Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Az ipari gáz piac változása

Növekedéssel zárta a múlt évet a Messer Hungarogáz Kft., Magyarország egyik legnagyobb iparigáz gyártó vállalata, mind árbevétel mind az értékesített gázmennyiségek tekintetében.

 2019-ben a vállalat 23,371 milliárd forint forgalmat realizált, ami hat százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatása azonban a 2020-as optimista várakozások újra tervezésével jár.

A tavalyi hat százalékos növekedés hátterében elsősorban a nitrogén, argon és a szén-dioxid iránti élénk ipari kereslet, ezen belül is a legnagyobb iparigáz felhasználó szektorok, az autóipar, az élelmiszeripar és a vegyipar folyamatos növekedése állt.

Nagyberuházásokra, a gáztermelő kapacitások bővítésére mintegy 4 milliárd forintot fordított a Messer 2019-ben. Kiemelt, stratégiai beruházásként tavaly indult egy új nagyteljesítményű nitrogén- és sűrítettlevegő-üzem építése Tiszaújvárosban, amely a MOL-csoport épülő poliol komplexumát fogja ellátni a poliolgyártáshoz szükséges gázokkal. Egy másik nagyberuházáshoz, a japán Toray Industries csoporthoz tartozó Zoltek bővítéséhez kapcsolódóan Nyergesújfalun adtak át egy újabb nitrogénüzemet. Ezzel Európa legnagyobb szénszál gyártóbázisán már három nitrogénelőállító üzemet működtet a vállalat. A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén pedig már a negyedik nitrogénüzemet indították be tavaly tavasszal. Az idei év kiemelt projektje az első hazai cseppfolyós metánüzem elindítása, ahonnan egyelőre nyugat-európai export piacokra fognak nagytisztaságú metánt szállítani. Ezt a metán-terméket nem üzemanyagként, hanem kazán- és kemence égésterek tesztgázaként hasznosítják.

A Messer levegőszétválasztó és nitrogénüzeme Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia telephelyén

A tavalyi pozitív hazai ipari növekedési trendekre alapozva optimistán tervezte az iparigáz gyártó a 2020-as évet, és március végéig sikerült hét százalékkal a tavalyi azonos időszak felett teljesíteni. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonban az iparigáz gyártást sem kerülték el. Az autóipar leállása, a beszállító gumi- és elektronikai ipar jelentős visszaesése a cseppfolyós gázok értékesítése terén húsz, a palackos gázok esetében harminc százalékos forgalomcsökkenést hozott áprilisban. Konkrét termékek tekintetében a cseppfolyós nitrogén és palackos szén-dioxid kereslet terén volt érezhető a legnagyobb csökkenés. Az előbbi termék legnagyobb felhasználója az autóipar, a palackos szén-dioxid pedig a vendéglátó- és rendezvényipar leállását tükrözi. Érdekesség, hogy a palackozott sör és szénsavas italgyártók cseppfolyós szén-dioxid felhasználása nem esett vissza jelentősen, ami az otthoni italfogyasztás növekedésére enged következtetni. Május végétől már érezhető az ipari gyártók fokozatos visszaállása, az autóipar kivételével.

Az otthoni sörfogyasztás nem esett vissza a vírus idején – a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. a Messer egyik kiemelt szén-dioxid felvásárlója

„2020-ra nagyon jó évet vártunk, a koronavírushoz kötődő bizonytalanság azonban nagy kihívást jelent az idei év újratervezésében. Iránymutatóul a hazai GDP várható hat-hét százalékos csökkenését véve egyszámjegyű elmaradást várunk a tervektől. A jól diverzifikált gázellátási módoknak és gázfelhasználói vevőállományunknak köszönhetően mindig vannak olyan szektorok, amelyek válságállónak bizonyulnak, jelen esetben a vegyipari, gyógyszeripari, petrolkémiai és élelmiszeripari nagyfelhasználók. Ez nagyfokú stabilitást és jelentős tartalékokat biztosít vállalatunknak egy ilyen válsághelyzet sikeres kezelésére. 2021-re viszont fellendülést várunk, mindenki azon lesz, hogy behozza az elmaradást.”

– nyilatkozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója

A koronavírus járvány nemcsak gazdaságilag befolyásolta a vállalat működését, hanem a lélegeztetőgépekhez és a légzési nehézséggel küzdők légzésterápiájához szükséges orvosi oxigén gyártójaként a Messert is a 140 Létfontosságú Magyar Vállalat közé sorolta a kormány. A kiemelt járványkórházak oxigénellátó infrastruktúrájának és oxigénkészleteinek bővítése, a termelés felkészítése a megnövekvő oxigénigények ellátására prioritást élvezett az utóbbi időszakokban. Pozitívum, hogy az orvosi oxigéngyártó kapacitások megsokszorozására végül nem volt szükség.

http://www.messer.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában