Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Kétoldalas napelem

Nem új fogalom a napelemek alkalmazásában a kétoldalas naphőgyűjtő, a mindkét oldalán áramot termelő kerítésként is jegyzett technológia. – írta az alternativenergia.hu.

Európa-szerte régen kutatják ennek a napelemfajtának a legoptimálisabb műszaki megoldásait, azokat az eljárásokat, ahogyan ez a napelemtechnika a gazdasági élet szolgálatába állítható. Ennek az erőfeszítésnek a példája az az információ, miszerint egy francia olajvállalat egy német céggel fogott össze, hogy annak mezőgazdasági munkájában „vessék be” és hasznosítsák a dupla oldalas napelemet.

Nevezetesen, a nemzetközi színtéren idegen német Next2Sun és az olajpiacról ismert francia Total közös vállalkozást, munkaprogramot tervez és indít útjára azzal a szándékkal, hogy az agrár szektorban mind nagyobb teret nyerhessenek és hatékonyan „beépülhessenek” a kétoldalas napelempanelek. A francia PV Magazin tudósításából kiderült, hogy a két együttműködő cég a francia piacra tervezett újszerű „összerakási” megoldással rukkolt elő. Megegyezésük alapján, a kétoldalas fényelektromos elemek függőleges összeillesztési technológiáján alapuló kialakítást csakis a Total számára telepíti a német startup vállalat. A rendszer remekül alkalmas arra, hogy a vertikálisan kiképzett napelempanelek teljes mértékben a beérkező napsugárzást használhassák. A hátsó és az elülső felületen is olyan esetben, amikor a legjobban szüksége van rá a mezőgazdasági energiafelhasználásnak, azaz alkonyatkor és hajnalban. A tervezet azonban nemcsak a mezőgazdasági használat eredményességére és optimalizálására vonatkozik.

A megvalósítás ennél sokkal többet ígér, ugyanis a villamos energia hálózatot az így létrehozott rendszerek stabilizálni is tudják. Méghozzá oly módon, hogy a szokványos napelemes csúcsidőszakában ténylegesen nem állítanak elő elektromos áramot. Kiváló paraméterekkel bír a Next2Sun rendszere: minimális helyigényű, ideális módon telepítve a szél és az erős napsütés ellen is védelmet nyújt az agráriumban. Az hogy reflektorfénybe került a Total, energiavállalatának, a Total Quadrannak köszönheti, amely nemrégiben együttműködést kezdeményezett a francia agrárgazdasági szövetkezetekkel. A szövetkezésben a partnerek vállalták, hogy 2025-ig bezárólag közel 500 MW teljesítőképességű napelemes rendszert oly módon hoznak létre mezőgazdasági földeken, hogy az ipari termelés érdekében a termőterületet nem sajátítják ki.

„Ez a partnerség összhangban áll azzal célkitűzéssel, hogy az agrárszektorban érdekelt szereplőkkel együttműködve, egy innovatív technológia segítségével növeljük a mezőgazdasági földterületek hasznosítását”

– nyilatkozta a Total Quadran vezérigazgatója, Thierry Muller.

Álláspontja szerint, a legnagyobb hatékonysággal a megtermelt árammennyiséget helyben lehet felhasználni. Ennek a szempontnak az érvényesülése járhat azzal a következménnyel is, hogy a napenergiából előállított többletenergia felhasználását akképpen oldhatják meg, hogy az erőteljes mértékben ne sújtsa a hálózatot. Ráadásul, ha megtermelt hozam nagyrészt helyben hasznosítható, a kidolgozott technikai eljárásnak nem szükséges vetekednie a piacon egyéb műszaki megoldásokkal.

Fontos hangsúlyozni, hogy a francia érdekeltség azért döntött a német startup mellett, mert a Next2Sun egy vadonatúj technológiával állt elő. Ez a fejlesztés a földre szerelt napelempanelek számára a mezőgazdasággal való kölcsönös és egymást erősítő együttélésen, egészséges életközösségen alapuló koncepció. Olyan profillal alakítják ki a Kelet-Nyugati tájolású kétoldalas modulokkal a konzolok segítségével, hogy reggel és estefelé legyen azok termelési amplitúdója. Ennek hozadéka lehet: ha a földtulajdonosok nem élnek a megtermelt áram saját célú felhasználásával, hanem értékesítenék a hálózatnak, nagyobb egységáron tudják eladni, mint a tradicionális napelemes rendszerek a déli csúcstermelési időperiódusban. Arra is megoldás született, miként csökkenthető a minimálisra a konzolok felállításából származó földmunka (betonozás, tömörítés).

Sőt, azt is kidolgozták, hogy legalább tíz méteres távolságot hagyjanak a telepítési sorok között annak érdekében, hogy ne hátráltassák a mezőgazdasági járművek szabad mozgását, könnyű használatát. Elemzéseikben megoldást kínálnak arra, hogy az érintett mezőgazdasági földterületeknek közel 90 százaléka hosszútávon használatban maradhasson agrárgazdasági feladatok ellátására. A tartórendszer minden igényt kielégítő megoldásán a Next2Sun következetesen munkálkodik. A projekt megvalósításához már 500 ezer euró támogatást elnyertek. A beruházás teljes összege várhatóan 1 millió eurót tesz ki.

Forrás: www.alternativenergia.hu.

Hirdetés

További cikkek a témában