Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Laboratóriumi termékek előállítása robotokkal

KUKA robotok segítenek a koronavírus miatt növekvő egészségügyi piaci igények kiszolgálásában

A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az igény a mikroszkópos vizsgálatok során alkalmazott microtiter lemezek iránt

A Ritter GmbH műanyag orvosi eszközöket előállító üzemében évek óta használnak KUKA robotokat. A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az ilyen jellegű termékek iránti igény. Ennek nyomán rohamléptekben folyik hét új, KUKA robotokkal működő fröccsöntőrendszer üzembe helyezése.

„Gyártási folyamataink a lehető legszigorúbb higiéniai körülmények között zajlanak. Termékeink semmi olyat nem tartalmazhatnak, amely esetleg befolyásolhatja a laborban végzett tesztek eredményeit. Ez volt az egyik oka annak, hogy egyre több robotot alkalmazunk a gyártás során”

– vázolja fel a bővítés hátterét Ralf Ritter, aki bátyjával, Frank Ritterrel karöltve immár a második generáció óta tulajdonosa a schwabmüncheni üzemnek.

Több éve bevált rendszerelem: a fröccsöntőüzemben működő KUKA robotok egészségügyi felhasználásra készítenek műanyag laboratóriumi termékeket

A testvérpár műanyagfröccsöntő üzemeiben az egészségügyben használt műanyag eszközöket állítanak elő, amelyeket laboratóriumokban alkalmaznak, többek között vérminták elemzéséhez. A robot lerakodja a rendszert, a kész öntött alkatrészt behelyezi a tesztelőberendezésbe, majd az összeszerelő gépsorra. Az itt gyártott microtiter lemezeket és pipettákat a tesztfolyadékok kezeléséhez használják.

„Az elmúlt néhány hét alatt hihetetlen mértékben megnőtt a termékeink iránti kereslet. Kénytelenek vagyunk megtöbbszörözni kapacitásainkat, hogy elegendő anyaggal láthassuk el a német és európai laborokat”

– emeli ki az egyik Ritter testvér.

A cég kapacitása hét géppel bővül. Mindezt az a stratégiai döntés alapozta meg, amelyet 2019-ben hoztak meg, és amelynek nyomán a cég az egészségügyi szektorra helyezte a hangsúlyt, majd felépítette 6500 m2-es gyártócsarnokát. A gépeknek június közepére használatra készen kell állnia. Normál esetben egy ilyen projekt befejezése körülbelül 30 hétig tart. Most azonban mindössze három hét alatt kellett befejezni.

„A gyors ütemű fejlődést csak annak fényében sikerült biztosítani, hogy a KUKA robotjait gyorsan megrendelhettük, a SAR Group csoport rugalmas ellátási lánca pedig lehetővé tette, hogy a különféle rendszerek rövid idő alatt megtervezhetők és telepíthetők legyenek”

– érvel Ritter, a 300 főnél is többet foglalkoztató cég egyik tulajdonosa.

www.kuka.com

Hirdetés

További cikkek a témában