Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Hazai fejlesztéssel óvják a madarakat a villamos hálózaton

Az E.ON a Hortobágyi Nemzeti Parkkal összefogva alakította ki és teszteli azt az oszlopokra szerelhető védőeszközt, amely megakadályozza, hogy a madarak olyan helyen szálljanak le a villamos hálózaton, ahol megsérülhetnek.

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma, amelynek megoldásához az érintettek közös erőfeszítésére van szükség. Az E.ON folyamatosan építi be a jelenleg ismert megoldásokat hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. A most felszerelt eszközök végleges kialakítása is az állami természetvédelem, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakértőinek bevonásával született meg, amelyeknek gyakorlati tesztelésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) és az MME munkatársai fognak részt venni. Az energiacég, a villamossági gyár és a madárvédelemért dolgozó szakemberek összefogásának közös célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát.

A hortobágyi teszteléssel a nagyobb testű madarak védelmére kidolgozott új burkolatokat vizsgálják. Az E.ON szakemberei 10 helyen helyeznek el új típusú burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra. A nemzeti park szakembereivel közösen egy éven keresztül figyelik az eszközök üzembiztonságát, időjárás-állóságát, szerelhetőségét, üzemeltethetőségét, valamint a madarak viselkedését. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, hogy a megoldás tömegesen alkalmazható-e.

Az energiacég tavaly tavasszal 161 helyen alakította át a villamos hálózatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, míg a gemenci erdőben 54 villanyoszlopot épített át a madarak védelme érdekében. Idén csaknem 4400 oszlopra kihelyezett fészektartóval várta a gólyák visszatérését, emellett az Őrségi Nemzeti Parkban 100 vörös vércse költőládát szerelt fel a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira.

Forrás: E.ON

Hirdetés

További cikkek a témában