hogy vajon milyen alapelveket kell betartani ahhoz, hogy ezekből a készülékből mindent kihozhassunk az üzemidő tekintetében? Lássunk néhány hasznos tanácsot a téma kapcsán.

Általános tippek az üzemidő növeléséhez

  • Mindig gondosan ügyeljünk a fényerő beállításaira! Minél magasabb értéken használjuk ugyanis a telefonunkat, annál jobban terheljük majd az akkumulátort, ezzel drasztikusan csökkentve az üzemidőt. Jó alternatíva lehet, ha a fényerő kalibrálását automatikusra állítjuk, de még jobb, ha inkább manuálisan módosítjuk azt állandóan, a lakásban esténként például teljesen minimumra véve akár több órával is növelhetjük a töltések közti időintervallumot. Ne feledkezzünk meg mindemellett az applikációkban egyre gyakrabban alkalmazott Sötét mód bekapcsolásáról sem minden lehetséges helyen!
  • Kapcsoljuk ki a ritkán használt szolgáltatásokat! Mert minél több opció aktív a készüléken, annál jobban terheljük velük közvetlenül a hardvert, közvetetten pedig az akkumulátort. Ide sorolható például a GPS vagy a Bluetooth is, melyeket teljesen felesleges aktív állapotban hagyni. Minek például a műholdas kapcsolat vagy a helymeghatározás, ha el sem hagyjuk a lakóhelyünket?
  • Nagyon sok energiát emészt fel egy okostelefon akkor is, ha rendszeresen hangot kell kiadnia magából, vagy éppen a rezgőmotort aktiválnia másodpercenként. Túlzás nélkül több órát spórolhatunk azzal, ha például az alapvető rendszerhangokat kikapcsoljuk, mindemellett pedig az érintés-visszajelző vagy értesítő rezgéseket is mellőzzük.
  • A legtöbb Xiaomi okostelefonban találni úgynevezett Akkumulátorkímélő módot, melyet érdemes lehet alkalmazni, ha fontos nekünk a lehető leghosszabb üzemidő. A Beállításokon belül az Akkumulátor és teljesítmény menüpont alatt található opció részeként lehetőségünk nyílik optimalizálni a készüléket ezen a téren, de beállíthatjuk azt is, hogy a kímélő mód ne az egész telefon, csak bizonyos alkalmazások esetén legyen aktív. Hasznos kiegészítő!
  • Nagyon ritkák azok a felhasználók, akik megelégszenek a gyárilag telepített alkalmazásokkal. Bár a Xiaomi készülékein rengeteg program előre megtalálható, azért biztosan vannak, akik telepítenek legalább egy Instagramot, egy Messengert, egy TikTokot vagy egy Spotify-t. Ezek jellemzően olyan applikációk, melyek a háttérben is futnak és nagyon sok energiát használhatnak, ha nem figyelünk oda rájuk. Az alkalmazások beállításainál szerencsére rengeteg tényezőt megadhatunk ezeknek a szoftvereknek azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen korlátozott a működésük. Ha például bezárás után nem futnak és nem küldenek értesítéseket, akkor nemcsak a saját életünk lesz egyszerűbb, hanem még az üzemidőt is alaposan megtámogathatjuk.

Hogyan töltsük helyesen telefonunkat?

A fentiekben elhangzott trükkökkel az üzemidő pillanatnyi fokozása és növelése ugyan könnyedén kivitelezhető, azonban rendkívül lényeges az akkumulátor tekintetében a tartós teljesítményt is szóba hozni. Ennek az alapját minden esetben a helyes töltés adja, bár azt azért nem árt megjegyezni, hogy minden készüléknél – ez még a legdrágább, luxuskategóriás modellekre is érvényes állítás – általában 2 év után már észrevehetően csökken az akkumulátor teljesítménye. A helyes töltéssel ezt természetesen kitolhatjuk egy kicsit, de azt mindenképpen megakadályozhatjuk, hogy ne kelljen már pár hónap múlva akkumulátorcserére bejelentenünk okostelefonunkat.

Hogy milyen intelmeket tartsunk észben ebben a témában?

  • Ma már nem kell egy újonnan megvásárolt okostelefont 24 órán át töltőre tenni, mint régen. A Xiaomi minden készüléke a csomagból kibontva azonnal használatba vehető!
  • A lítium-ion akkumulátorok egyik fontos szabálya, hogy soha ne engedjük 40 százalék alá a töltöttségi szintjüket, és soha ne töltsük fel 100 százalékosra őket. Nyilván kivételek lehetnek, de ezek az alkatrészek ilyen keretek között érzik jól magukat a leginkább, de a 40-80 százalék közti érték a legjobb nekik. Tanulmányok igazolják, hogy minél többször töltik ezeket az akkumulátorokat, annál hosszabb élettartam lesz jellemző rájuk.
  • A fentiekből fakad, hogy ma már nem kell, sőt nem is szabad egész éjszaka töltőn hagyni okostelefonunkat. A készülékek intelligens töltésvezérlővel rendelkeznek, tehát ha elérték az optimális állapotukat, akkor nem fognak több töltést átengedni.
  • Lényeges, hogy készülékünket mindig a gyárilag hozzá kapott, vagy jó minőségű utángyártott kiegészítővel töltsük. A nem megfelelő töltő akár tartós kárt is okozhat a készülék akkumulátorában!
  • A gyorstöltéstől soha nem kell félni, de csak akkor használjuk ilyen töltőt, ha a készülékünk támogatja a technológiát, ellenkező esetben akár visszafordíthatatlan kár is érheti a telefont. Meg se próbáljunk tehát olcsó, univerzális gyorstöltőt rendelni a készülékhez valamelyik kínai webáruházból, mert annak nem lesz jó vége!

Mikor kell cserélni az akkumulátort?

Mint fentebb említettük, minden okostelefon esetében 2-3 éves ciklusban mérhető az akkumulátorok teljesítménye, vagyis ezt követően már érezhetően csökkenhet az üzemidő, többet kell tölteni a készüléket, gyakrabban tapasztalhatunk vele lassulást és közel sem képes ugyanazt produkálni, mint újkorában.

Ennek a hátterében jellemzően nem a feltelepített applikációk vagy az adatokkal megtöltött belső tárhely és microSD kártya áll, sokkal inkább az elhasználódott akkumulátor. Amennyiben az újraindítás és a fenti praktikák sem hoznak tartós eredményt, elengedhetetlen az alkatrész cseréje, de nem árt ügyelni, hiszen a Xiaomi esetében is nagyon fontos, hogy kiváló-, a gyárival megegyező minőségű akkumulátorral helyettesítsük a régit. Csak ez garantálja a megfelelő biztonságot, valamint a régi teljesítmény visszatérését.

Forrás:

https://medium.com/@lauren.c.stephen/13-tips-to-extend-the-lifespan-of-your-phone-battery-16c2af5ca59f

https://www.androidauthority.com/maximize-battery-life-882395/

https://xiaomiszerviz.com/xiaomi-akkumulator-csere/

Hirdetés

További cikkek a témában